Mai multe oportunităţi pentru exportatorii moldoveni. A fost semnat Acordul cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb

478
0

Guvernul promite mai multe oportunităţi exportatorilor moldoveni după semnarea Acordului de Liber Schimb cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA), care a fost semnat marţi, 27 iunie. Din cadrul Asociaţiei fac parte patru ţări – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Mai multe investiții și locuri de muncă, creșterea exporturilor, diversificarea partenerilor comerciali și creșterea economică”, promite şeful Cabinetului de miniştri, Dorin  Recean, pe pagina sa de socializare.

„În pofida multiplelor crize cu care se confruntă țara noastră, căutăm noi piețe de export pentru produsele moldovenești și noi oportunități pentru oamenii de afaceri. Semnarea unui astfel de acord consolidează legăturile economice dintre Moldova și țările occidentale, stimulează cooperarea internațională și transmite un mesaj clar partenerilor noștri – Moldova respectă principiile comerțului echitabil și promovează un mediu transparent și previzibil pentru tranzacțiile comerciale transfrontaliere”, a menţionat Recean.

La rândul său, şefa statului, Maia Sandu, a salutat semnarea Acordului şi a menţionat că acest lucru a fost posibil după doi ani de negocieri datorită dialogului  permanent și deschiderii partenerilor europeni față de agenda noastră de dezvoltare. În continuare, în conformitate cu prevederile noului Acord, producătorii moldoveni vor putea să exporte bunuri, fără a plăti tarife vamale, în cele patru țări membre ale EFTA.

„Noi piețe de export pentru antreprenorii noștri înseamnă mai multă producție vândută, venituri mai mari și mai multe locuri de muncă acasă… Acesta este încă un pas important în direcția integrării noastre economice în Europa și contribuie la menținerea stabilității și la sporirea bunăstării cetățenilor. Prin promovarea comerțului echitabil și a unui mediu transparent, ne asigurăm că Moldova devine o destinație atractivă pentru investitori și că producătorii noștri beneficiază de mai multe oportunități de export”, a menţionat preşedinta Maia Sandu.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, consideră că prin accesul facilitat la piețe înfloritoare, țara noastră are șansa de a-și promova produsele și serviciile la nivel internațional, de a atrage investiții străine și de a crea locuri de muncă în sectoarele cheie ale economiei.

„Deschidem porțile pentru produsele moldovenești într-un mediu comercial de înaltă calitate, oferind acces la un segment de consumatori divers, dispus să plătească prețuri premium pentru bunurile de calitate superioară. Aceasta oferă un potențial imens de creștere pentru exportatorii moldoveni și poate genera venituri semnificative pentru economia țării”, consideră Alaiba.

Potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, exporturile de produse moldovenești pe piața EFTA au atins circa 66,70 milioane de dolari SUA în 2022, iar importurile au atins o valoare de 56,14 milioane de dolari SUA, înregistrând o balanță comercială pozitivă de circa 10,5 mil. USD.

Principalul partener comercial al Republicii Moldova din țările AELS este Elveția, cu circa 81% din fluxurile comerciale, precum și Norvegia, cu circa 14,7% din fluxurile comerciale. Principalele produse moldovenești exportate pe piața EFTA sunt cerealele, uleiurile, fructele, nucile, produsele de panificație, vinurile, textilele.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE