Decis în lectură finală. Membrii formaţiunii neconstituţionale a fugarului Şor nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani

542
0

Inițiativa legislativă a fost elaborată în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a emis o Hotărâre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Proiectul de lege mai conține prevederea că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

La propunerea deputaţilor PAS, a fost majorat termenul de restricție pentru exercitarea dreptului de a fi ales pentru anumite categorii de persoane, de la trei la cinci ani.

Totodată, documentul stabileşte clar că organul electoral va putea să constate faptele de corupere a alegătorilor și va putea dispune anularea înregistrării candidatului sau a concurentului electoral.

De asemenea, s-a propus completarea Codului penal cu două infracțiuni – coruperea politică pasivă, care presupune pretinderea, acceptarea sau primirea de către o persoană publică în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune și coruperea activă, care înseamnă promisiunea sau oferirea unei persoane publice în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune politică.

Respectiv, coruperea politică pasivă se va pedepsi cu închisoare de până la șapte ani, cu amendă de până la 300 000 de lei, iar coruperea politică activă se va pedepsi cu închisoare de până la șase ani, cu amendă de până la 200 000 de lei. Pentru ambele infracțiuni sunt prevăzute forme agravante.

Proiectul de lege privind implementarea unor considerente conținute în Hotărârea Curții Constituționale privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor” a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați.

„Un proiect necesar pentru a extirpa acest fenomen, această tumoare coruptă şi criminală din politicul Republicii Moldova”, a menţionat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE