Versiunea unui atac terorist la Aeroport nu mai este prioritară. Agresorul cu „pregătire fizică foarte bună” a ucis cei doi oameni în „nici două secunde”

973
0

Versiunea comiterii unui atac terorist la Aeroportul Internaţional Chişinău nu mai este una prioritară, dar nici nu este exclusă în totalitate. Despre aceasta a declarat procurorul general interimar, Ion Munteanu, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de şeful Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Viorel Cernăuțeanu. Cei doi au oferit detalii despre tragedia de vineri seara, 30 iunie, de la Aeroport.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit celor doi, este foarte clar, inclusiv din imaginile video, că atacatorul este o persoană „foarte bine pregătită”. Cu toate acestea nu există confirmarea că ar avea vreo legătură cu anumite organizaţii sau structuri militare sau paramilitare, aşa cum s-a vehiculat în presă.

Acesta a ajuns la Chişinău cu o cursă din Istanbul aproape de ora 15.00. În timpul verificării paşapoartelor i s-a comunicat că nu poate intra pe teritoriul Republicii Moldova şi a fost izolat, aşa cum prevede protocolul.

„Primul dubiu a apărut în momentul în care nu a putut explica clar poliţistului de frontieră care este scopul vizitei sale în R. Moldova şi termenul aflării pe teritoriul statului”, a precizat procurorul general interimar, referindu-se la motivele pentru care atacatorului i-a fost restricţionată trecerea.

Atacul propriu-zis s-a produs, la o distanţă de două ore, chiar în zona de aşteptare pe peronul de intrare în Aeroport. Agresiunea nu a durat „nici două secunde”, afirmă oamenii legii, fapt care confirmă că este într-o condiţie fizică specială. Imediat a intervenit echipajul de poliţie din zona Aeroportului, care a reuşit evacuarea în siguranţă a tuturor persoanelor. După ce a ucis poliţistul de frontieră şi agentul de securitate, atacatorul s-a baricadat fără a fi luat ostatici, aşa cum s-a vehiculat în presă.

În timpul operaţiunii speciale de reţinere, atacatorul a continuat să tragă focuri de armă în direcţia oamenilor legii. Agresorul a fost rănit şi se află, în spital, în stare gravă, inconștientă.

De asemenea, oamenii legii afirmă că nu există altă persoane rănite, aşa cum a anunţat premierul Recean în seara zilei de vineri.

Atacatorul nu va fi extrădat şi va fi judecat în Republica Moldova pentru omor intenţionat.

Între timp, Procuratura din Tadjikistan, de unde este originar atacatorul în vârstă de 43 de ani, a emis în această dimineaţă un comunicat de presă prin care anunţă că Aşurov Rustam Karimovici este membru al unei grupări criminale organizate, implicată în răpirea prim-vicepreşedintelui unei bănci comerciale din Duşanbe. Potrivit procurorilor din Tadjikistan, acesta a fugit de urmărirea penală în R. Moldova de unde intenţiona să ajungă în Uniunea Europeană.

Oamenii legii de la Chişinău afirmă că, în momentul verificării paşapoartelor la aterizare, persoana în cauză nu figura în niciun sistem de căutare şi abia după producerea tragediei s-a luat legătura cu colegii din Tadjikistan, care au confirmat implicarea acestuia în infracţiuni de ordin penal.

Totodată, începând cu ziua de sâmbătă, 1 iulie 2023, activitatea Aeroportului Internațional Chișinău a fost reluată în regim normal, fiind deschis spre circulație și terminalul sosiri din aerogară. Totodată, oamenii legii anunţă că la Aeroport a fost crescut nivelul de mobilizare pentru asigurarea securității și ordinii publice.

Potrivit lui Cernăuţean, vor demara mai multe anchete, inclusiv pe intern, pentru a clarifica dacă, la momentul producerii atacului, în Aeroport erau suficienţi angajaţi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE