Mustrare aspră pentru Vasiloi și alți cinci subalterni din Poliția de Frontieră. Patru angajați au fost concediați, iar un secretar de stat urmează să fie demis

632
0

Rosian Vasiloi, șeful Inspectoratului Poliției de Frontieră, a fost sancționat cu mustrare aspră. Alți cinci subalterni au primit aceeași pedeapsă, iar patru au fost demiși din funcție. Sancțiunile au fost dictate de membrii Comisiei de control pentru investigarea circumstanțelor producerii tragediei de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) din iunie curent.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, care a menționat că, în urma verificărilor, au fost constatate o serie de „abateri, lacune și deficiențe”. S-a constatat un nivel neadecvat de elaborare și implementare a politicilor în domeniul securității aeronautice și ordinii publice, de asemenea, lipsa reglementarilor privind modul de gestionare a situației specifice și de criză și  modul de  asigurare a securității aeronautice și ordinii publice în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău.

„Ultimul și unicul document care reglementează această activitate este din 2013, care nu este ajustat și nu mai corespunde rigorilor și nivelului de risc care exista la moment”, a specificat Efros.

Potrivit ministrului de ramură, deficiențele depistate sunt generate, în mare parte, de managementul defectuos, dotarea insuficientă și deficitul de personal, care la ora actuală este de 37,2%.

Potrivit lui Efros, nereguli au fost depistate  inclusiv în contextul concesionării AIC.

„În acea perioadă, concesionarul nu și-a onorat obligațiunile de fortificare a capacității de securitate și s-a pus accent primordial pe activitatea economică și sporirea beneficiilor financiare”, a explicat ministrul.

Totodată, Efros a subliniat că nici sancțiunile dictate în contextul anchetei interne  nu au vreo tangență cu dosarul instrumentat separat de Procuratura Generală.

Precizăm că, pe 30 iunie curent, un cetățean al Tadjikistanului a ucis un polițist de frontieră și un agent de securitate după ce i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. În timpul operațiunii speciale de reținere, atacatorul a fost rănit și s-a stins peste câteva zile la spital. Atacatorul avea 43 de ani. Procuratura țării sale anunța că era membru al unei grupări criminale organizate, implicată în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci comerciale din Dușanbe. Potrivit procurorilor din Tadjikistan, acesta a fugit de urmărirea penală în R. Moldova de unde intenționa să ajungă în Uniunea Europeană.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE