Reacția medicului-chirurg de la Spitalul Clinic Republican după incidentul din 20 iulie

923
0

Video-ul apărut în mediul online în care un medic discută cu pacienta sa vorbitoare de limba rusă, până la intervenția chirurgicală planificată, a bulversat opinia publică, iar internauții au publicat păreri diverse – pro și contra medicului-chirurg, implicat accidental în acest scandal. Potrivit doctorului -chirurg, discuția a avut scopul de a-i îmbunătăți starea preoperatorie, deoarece pacienta avea emoții, iar videoclipul a fost redactat, „fiind scoase fraze din context”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform informațiilor apărute pe rețelele de socializare, medicul-chirurg, E.C., vine dintr-o familie de intelectuali, tata fiind profesor de educație fizică, iar mama – învățătoare. 

Pe rețelele de sozializare și azi, după trei zile de la incidentul de la SCR, apar mesaje cu reacția medicului-chirurg, care a fost publicată și dată  Ziarului de Gardă.

Publicăm în continuare reacția doctorului-chirurg, E.C., și opinia șefului secției ORL, Eusebiu Sencu, spuse ZdG. Nu publicăm numele și prenumele medicului din motive de securitate. Acesta este amenințat. Primește mesaje, amenințări cu moartea chiar, prin telefon.

 „În ziua de marți, înainte de operație, am intrat în salon. Pacienta a spus că are emoții. Noi am vorbit pe diferite teme. Videoclipul a fost redactat, au fost scoase din context fraze. Conversația a avut un ton de glumă, ca să îi scot stresul înainte de operație. A fost montat așa încât să pară o instigare la ură, dar discuția a fost mult mai lungă. Am vorbit în primul rând despre operație, cum va avea loc”, a explicat doctorul-chirurg.

„Am văzut azi pacienta, am discutat cu ea și ea chiar m-a rugat să facem împreună un selfie. Ea nici nu a fost la curent că colega ei de salon a făcut așa ceva. Este un lucru urât. Aceste imagini, posibil, au avut scopul de a denigra imaginea mea personală sau de a denigra imaginea instituției”, spune medicul.

„Nici nu mă așteptam la așa ceva, dimineața am rămas trăsnit. (…) Pentru mine nu există pacienți după criterii de etnie, limbă. (…) Dacă va considera necesar, pacienta va veni cu declarații pe rețelele de socializare. Telefonul meu este roșu, primesc amenințări cu moartea: „te împușcăm”, „te ucidem”, „îți rupem picioarele”, „românule, fugi peste Prut”, mărturisește medicul.

„Suntem la noi în țară, vorbim limba română, iar celelalte etnii sunt obligate să cunoască ceva și din limba română, pentru că îi spui pacientei „Bună dimineața”, iar ea îți răspunde „Здравствуйте, я не знаю”. Păi e problema ta, trăiești aici de 30 de ani”. Cum să trăiești într-o țară și să nu știi să spui nici bună dimineața, nici la revedere. S-ar putea întâmpla așa ceva la Moscova, în Ucraina, în Germania?”, spune șeful secției ORL, Eusebiu Sencu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE