„Din foarte slabii la dictare se recrutează dictatorii…”

684
0

De Ziua Limbii Române, 31 august 2023, a avut loc Marea Dictare Națională, eveniment important organizat în premieră la Chișinău. După consumarea lui, autoritățile au promis că, de acum încolo, aceste autoverificări ale cunoștințelor vor fi practicate anual. La competiția de verificare a cărturăriei, ni se spune, au participat 450 de persoane, dar, presupun autoritățile, la anul  numărul de participanți s-ar putea dubla.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Aflăm că din numărul total de participanți la dictare cinci au scris pe nota zece, 57 – pe nota nouă, restul mulțumindu-se, presupunem, cu note mai mici, mici și foarte mici. Care a fost ponderea notelor de opt, care nu e chiar cea mai proastă dovadă a cunoștințelor, nu am aflat, dar avem speranța că acestea constituie grosul notelor acumulate.

Mai suntem informați succint că la Marea Dictare Națională „au participat nouă elevi, nouă studenți, șapte profesori și lucrători din educație, inclusiv jurnaliști, medici etc.”.

Am citit cu atenție întreaga informație nădăjduind că, printre cei care au venit în fața Teatrului de Operă și Balet ca să concureze la acest „campionat” al virtuților și abilităților cărturărești, vom putea descoperi măcar un concurent din tagma elitelor politice, vreun șef de partid, vreun ministru sau vreo „ministră” ș. a. m.d., însă nu a fost să fie.

Am îndrăznit să credem că participarea la Marea Dictare Națională ar fi fost nemaipomenit de benefică, să zicem, pentru un viitor primar al capitalei. Mai bună promovare înainte de alegerile locale nici nu putea exista, iar acumularea a cel puțin șapte puncte din cele zece posibile ar fi fost o demonstrare a faptului că fotoliul de primar poate fi ocupat în viitorii patru ani de un om cât de cât cărturar.

Am așteptat poate vine la dictare cineva care aspiră la primele funcții în statul R. Moldova, indiferent dacă a ocupat deja vreouna dintre ele.

Închipuiți-vă, bunăoară, că la acest eveniment important s-ar fi prezentat „kuliokarul” principal al statului nostru independent și indivizibil și s-ar fi așezat în una din bănci cu „rucika” în mână, alături de vreo altă personalitate notorie „tobă de carte”. Că s-ar fi înghesuit televiziunile, știm noi care, ca la urs și ar fi arătat „poporului moldovenesc” de la cine trebuie să ia exemplu nu există nicio îndoială.

Ar fi avut de la cine să învețe cum poți să-ți lustruiești imaginea chiar și dictatorul de la Kremlin, prietenul și susținătorul „kuliokarului”. Apropo, între altele fie spus, să nu uităm un lucru important: cuvântul „dictator” este înrudit cu „dictare”, iar din foarte slabii la dictare, vorba inspirată a cuiva, se recrutează dictatorii.

Pentru a nu le fi lezate drepturile, la această dictare importantă puteau să vină și Șoricelul, și „alți năpăstuiți ai sorții”, nevoiți să fugă de prigoană în lumea mare. De sărbătorile naționale ale moldovenilor, mai ales dacă se organizează dictare, puterea actuală putea fi mai iertătoare, mai indulgentă cu cei care nu au furat chiar totul. Să le fi permis să vină la baștină măcar pentru o săptămână – să apuce și ei să stea în bănci și să scrie, ca niște copii neprihăniți, cuvintele dulci ale limbii române pe care în prezent sunt nevoiți să o iubească de la distanță.

Pentru fiecare cuvânt din dictare, pentru că li s-a permis să participe, fiecare dintre aceste cunoscute personaje ar fi putut să plătească cel puțin un milion de euro furați, iar pentru fiecare greșeală comisă – să alerge până la Orhei și înapoi.

Lăsând totuși gluma la o parte, considerăm că numărul participanților la viitoarea Mare Dictare Națională ar putea crește însutit și înmiit. Dacă participarea ar fi obligatorie pentru toți funționarii de stat, începând cu cei mai de sus, pentru toți doctorii în științe și cei care au studii superioare.

Bine ar mai fi dacă rezultatele acestei verificări de proporții ar fi făcute publice, iar funcțiile dregătorești în stat ar fi repartizate conform notelor obținute.

Chiar dacă am vrea să lăsăm cu totul gluma la o parte, în foarte multe cazuri am muri de râs…

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE