Judocanii O. Diacenco și A. Osmanov, medaliați cu bronz la Europenele U23

147
0
Oxana Diacenco, pe podiumul european de premiere (prima din dreapta)

Sportivii moldoveni Oxana Diacenco și Adil Osmanov au cucerit medalii de bronz la Campionatele Europene de judo Under-23, ce s-au desfășurat în perioada 28-30 octombrie a.c. la Sarajevo (Bosnia și Herţegovina). În prima zi competițională în concurs a intrat Adil Osmanov (de Ziua mondială a judo-ului), care a evoluat în limitele categoriei de greutate de până la 73 de kilograme. Toate partidele cu participarea sa s-au dovedit a fi de anduranță, prilej să-și scoată în evidență caracterul bătăios și să-și demonstreze rezistența nemăsurată la efort și „tăvăleală”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT
Adil Osmanov (în alb) își domină adversarul

În primul meci sportivul nostru s-a confruntat cu turcul Umalt Demirel, vicecampion mondial printre juniori în 2021. Adversarul a preluat conducerea printr-un procedeu de waza-ari și, când părea că pentru Adil nu mai este vreun coridor de scăpare, compatriotul nostru reușește egalarea, chiar în ultimele secunde ale partidei. Iar la scurt timp după reluarea timpului adăugat (Golden Score), el se impune prin ippon, accesând în etapa următoare a întrecerilor. Următorul duel, disputat în compania francezului Enzo Gibelli, iarăși a avut nevoie de timp suplimentar pentru a se încheia conturile. De această dată discipolul școlii moldovenești de judo s-a impus prin waza-ari, ca în sferturi să dea piept cu reprezentantul României, Adrian Sulca, campion mondial și european printre juniori în 2021. Și aici Osmanov a câștigat (prin waza-ari cu procedeul uchi mata) la Golden Score, tocmai după 4.37 minute adăugate, mai mult decât durează în mod obișnuit o partidă.

În semifinale judocanul nostru a cedat în fața viitorului campion Mark Hristov (Bulgaria), iarăși în timpul adăugat. Iar în finala mică, atletul din Moldova a avut nevoie doar de câteva secunde pentru victorie: după ce în debutul meciului l-a aruncat peste șold pe spaniolul Javier Pena Insausti, acesta a fost descalificat (hansoku make) pentru că la aterizare s-a sprijinit periculos în cap.

Adil Osmanov (al doilea din dreapta)

În a doua zi de concurs, judoka Oxana Diacenco (+78 kg) a început cu o înfrângere, fiind întrecută de viitoarea campioană Hilal Ozturk (Turcia), aceasta din urmă fiind în acest an și vicecampioană mondială, și campioană mondială la juniori. Însă un asemenea debut nu a descurajat-o câtuși de puțin pe conaționala noastră, ea învingând-o în recalificări pe Kinga Wolszczak (Polonia), medaliată cu bronz la Warsaw European Open 2022. Iar în lupta pentru distincția de bronz Oxana a dispus de Sophio Somhișvili (Georgia), medaliată cu argint la Abu Dhabi Grand Slam 2022 și la Europenele U23 din 2021. Moldoveanca a obținut victoria cu un minut înainte de final, printr-o prindere dureroasă la gâtul adversarei (shime waza), realizată în lupta la sol.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT