Bătut în cuie. Cel puțin 80% din conținutul audiovizual va fi difuzat în limba română. Sunt admise și excepții

171
0

Parlamentul a adoptat noi modificări la Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. Documentul a fost susținut în lectură finală de 54 de deputați.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Potrivit modificărilor, furnizorii de servicii media se obligă să transmită programe audiovizuale locale în limba română în proporție de cel puțin 80 la sută din totalul programelor realizate.

Totodată, au fost admise și excepții. Este vorba despre furnizorii media ale căror servicii audiovizuale sunt destinate minorităților etnice din unitățile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică reprezintă o pondere majoritară și care au obligația de a transmite programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română, precum și programe audiovizuale de producție proprie în limba minorității respective.

Potrivit autorilor, inițiativa legislativă urmărește modernizarea calității normelor legale ce vizează domeniul audiovizualului și are drept obiectiv asigurarea previzibilității și clarității prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale, evitarea interpretărilor diferite și aplicarea neuniformă a normelor legale, precum și ajustarea cadrului normativ existent la realitățile actuale.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Ulterior, în termen de șase luni, Consiliul Audiovizualului va pune în concordanță actele normative și va asigura examinarea și aprobarea actelor administrative necesare pentru punerea în aplicare a prezentei legi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT