45 de diplomați ruși au plecat, în această dimineață, din Republica Moldova, întorcându-se în Federația Rusă. Plecarea angajaților are loc după ce autoritățile statului au dispus, în luna iulie curent, reducerea numărului de angajați ai Ambasadei ruse la Chișinău.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEUn avion rusesc a aterizat azi, 14 august, dimineață, pe aeroportul de la Chișinău, pentru a transporta diplomații ruși și familiile acestora în capitala Rusiei.
Amintim că, pe 26 iulie curent, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
În cadrul întrevederii, partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă.
Conform deciziei, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Zaharov, a declarat anterior pentru presă că, în consecință, 22 de diplomați și 23 de angajați pe poziții administrative și tehnice vor pleca din R. Moldova până pe 15 august.
Se întâmplă după ce postul de televiziune JurnalTV a publicat investigația jurnalistică „Spionii Moscovei la Chișinău și sistemul sofisticat de recepție de pe acoperișul Ambasadei ruse”.
Potrivit investigației jurnalistice, „rușii și-au umplut Ambasada de la Chișinău cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Am numărat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții”.
Menționăm că, în luna mai curent, Ministerul de Externe anunța că analizează mai multe modalități de instituire a parității diplomatice între Republica Moldova și Federația Rusă. Paritatea diplomatică reprezintă un număr egal de diplomați. În prezent, Republica Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă, în timp ce Rusia are aici 40. Deputații puterii își doresc un număr egal în ambele țări.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE