Avocatul Poporului a publicat o declarație pe cazul comportamentului unui medic care i-a reproșat unei paciente, vorbitoare de rusă, că nu vorbește limba română

4438
0

𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐨𝐩𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐚 𝐬𝐞𝐬𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐮 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐒𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐥𝐢𝐧𝐢𝐜 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚𝐧 𝐢̂𝐧 𝐫𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐜𝐮 𝐨 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐚̆, vorbitoare de limba rusă. Ombudsmanul a sesizat Ministerul Sănătății, Spitalul Clinic Republican în scopul inițierii unei cercetări în privința personalului medical implicat în cazul respectiv, organizării controlului complex al circumstanţelor enunțate și mediatizate în spațiul public, inclusiv analiza circumstanțelor și a motivelor care au dus la acest incident. În același timp, Avocatul Poporului îndeamnă pacienții să dea dovadă de un comportament demn și respectuos în raport cu personalul medical din instituțiile medicale, indiferent de rangul acestora.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 „În legătura cu apariția informației în spațiul public[1], referitor la comportamentul discriminatoriu și înjositor admis de către personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Republican în raport cu o pacientă, la 21 iulie 2023 Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind respectarea drepturilor și libertăților omului în conformitate cu Legea nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) și va monitoriza desfășurarea cercetărilor interne și externe la acest capitol.

În acest context, Ombudsmanul a sesizat Ministerul Sănătății, Spitalul Clinic Republican în scopul inițierii unei cercetări în privința personalului medical implicat în cazul respectiv, organizării controlului complex al circumstanţelor enunțate și mediatizate în spațiul public, inclusiv analiza circumstanțelor și a motivelor care au dus la acest incident. Precum și, dacă persoana agresată verbal a beneficiat de serviciile medicale solicitate/necesare.

De asemenea, Avocatul Poporului a sesizat și Consiliul pentru egalitate – Совет по равенству – Equality Council  în scopul examinării cazului respectiv după competență.

Totodată, Ombudsmanul apreciază timpul de reacție și poziția conducerii Spitalului Clinic Republican în scopul de a face lumină pe acest caz și va monitoriza în continuare acțiunile și finalitatea acțiunilor enunțate de către această instituție.

Ombudsmanul condamnă orice comportament care aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și pledează pentru respectarea drepturilor pacienților fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.

În același timp, Avocatul Poporului îndeamnă pacienții să dea dovadă de un comportament demn și respectuos în raport cu personalul medical din instituțiile medicale, indiferent de rangul acestora”, scrie în declarația Ombudsmanului.

Amintim că, pe 20 iulie, pe rețelele de socializare a apărut un video unde un medic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” îi reproșează unei paciente despre faptul că nu cunoaște și nu vorbește limba română, deși locuiește în Republica Moldova de mult timp.

Administrația instituției medicale a publicat o declarație cu referire la acest caz.

„Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” își exprimă public dezacordul și condamnă ferm mesajele care pot afecta pacienții. Poziția noastră este că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică.

În urma unui video apărut pe rețelele de socializare, în care un medic al instituției se implică într-un act de discriminare pe criterii lingvistice și etnice, aducem la cunoștința că astfel de comportamente nu reprezintă valorile pe care le promovăm. Comunicăm că acest caz va fi analizat sub toate aspectele în cadrul Comitetului de etică al instituției.

În numele conducerii și al întregului personal al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, cerem scuze pacientei și asigurăm că vom lua măsurile necesare pentru a nu fi admise astfel de cazuri.

Menționăm că pacienta a fost operată de către medic, are o evoluție postoperatorie bună și deja este externată la domiciliu.”

Internauţii cer administraţiei Spitalului Republican să-şi retragă scuzele şi să ia apărarea doctorului care a demonstrat demnitate naţională.

Ziarul de Gardă a reușit să discute cu șeful secției ORL, Eusebiu Sencu, care a declarat că și el a discutat cu pacienta și a confirmat că aceasta „nici idee nu avea că a fost filmată”, fiind utilizată camera ascunsă.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE