Tauber, respinsă din cursa pentru primăria de Bălți, iar alți doi deputați, presupuși exponenți ai penalului Șor, au fost arestați

462
0

Deputata care a ajuns în Parlament pe listele fostului partid „Șor”, declarat neconstituțional, Marina Tauber, nu a fost admisă în cursa electorală pentru fotoliul de primar al municipiul Bălți. Aceasta a depus cererea pentru a se înregistra în calitate de candidat independent la Consiliului electoral al circumscripției Bălţi, care, însă, i-a fost respinsă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Împreună cu avocații, am insistat ca președintele Comisiei electorale de circumscripție din municipiul Bălți, să ne răspundă oficial la mai multe întrebări. Dar tot ce a putut ea să spună a fost că „dumneavoastră, Marina Tauber, sunteți neconstituțională”. De asemenea, s-a dresat echipei noastre nepoliticos și obraznic, încheindu-și discursul în felul următor, citez: „V-ați luat documentele și ați plecat”!”, s-a plâns Tauber pe rețelele de socializare.

Precizăm că partidul penalului fugar Ilan Șor a fost declarat neconstituțional în iunie curent, ulterior, în Parlament s-a decis de a pune restricții foștilor membri ai formațiunilor politice recunoscute drept neconstituționale de a pretinde la funcții elective pentru un termen de cinci ani.

Chiar și așa, deputata Tauber, care se încadrează în categoria specificată mai sus, pretinde „dreptate” de la Procuratura Generală și ambasadele acreditate, care au fost notificate, iar acțiunile  Consiliului electoral al circumscripției Bălți le califică drept „abuzuri”.

Mai precizăm că joi, 21 septembrie, doi deputați în parlament, presupuși exponenți ai penalului Șor au fost încătușați după ce au fost lipsiți de imunitate parlamentară. Ajunși în parlament pe listele electorale ale socialiștilor, cei doi – Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi – au migrat ulterior la  așa-zisa „mișcare pentru popor” din care făcea parte și partidul fugarului Ilan Șor, care, între timp, a fost declarat neconstituțional.

Lozovan este cercetată penal pentru „acceptarea cu bună știință a finanțării unui partid politic din partea unui grup criminal organizat” și „spălarea banilor de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”. La rândul său, deputatul Nesterovschi  a ajuns în vizorul procurorilor pentru „pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către o persoană cu funcție de demnitate publică de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă, ce nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, sau acceptarea ofertei ori promisiunii acestora pentru a îndeplini sau nu ori pentru a întârzia sau a grăbi îndeplinirea unei acțiuni în exercitarea funcției sale sau contrar acesteia”. De asemenea, pentru „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic sau a concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat sau a unei organizații (asociații) criminale”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE