Paritate diplomatică// Rusia rămâne cu 10 diplomați la Chișinău, din 37. Până la 15 august restul trebuie să părăsească Republica Moldova

630
0

Astăzi, 26 iulie, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul întrevederii, partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Zaharov, a precizat pentru Radio Europa Liberă că, în consecință, 22 de diplomați și 23 de angajați pe poziții administrative și tehnice vor trebui să părăsească R. Moldova până pe 15 august.

„Decizia vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră”, scrie în comunicatul MAEIE.

Măsura în cauză de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu este adoptată în corespundere cu prevederile articolului 11 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, care stipulează că „în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauză”.

În conformitate cu nota diplomatică a MAEIE înmânată părții ruse în cadrul întrevederii, decizia sus-menționată a autorităților moldovenești trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august 2023.

Se întâmplă după ce, acum două zile, postul de televiziune JurnalTV a publicat investigația jurnalistică „Spionii Moscovei la Chișinău și sistemul sofisticat de recepție de pe acoperișul Ambasadei ruse”. Potrivit investigației jurnalistice, „rușii și-au umplut Ambasada de la Chișinău cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Am numărat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții”.

Amintim că, în luna mai curent, Ministerul de Externe anunța că analizează mai multe modalități de instituire a parității diplomatice între Republica Moldova și Federația Rusă. Paritatea diplomatică reprezintă un număr egal de diplomați. În prezent, Republica Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă, în timp ce Rusia are aici 40. Deputații puterii își doresc un număr egal în ambele țări.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE