Rusia a interzis intrarea mai multor oficiali moldoveni pe teritoriul său. Ambasadorul Republicii Moldova a fost convocat la Ministerul rus de Externe

700
0

După ce la începutul acestei săptămâni, 45 de angajați ai ambasadei Federației Ruse la Chișinău și diplomați au părăsit Republica Moldova, Moscova răspunde Chișinăului. Ambasadorul R.Moldova la Moscova, a fost chemat azi, 18 august, la Ministerul de Externe al Rusiei. Diplomatului i s-a înmânat o notă de protest „în legătură cu decizia nejustificată a Chișinăului de a reduce radical numărul de angajați al misiunii diplomatice ruse în Moldova”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit Europei Libere, este vorba despre 20 de cetățeni ai Republicii Moldova – 18 deputați, vicedirectorul Poliției de frontieră, Oleg Bucătaru și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Oficialii vizați sunt ai Partidului „Acțiune și Solidaritate” care guvernează Republica Moldova:

  1. Mihai Popșoi
  2. Radu Marian
  3. Veronica Roșca
  4. Andrian Cheptonar
  5. Ion Șpac
  6. Eugenia Cojocari
  7. Ersilia Qatrawi
  8. Mihail Druță
  9. Maria Pancu
  10. Artemie Catanoi
  11. Igor Chiriac
  12. Ion Groza
  13. Vasile Grădinaru
  14. Sergiu Lazarencu
  15. Vitalie Jacot
  16. Ion Babici
  17. Doina Gherman
  18. Gheorghe Cojoc

Amintim că, pe 26 iulie curent, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

În cadrul întrevederii, partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Menționăm că, în luna mai curent, Ministerul de Externe anunța că analizează mai multe modalități de instituire a parității diplomatice între Republica Moldova și Federația Rusă. Paritatea diplomatică reprezintă un număr egal de diplomați. În prezent, Republica Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă, în timp ce Rusia avea aici 40. Deputații puterii ș-au dorit un număr egal în ambele țări.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE