Lupu-și „apără onoarea” și-i cere subalternei Vozian să prezinte scuze. Vozian: „O să-i cer demisia!”

888
0

Scandalul cu tentă sexuală de la Curtea de Conturi (CCRM) ia amploare. După o tăcere de mai bine de o săptămână, președintele instituției, Marian Lupu, ia atitudine și-și avertizează subalterna că  „mai are o șansă – să încerce să repare răul pe care l-a făcut”. La rândul său, șefa de direcție din cadrul CCRM, nu cedează și susține că va cere „demisia” lui Marian Lupu de la șefia instituției.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Într-o procedură extrajudiciară, președintele CCRM îi cere subalternei sale, Tatiana Vozian, șefă a Direcției generale metodologie, planificare și raportare, să dezmintă informațiile „mincinoase și defăimătoare”, pe care le-a făcut anterior în adresa dânsului și a instituției pe care o reprezintă. De asemenea, Lupu cere și „repararea prejudiciului moral”,  după ce a fost acuzat de Vozian că i-a făcut „avansuri sexuale” și că ar încuraja „relațiile extraconjugale” între alți angajați la CCRM.

De asemenea, Marian Lupu a depus o sesizare la poliție prin care a solicitat atragerea la răspundere contravențională a Tatianei Vozian pentru „calomnie”. În aceeași ordine de idei, a fost sesizată și Procuratura căreia i s-a solicitat „examinarea pretinselor acțiuni ilegale în raport cu persoana în cauză”.

„Ea a lovit nu doar în mine, ci și în familia mea, precum și în CCRM, și în colectivul instituției…. Acele afirmații calomnioase, care nu au nimic în comun cu realitatea, sunt inadmisibile, indiferent de scopurile pe care le-a urmărit… Adevărul oricum va ieși la suprafață. Dacă persoana în cauză conștientizează gravitatea acțiunilor sale, mai are o șansă – să încerce să repare răul pe care l-a făcut și mie, și colegilor, să recunoască public că a mințit. Dacă nu va dezminți informațiile răspândite, voi apela la toate posibilitățile prevăzute de legislația în vigoare pentru a apăra onoarea și demnitatea familiei, reputația profesională, dar și imaginea instituției pe care o conduc”, a scris Lupu într-un mesaj pe pagina oficială a Curții de Conturi.

La rândul său, angajata CCRM, Tatiana Vozian, își susține „dreptul la opinie”.

“(…) art. 32 din Constituția R.M. și art. 15 din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, dreptul la opinie este garantat. Astfel, fiecare angajat al Curții de Conturi poate avea viziunea sa proprie față de o anumită situație care se referă la imaginea instituției sau a colectivului în care activează. (…)”, a scris Vozian pe pagina sa de Facebook. Anterior, șefa de direcție de la CCRM spunea că tot colectivul instituției a fost „ridicat pe „baricade” în apărarea lui Lupu”.

Într-un comentariu pentru GAZETA de Chișinău, Tatiana Vozian a declarat că nu se lasă „speriată” și că va cere, inclusiv, demisia lui Lupu din funcția de președinte al CCRM.

„Dl Lupu se ascunde după colegi și Curte. Este ordinar comportamentului dlui, să mintă și să manipuleze folosind resursa Curții de Conturi. Voi acționa conform cadrului legal, dumnealui încearcă să mă „sperie”, nu îi va reuși. O să-i cer demisia și asta îl înspăimântă”, a comentat Vozian pentru GAZETA de Chișinău.

Anterior, Tatiana Vozian declara că toată instituția a fost „ridicată pe baricade” în apărarea lui Marian Lupu.

„Am depus o cerere ca să-mi fie prezentată și mie declarația/lista pe care le semnează colegii mei precum că Lupu e un „foarte bun președinte”, iar eu îl „învinovățesc pe nedrept” și prejudiciez imaginea Curții de Conturi. … Răspândirea unor liste spre semnat angajaților, cu amenințarea de a restructura Curtea de Conturi, inclusiv prin eliminarea din funcții și retrogradări pentru cei ce nu vor semna, este degradant și creează atmosferă ostilă și umilitoare în colectiv. O instituție întreagă este ridicată pe „baricade” în apărarea lui Lupu și hărțuirea mea pentru denunțarea comportamentelor amorale”, a declarat Vozian.

Precizăm că pe 11 aprilie, șefei Direcției generale metodologie, planificare și raportare a CCRM, Tatiana Vozian, a denunțat că a fost sancționată disciplinar pentru că nu ar fi acceptat „avansurile sexuale” din partea președintelui CCRM, Marian Lupu, și că angajații instituției se iubesc „extraconjugal”, iar șeful le încurajează pornirile. Mai mult, ea a considerat că comportamentul superiorului său ar fi motivat și de faptul că i-a făcut concurență la șefia Curții de Conturi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE