„Sodoma și Gomora” la Curtea de Conturi? O angajată se plânge de hărțuire sexuală. Fostul democrat Lupu – în centrul scandalului    

843
0

Scandal sexual la Curtea de Conturi (CC). O angajată denunță că a fost sancționată disciplinar pentru că nu ar fi acceptat „avansurile sexuale” din partea președintelui CC, Marian Lupu, și că angajații instituției se iubesc „extraconjugal”, iar șeful le încurajează pornirile.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Este vorba despre șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare, Tatiana Vozian, care a fost sancționată cu „mustrare aspră” pentru „nerespectarea normelor de conduită și cerințelor legale”. La rândul său, Vozian declară că va contesta în instanță decizia Comisiei disciplinare și denunță că motivul „persecuției” sale este cu totul altul și la indicația președintelui CC, Marian Lupu, căruia nu i-a acceptat   „avansurile sexuale”.

„Eu, unica femeie angajată la Curtea de Conturi care am candidat la funcția de membru al Curții, de când Lupu e președinte, refuzând avansurile lui, m-am pomenit în situația în care mi-a fost fabricat dosar intern privind nerespectarea normelor de conduită ale Curții de Conturi. Subestimarea mea ca femeie lider cu o reputație ireproșabilă din partea lui Marian Lupu este determinată de refuzul meu de a-i accepta condițiile pentru a fi recunoscută ca membră a echipei lui”, a divulgat Vozian pe pagina sa de socializare.

Mai mult, potrivit angajatei, „Sodoma și Gomora” s-ar fi mutat la CC, iar Lupu ar fi cel care încurajează desfrâul în cadrul instituției.

„De altfel, Lupu nu e deranjat de natura unor relații amoroase dintre unii colegi la Curtea de Conturi, ba mai mult – le aranjează deplasări de serviciu peste hotarele țării și îi motivează financiar prin cumul de funcții”, a declarat Tatiana Vozian.

„Calomnii și insinuări” – așa reacționează Curtea de Conturi la postarea șefei de direcție. În comunicatul oficial al instituției se menționează că  „declarațiile calomnioase au fost previzibile” după sancționarea disciplinară a autoarei pentru „nerespectarea normelor de conduită”.

„Comisia de disciplină a examinat sesizările parvenite de la angajații din subordinea persoanei menționate, aceasta fiind învinuită de comportament abuziv cu încălcarea normelor etice… De menționat că angajata a pornit acțiuni de intimidare a unui grup de angajați ai Curții de Conturi, care au fost intervievați de Comisia de disciplină, în contextul examinării dosarului. De asemenea, au fost supuși intimidărilor și unii membri ai Comisiei de disciplină, fapt care a culminat cu tentativa de intimidare a președintelui Curții de Conturi. Situația elucidată denotă acțiuni calomnioase și denigratoare față de unii angajați ai Curții de Conturi, cât și tentative de prejudiciere a imaginii instituției, per general”, se arată în comunicatul oficial al instituției.

La rândul său, Tatiana Vozian  argumentează că ceea ce colegii ei numesc „nerespectarea normelor de conduită” a fost de fapt poziția sa negativă față de   „relațiile amoroase și sexuale în colectiv”.

„O dată în plus sunt învinuită de “ingerință” care e calificată “ilegală” și “inadmisibilă”. Deci, să condamn relații extraconjugale și avansuri sexuale în colectiv, inclusiv din partea cetățeanului M. Lupu, e “ilegal” și “inadmisibil”, iar să minți opinia publică că ești “calomniat” și să folosești procedura disciplinară pentru răfuială e admisibil și legal?!”, se întreabă Tatiana Vozian.

Marian Lupu, acuzat direct de hărțuire sexuală, nu a comentat situația. Acesta a fost numit președinte al Curții de Conturi din februarie 2019. Cariera politică a lui Marian Lupu începe în 2005, atunci când a fost ales deputat în Parlament pe listele Partidului Comuniștilor (PCRM). Lupu a fost un comunist convins până în 2009, când formațiunea lui Vladimir Voronin a căzut în declin. La scurt timp, Lupu devine democrat și se face președinte al PDM. A încercat în repetate rânduri să ajungă președintele țării, dar nu a avut decât statutul de „interimar”. În decembrie 2016, Lupu pierde și șefia PDM, preluată de oligarhul Vlad Plahotniuc, care acum este fugarul numărul unu și acuzat de furtul miliardului.

Marian Lupu s-a mai făcut remarcat și prin faptul că, de-a lungul timpului, s-a tot „răzgândit” în raport cu denumirea limbii pe care o vorbește – o dată era româna, altă dată – moldoveneasca, fapt pentru care regretatul Constantin Tănase îi dedicase și un pamflet – „M-am răzgândit! Științific sunt un bou”.      

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE