De la tribuna ONU și în discuțiile bilaterale, Președinta Maia Sandu a îndemnat lumea liberă să susțină Republica Moldova

377
0

Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la segmentul înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, care a avut loc la New York, SUA. De la tribuna ONU, Maia Sandu a îndemnat toate țările lumii libere să susțină Ucraina care rezistă invaziei rusești și Republica Moldova care este în prima linie în luptă pentru democrație.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină. Mă adresez și dincolo de granițele UE, către toate țările lumii libere […] Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni”, a declarat Președinta.

În marja Adunării Generale, șefa statului s-a întâlnit cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, cu care a discutat progresul Moldovei, provocările curente, securitatea regională și impactul războiului de la hotar. De asemenea, Președinta i-a întâlnit pe Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și prima doamnă, Jill Biden, și a avut o serie de întrevederi bilaterale cu liderii țărilor europene pentru a promova parcursul european al Republicii Moldova și pentru a consolida relațiile bilaterale. Șefa statului a avut discuții cu omologii săi din mai multe țări europene: Președintele bulgar Rumen Radev, Președintele Ciprului, Nikos Christodoulides, Președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, Președintele Estoniei, Alar Karis, și cel al Letoniei, Edgars Rinkēvičs. La fel, s-a văzut cu Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová și Președinta Ungariei, Katalin Novák. Lidera de la Chișinău a discutat și cu prim-miniștri Irlandei, Leo Varadkar, al Norvegiei, Jonas Støre și cu premierul suedez, Ulf Kristersson.

Totodată, în contextul reuniunii de la New York, Președinta Maia Sandu a participat la conferința „Democracy delivers”, organizată de USAID și de Fundațiile Ford și Rockefeller, unde a vorbit despre reformele pe care le facem pentru a ne întări democrația și a ne pregăti de aderare la UE. În marja conferinței, șefa statului a avut discuții cu Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken și Samantha Power, Administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Președinta a îndemnat fundațiile Ford, Rockefeller și Fundația pentru o Societate Deschisă să ne fie alături în acest parcurs ambițios de transformare. Tot aici, Președinta l-a întâlnit pe Karan Bhatia, Vice-președintele pentru Afaceri Guvernamentale și Politici Publice al companiei Google, care a anunțat că Google va sprijini Moldova în efortul de a consolida securitatea cibernetică și promova alfabetizarea digitală, inițiativă pentru care compania oferă 1 milion de dolari SUA.

Discursul integral poate fi citit aici – https://shorturl.at/hjBQT

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE