Evoluții fenomenale pentru luptătoarele Anastasia Nichita și Irina Rîngaci la Cupa Mondială

894
0
Anastasia Nichita, învingătoare

Luptătoarele Anastasia Nichita (23 de ani) și Irina Rîngaci (21 de ani) au obținut câte două victorii fiecare, într-un stil deosebit de impresionant, în cadrul Cupei Mondiale pe echipe (World Cup), ce a avut loc în perioada 10-12 decembrie curent la Coralville (SUA).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Competiție de elită

La Complexul sportiv „Extreme Arena”, o denumire cât se poate de sugestivă dacă e să ținem cont de încrâncenarea cu care s-au duelat echipele, și-au dat întâlnire cele mai de forță selecționate ale momentului, în categoriile masculină (lupte libere) și feminină.

La feminin, șase formații de elită (cu câte 10 luptătoare în componență, în diferite categorii de greutate) au fost repartizate în două grupe: „A” (Ucraina, Mongolia și Japonia) și „B” (China, SUA și reprezentativa lumii, pentru care au și evoluat ambele noastre sportive). De remarcat că doar Republicii Moldova i s-a oferit de către Federația Internațională de Lupte (United World Wrestling – UWW) onoarea de a delega la selecționata mondială tocmai două atlete, iar Tudor Cîrlan, mentorul Anastasiei Nichita, a fost numit antrenor principal al echipei All Stars UWW, care a întrunit cele mai puternice luptătoare ale lumii, în baza rezultatelor obținute la ediția din acest an a Campionatului Mondial pentru seniori ce a avut loc la Belgrad (Serbia).

 Prestație de excepție

Anastasia Nichita, campioană mondială en-titre, a evoluat și de această dată în cântarul de până la 59 de kilograme, în lupta sa inaugurală la acest turneu având-o ca adversară pe luptătoarea din China, Qi Zhang (24 de ani), în 2018 vicecampioană mondială la juniori. La acel moment tabela electronică arăta un sec 4-0 pentru echipa asiatică, meciul fiind constituit din 10 dueluri.

Prima repriză s-a încheiat cu 1-0 în favoarea sportivei din Asia, care este deținătoarea medaliei de bronz la Campionatul continental din 2019, rezervat seniorilor. Acest punct ea și l-a adjudecat, conform deciziei arbitrilor, pentru o atitudine mai activă pe salteaua de lupte. Însă derularea ulterioară a evenimentelor a demonstrat că sportiva din Moldova doar aștepta, cu multă stăpânire de sine, momentul potrivit pentru a-și etala superioritatea. Iar odată cu începutul părții a doua a partidei, veni un atac fulger, Anastasia fixându-și oponenta, fără a-i da timp să se dezmeticească, cu omoplații pe covorul de lupte: victorie instantanee prin tuș! Scorul general deveni astfel 4-1.

Apoi veni rândul Irinei Rîngaci (68 kg), campioana mondială de anul trecut și medaliata cu „bronzul mondial” din acest an, să-și pună în valoare măiestria sportivă. Ea a dat piept cu experimentata chinezoaică Feng Zhou (29 de ani), deținătoarea „bronzului” mondial în 2018. Discipola antrenorilor Andrei și Petru Chiperi a preluat din start inițiativa și conducerea pe tabela de marcaj, menținându-și cu încredere avantajul până la sfârșitul partidei, în pofida eforturilor insistente ale rivalei de a răsturna situația în favoarea sa: scor 7-4 la final de meci și 4-4 la general! Până la urmă lupta titanilor s-a încheiat cu 5-5, însă victoria, la parametri suplimentari, a fost atribuită atletelor din China, care vor accede până în finala mare, unde vor ceda în fața naționalei din Ucraina (4-6).

68 kg WW – Irina RINGACI (UWW)

Însă aventura competițională pentru sportivele noastre nu s-a încheiat aici, căci a urmat o serie de lupte extrem de solicitante împotriva echipei gazdă. Și de această dată Anastasia Nichita a impresionat prin acțiuni fulgerătoare, de o precizie aproape nefirească, secondate de o forță de nestăvilit. Astfel, în disputa contra adversarei de 21 de ani, Lexie Rena Basham, eleva lui Tudor Cîrlan s-a impus prin superioritate tehnică încă în prima repriză: 12-2, scorul la general devenind 3-2 pentru selecționata americană.

 Suspansul la el acasă

În momentul ieșirii pe salteaua de lupte a Irinei Rîngaci, avantajul gazdelor se majoră până la 5-2, atleta noastră fiind pur și simplu obligată să câștige, pentru a păstra șansele selecționatei mondiale la revenire. Ceea ce și făcu până la urmă, într-o luptă pe cât de captivantă, pe atât de încrâncenată, unde suspansul s-a simțit ca la el acasă.

Duelul cu Solin Nicole Piearcy (24 de ani) începu în defavoarea compatrioatei noastre. Ambițioasa americancă preia din debut conducerea cu 2-0, însă Irina, fiind încă în parter, reușește să contraatace (2-2) și cât pe ce chiar să-și adjudece victoria prin tuș. Printr-un efort supraomenesc adversara evadează din strânsoare, scorul menținându-se egal până la pauză. În partea a doua a meciului, discipola școlii moldovenești de lupte preia conducerea cu 4-2, reușind să-și conserve ecartul până la final, într-un duel extrem de epuizant, în care a dat dovadă de rezistență, tehnică elevată și calcul tactic aducător de victorie. La general, echipa Statelor Unite a reușit să se impună până la urmă cu 6-4, iar în lupta pentru „bronz” gazdele au pierdut cu 3-7 în fața redutabilei selecționate a Mongoliei.

De remarcat că trofeul suprem a revenit selecționatei Ucrainei, care pe traseul competițional și-a depășit concurentele din Mongolia (scor 7-3), Japonia (5-5, victorie la parametri adăugători) și China (6-4 în finală).

În concursul masculin, medaliile de aur au revenit luptătorilor din SUA, care au surclasat în actul decisiv puternica formație a Iranului, scor 6-4. De asemenea, gazdele s-au impus în fața loturilor din Mongolia (7-3) și Georgia (10-0). Podiumul a fost completat de echipa lumii, care a trecut în finala mică de georgieni (8-2).

Așadar, luptătoarele din Moldova au demonstrat, o dată în plus!, un randament maxim, în stilul ce le este caracteristic, dând dovadă de calități ce le sunt proprii doar unor performeri de cel mai înalt rang: măiestrie tehnico-tactică, perseverență, caracter, pregătire fizică de excepție etc. Este de menționat în mod deosebit că Federația de Lupte din R. Moldova și reprezentanți ai diasporei s-au îngrijit ca delegația tricoloră, condusă de președintele forului național de profil Ivan Gheorghiu, să plece din timp (de pe 1 decembrie) pe continentul american, în vederea aclimatizării, bunei pregătiri și dispoziții, fapt ce a contribuit în mod indubitabil la prestația excelentă a sportivelor noastre.

Delegația Moldovei la Cupa Mondială de lupte: (de la stânga la dreapta) Tudor Cîrlan, Irina Rîngaci, Anastasia Nichita și Ivan Gheorghiu

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE