Situaţia de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, care depăşeşte, pe alocuri, culmea tupeului, din partea altei paciente vorbitoare de limbă rusă, care a şi făcut înregistrarea, a aruncat în aer mediul online. După ce administraţia spitalului şi-a cerut scuze de la pacienta vizată în imagini, care, de altfel, a fost operată cu succes şi externată sănătoasă acasă, internauţii au cerut retragerea acestor scuze şi protejarea medicului, care le-a dat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova o adevărată lecţie de demnitate naţională.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Sunteți niște pupincuriști, administrația SCR!! Protejați medicii, dar nu provocatorii!!!” reacţionează Ala Valenga, care, de altfel, îşi scrie numele în rusă.
„Stimată admistrație, sper că e doar o formă de răspuns, căci nu înțeleg de ce ar trebui luate măsuri și pentru ce anume? Ce s-a încălcat? Nu a fost oferit ajutor medical? Aici s-a încălcat dreptul domnului doctor, în țara sa să vorbească în altă limbă….și încă se mai face vinovat? Ce e cu discriminarea asta? Pacientul, dacă nu știe limba de stat, să-și angajeze un traducător”, scrie internauta Natalia Panfil Pleşca.
Alţii au sugerat că dacă a fost cineva discriminat în toată această situaţie, atunci, cu siguranţă, acesta este medicul, care nu este obligat să cunoască şi, cu atât mai mult, să vorbească limba altui stat.
„Voi v-ați lovit la cap? V-ați dat cu Putin? Care discriminare? Voi sunteți sănătoşi? Ce, nu a tratat-o că era de etnie rusă? Poate medicul să ceară discriminare că în pseudoțara R. Moldova nu îşi poate vorbi limba! Ruşine, conducerea spitalului! Omul e erou: are demnitate să le dea peste nas că stau de o viață şi nu au învățat măcar „Bună ziua” să zică!”, se revolta un alt internaut, supărat pe reacţia administraţiei spitalului.
„Medicul are obligația de a cunoaşte şi a vorbi limba de stat, deci limba română. E o sfidare și o discriminare din partea pacientei, care locuieşte în R. Moldova de mulți ani. Am să vorbesc despre un caz care s-a întâmplat cu mine, când, cu vreo doi ani în urmă, am oprit la o gheretă, de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare, pentru a procura o cartelă telefonică. Mi s-a refuzat, cerandu-mi-se să vorbesc în limba rusă, altfel nu mă deservește. Eu, în acest caz, ce trebuia să fac?”, scrie Constantin Apostol.
„În ce constă discriminarea? Că i s-a zis adevărul, că trăiește o viață în țara în care se vorbește limba română și nu o cunoaște? Domnul Doctor are dreptate. De ce noi trebuie să vorbim în toate limbile, iar ei limba statului nu o înțeleg, să numai menționăm că nici nu o vorbesc”, consideră Tania Muntean.
Alţii i-au sugerat medicului să o acţioneze în judecată pe pacienta pe care, de altfel, a operat-o cu succes şi a externat-o sănătoasă acasă, pentru defăimare şi publicarea înregistrării imaginilor video în care apare medicul fără ştirea lui. Cu atât mai mult că, aşa cum a declarat doctorul însuși pentru Ziarul de Gardă, imaginile video publicate în mediul online au fost „redactate”, discuţia între cei doi fiind mult mai lungă, a avut un caracter „ironic”, iar scopul lui a fost să ajute pacienta să „scape de stres înainte de operaţie”.
Medicul s-a mai plâns jurnaliştilor că primeşte sumedenii de mesaje ameninţătoare de la ruşii şi susţinătorii acestora din Republica Moldova, inclusiv ameninţări cu moartea.
„La mine telefonul este roșu, primesc amenințări cu moartea „te împușcăm”, „te ucidem”, „îți rupem picioarele”, „românule, fugi peste Prut”, a mărturisit doctorul pentru jurnaliștii de la Ziarul de Gardă.
În apărarea medicului se pronunţă şi jurnaliştii. Prezentatoarea TV, Lorena Bogza, originară de peste Prut, consideră că dacă toţi românii basarabeni ar fi ca doctorul din imagini, atunci și limba română ar fi stăpână la ea acasă.
„Nu se poate să trăiești o viață într-un stat și să nu-i vorbești limba. E lipsă de respect! Nu cred ca moldovenii stabiliți în Rusia ne pot spune că se duc la medic acolo si vorbesc româna, iar medicul le răspunde în limba română. Nu există nici școli în limba română și nici la magazin nu pot vorbi românește. Eu sunt tolerantă, am învățat limba rusă fără să mă oblige cineva. Am învățat-o pentru a fi mai bogată! Nu este atât de greu. Trebuie doar să vrem!”, scrie Lorena Bogza.
„Nu e niciun fel de discriminare acolo. Medicul, într-o manieră amicală și glumeață, a detensionat pacienta înainte de intervenția chirurgicală. Deși a fost mult adevăr în ce a zis. Pacienta a fost operată cu succes și nu are nicio pretenție față de medic. Discriminare e anume valul de amenințări și înjurături pe care le primește medicul, toată ziua, de la minoritățile de etnie rusă. Vrei să trăiești și să prosperi în Republica Moldova? Învață limba română! Nu vrei s-o înveți? Nicio problemă, nu te alungă nimeni nicăieri, dar fii bun și ține-ți limba după dinți despre etnia, identitatea și limba noastră românească!”, consideră Dragoş Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc.
Precizăm că, recent, în mediul online a apărut o înregistrare video în care apare medicul vizat care discută cu pacienta sa vorbitoare de limba rusă. Doctorul se arată deranjat de faptul că pacienta îi răspunde în rusă la „bună ziua”, îi mai spune, între altele, că el „ruşi nu operează”, făcând trimitere la războiul barbar al Rusiei în Ucraina vecină.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE