CC a decis: Partidul Politic „Șor” este neconstituțional. Tauber: „Dumnezeu cu dânșii. Noi avem formule cum să lucrăm mai departe”

944
0

Curtea Constituțională (CC) a decis scoaterea Partidului Politic „Șor” în afara legii. Decizia a fost pronunțată luni, 19 iunie, după lungi deliberări, care s-au desfășurat pe parcursul a mai multor zile.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Respectiv, începând cu ziua de luni, de la data pronunțării deciziei CC, PP „Șor” se consideră dizolvat și niciun act emis de organele acestei formațiuni, după pronunțarea deciziei CC, nu mai are valoare juridică.

De asemenea, Înalta Curte a dispus ca Ministerul Justiției să desemneze o comisie de lichidare a PP „Șor”. Cât ține de deputații fracțiunii „Șor” în Parlament, aceștia vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. Același lucru este valabil inclusiv pentru reprezentanții și membrii PP „Șor” care exercită mandate reprezentative în organele unităților administrativ teritoriale de toate nivelele, inclusiv în Găgăuzia.

Listele candidaților supleanți din partea PP „Șor” în Parlament și în consiliile locale, care au fost anterior validate de CC, se declară nule. În cazul în care mandatul de deputat în Parlament atribuit PP „Șor” devine vacant, acesta va rămâne vacant pe toată durata prezentei legislaturi.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Avocații Partidului deja neconstituțional, condus de fugarul penal, Ilan Șor, însă amenință judecătorii cu „răspunderea penală”, calificând decizia CC „abuzivă și criminală”.

„Hotărârea CC este una abuzivă. Aceasta o să fie prima hotărâre a CC care va fi anulata de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Mai mult decât atât, după pronunțarea acestei hotărâri, o să solicităm atragerea la răspundere penală a judecătorilor care au adoptat această hotărâre”, a declarat avocatul PP „Șor”, Aureliu Colenco.

De remarcat că doi dintre judecătorii CC au avut opinii separate. Este vorba despre judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan.

„Dumnezeu cu dânșii…”. Așa a calificat deputata fără imunitate a fracțiunii „Șor”, Marina Tauber, decizia CC și a menționat că echipa sa are „mai multe formule” de activitate ulterioară.

„Vreau să vă spun că noi, echipa lui Ilan Șor, rămânem Partidul „Șor” și daca judecătorii CC ne-au luat ștampila, nu vă supărați – Dumnezeu cu dânșii, echipa noastră rămâne puternică, echipa noastră rămâne și mai unită și mai consolidată. Noi, cu siguranță, avem mai multe formule cum să continuăm lucrul nostru, lupta noastră. Această decizie nu schimbă nimic pentru noi. Noi, așa cum am fost PP „Șor” condus de Ilan Șor, așa și rămânem”, a comentat deputata în arest la domiciliu, Marina Tauber.

La rândul său, reprezentatul Guvernului, Eduard Digore, a menționat că această „decizie istorică pentru democrația Republicii Moldova este întemeiată și legală, bazată pe probele și argumentele prezentate de Guvern”.

„Consideram ca este un moment important de cotitură pentru activitatea politică din Republica Moldova. Din acest moment încolo, partidele politice probabil nu vor mai putea desfășura activitate politică în Moldova în orice mod și cu orice încălcare de lege”, a precizat Digore.

Amintim că Guvernul a aprobat încă în luna noiembrie trecut propunerea de verificare a constituționalității Partidului Politic „Șor”.  Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul „Șor” pe parcursul ultimilor șase ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Mai precizăm că, recent, liderul formațiunii, Ilan Șor,  a fost condamnat la 15 ani de pușcărie. Șor a fost recunoscut culpabil în dosarul „Frauda bancară”. Totodată, potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie în bugetul statului peste 5,2 miliarde de lei. Mai reamintim că Șor a reușit să fugă din Republica Moldova în 2019, după ce fusese condamnat  la 7,5 de ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

În luna mai și deputata „Șor”, Marina Tauber,  s-a întors în arest la domiciliu. Ea a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău înainte de a se îmbarca în avionul care urma să zboare tot spre Israel. Aceasta este cercetată penal pentru falsificarea raportului de gestiune financiară a formațiunii pe care o reprezintă, iar cauza a fost conexată la un alt dosar penal ce vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE