Angajata CCRM, care s-a plâns că a fost hărțuită sexual și a denunțat „comportamente imorale” în cadrul instituției, a fost demisă. CC: „O reacție deplasată”  

606
0

Tatiana Vozian, angajata Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), care s-a plâns că a fost victima hărțuirii sexuale la locul de muncă și a denunțat „comportamente imorale” în cadrul instituției, a fost demisă din funcție. Anunțul a fost făcut de însăși Vozian și avocata acesteia, Doina Ioana Straisteanu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Demisă! Demisă pentru că am depus sesizări și plângeri în apărarea mea. Demisă pentru că am denunțat public avansurile sexuale ale președintelui Curții de Conturi Lupu! Demisă pentru că sunt femeie vocală! Ziceți că nu aveți cadre în instituții publice, nu aveți cu cine lucra? Uitați-vă cum Lupu elimină cadre excepționale și competente- vorbesc de mine – pentru că nu mă supun lui! Eu am caracter să lupt, dar ca mine sunt foarte puțini. Dacă asta e schimbarea promisă de fiecare partid ce vine la putere, atunci să știți că schimbarea deja a venit – hărțuitorii rămân nemișcați și neatinși în funcții de conducere, funcționarii publici care denunță practici ilegale – demiși!”, a anunțat Tatiana Vozian.

La rândul său, avocata Doina Ioana Straisteanu a  calificat drept „ilegală” demisia clientei sale.

„Este ilegală demisia unui funcționar public pentru că a denunțat practici corupte, ilegale, folosirea incorectă a banilor publici în instituția publică în care activează. Și cererile depuse în judecată pentru a-și apăra demnitatea și onoarea. Într-un final, acesta este dreptul constituțional al fiecărui cetățean”, a explicat avocata.

De cealaltă parte, factorii responsabili din cadrul CCRM resping aceste acuzații pe care le califică drept „calomnioase și defăimătoare”.

„Respectivele afirmații nu sunt veridice și considerăm că reprezintă o reacție deplasată la rezultatele anchetei de serviciu desfășurate de Comisia de disciplină a CCRM, în care este vizată Tatiana Vozian”, se menționează în nota instituției.

Reprezentanții instituției o acuză pe Vozian de „comportament necorespunzător” în raport cu alți angajați, în baza căruia a și fost emisă sancțiunea disciplinară.

„Toate procedurile au avut loc conform legii, iar declarațiile Tatianei Vozian şi ale avocatei sale nu au nimic în comun cu realitatea”, se mai menționează în nota CCRM.

Precizăm că scandalul la Curtea de Conturi a izbucnit în primăvara acestui an. Atunci, angajata Tatiana Vozian l-a acuzat pe președintele instituției, fostul democrat Marian Lupu, de „hărțuire sexuală” și a mai invocat faptul că angajații instituției se iubesc „extraconjugal”, iar șeful le încurajează pornirile.

Și atunci, instituția califica dezvăluirile drept „calomnii și insinuări”, iar președintele CCRM, Marian Lupu, îi cerea lui Vozian să dezmintă declarațiile „mincinoase și defăimătoare” și o avertiza că va răspunde în instanță.

De asemenea, Marian Lupu anunța că a depus o sesizare la poliție prin care a solicitat tragerea la răspundere contravențională a Tatianei Vozian pentru „calomnie”. În aceeași ordine de idei, a fost sesizată și Procuratura căreia i s-a solicitat „examinarea pretinselor acțiuni ilegale în raport cu persoana în cauză”.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE