Plahotniuc, Șor și Ceaika și acțiunile lor diversioniste în Moldova

489
0

Trezoreria SUA a aplicat sancțiuni împotriva oligarhilor fugari și a oamenilor de afaceri și agenți FSB din Rusia implicați în acțiuni diversioniste în Moldova

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) al SUA a luat măsuri pe 26 octombrie, pentru a contracara campaniile de influență malignă persistentă ale Guvernului Federației Ruse și corupția sistemică în Moldova. Autoritățile americane au impus sancțiuni împotriva a nouă persoane și 12 entități – oligarhi recunoscuți pe scară largă pentru capturarea statului și corupția instituțiilor politice și economice ale Moldovei și cei care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei.

Unul dintre cei vizați de sancțiuni este Vladimir Plahotniuc, care s-a implicat în capturarea statului prin exercitarea controlului și manipularea sectoarelor-cheie ale Guvernului Moldovei, inclusiv domeniile de aplicare a legii – electoral și judiciar.

„Sancțiunile impuse astăzi dezvăluie nu numai strategia secretă a Rusiei în Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian E. Nelson. „Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările țintă pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Moldovei de a combate corupția și de a contracara influența Rusiei”.

De ani de zile, se menționează în decizia Trezoreriei SUA, Guvernul Rusiei a sprijinit campanii de influență și destabilizare, care implică adesea utilizarea corupției pentru a-și atinge obiectivele. În timp ce Guvernul Rusiei își împinge narațiunea și susține agenții de influență, profită simultan de corupție pentru a-și promova propriile interese.

Acte de corupție

Autoritățile americane îl acuză pe Plahotniuc că a menținut controlul asupra aparatului de aplicare a legii din Republica Moldova pentru a viza rivalii politici și de afaceri. Mai exact, Plahotniuc a direcționat forțele de ordine să concentreze investigațiile asupra persoanelor și entităților care se aflau în opoziție politică față de el și PDM înaintea alegerilor din 2018.

De asemenea, Plahotniuc a folosit oficiali guvernamentali moldoveni ca intermediari pentru a mitui oficialii de drept, pentru a-și menține loialitatea și pentru a consolida și mai mult controlul său asupra Republicii Moldova.

În 2018, Plahotniuc le-a ordonat miniștrilor guvernului să adopte și să implementeze propuneri de creștere a stimulentelor financiare pentru aplicarea legii, pentru a-și cumpăra în continuare loialitatea.

Plahotniuc și-a menținut, de asemenea, controlul asupra instituțiilor mass-media-cheie, permițându-i și mai mult influența și capacitatea de a exercita o pârghie asupra guvernului pentru a-și viza oponenții și a se proteja pe sine și pe aliații săi.

Plahotniuc s-a implicat în mod explicit în aranjamente corupte cu oficialii guvernamentali. Mai exact, Plahotniuc a aranjat ca o rudă a unui înalt oficial al guvernului să obțină o poziție-cheie în afaceri în schimbul sprijinului oficialului în numirea unei entități energetice moldovenești la alegerea lui Plahotniuc. De asemenea, Plahotniuc a încercat să mituiască politicienii pentru a schimba partidele politice.

Plahotniuc s-a implicat direct sau indirect în corupție, inclusiv deturnarea bunurilor statului, exproprierea de bunuri private în scop personal, corupție legată de contracte guvernamentale sau de extracție a resurselor naturale sau mită. Departamentul de Stat a impus restricții privind vizele lui Plahotniuc în ianuarie 2020, pentru implicarea sa în corupție semnificativă. Plahotniuc și membrii săi apropiați ai familiei nu sunt, în general, eligibili pentru vize pentru Statele Unite.

După fuga sa în iunie 2019 din Moldova, Plahotniuc a ajuns în SUA, unde a încercat să obțină vize pentru toți membrii familiei sale. Toate actele au fost făcute înaintea alegerilor parlamentare din același an. La un an, autoritățile americane au refuzat să îi acorde vize de ședere pentru acte de corupție. Oligarhul a fost obligat să părăsească SUA, alegând drept destinație Turcia.

Eforturile subversive ale Rusiei împotriva Moldovei

Recent, pe măsură ce Rusia se confruntă cu eșecuri militare și indignare globală din cauza acțiunilor sale brutale în Ucraina, agenții ruși au luat măsuri din ce în ce mai disperate pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale.

Ilan Mironovici Șor, președinte al Partidului „Șor”, o formațiune populistă, a fost arestat anterior pentru acuzații de spălare de bani și delapidări legate de furtul unui  miliard de dolari din 2014 din băncile moldovenești.

Înainte de alegerile moldovenești din 2021, Rusia planifica acțiuni de subminare împotriva președintelui Maia Sandu și readucerea Moldovei în sfera de influență rusească. Pentru a sprijini acest efort, Șor a lucrat cu indivizi ruși pentru a crea o alianță politică în Parlamentul Republicii Moldova, care să susțină acte legislative în interesul Federației Ruse.

În iunie 2022, Șor a primit sprijinul Rusiei, iar Partidul Șor coordona reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova. În iunie 2022, Șor a lucrat cu entități din Moscova pentru a submina candidatura Moldovei la UE, în timp ce votul pentru statutul de candidat era în curs.

Soția lui Șor, cântăreața pop rusă Sara Lvovna Șor, a fost decorată de Putin ca artist de onoare al Rusiei.

Ilan Șor a fost responsabil sau complice sau a încercat să se implice într-o alegere guvernamentală din SUA sau alte alegeri guvernamentale străine în numele sau în beneficiul direct sau indirect al Guvernului Federației Ruse.

Legăturile lui Șor cu Rusia se atestă și în domeniul acționariatului instituțiilor media. Exclusiv Media, firma deținută în prezent de deputatul socialist Corneliu Furculiță, a fost deschisă în 2011 și a avut succesiv mai mulți proprietari, inclusiv pe Irina Țvic, actuala directoare a TV6, controlată de Ilan Șor.

Mama Irinei Țvic, Margarita Țvic, a fost căsătorită cu fostul conducător al Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc. Ambii figurează în raportul Kroll, o investigație care a scos la lumină actorii implicați în dosarul „furtul miliardului”.

Acțiunile lui Igor Ceaika în Moldova

Înaintea alegerilor moldovenești din 2021, Igor Ceaika, împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a elaborat planuri detaliate de subminare a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și de  readucere a Moldovei în sfera de influență a Rusiei.

Ceaika este fiul lui Iuri Ceaika, membru al Consiliului de Securitate al Rusiei. El a folosit relațiile și influența tatălui său pentru a aduna și a-și consolida imperiul de afaceri.

Ceaika a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Șor și ai Partidului Socialiștilor din Moldova, reprezentat de Igor Dodon, fostul președinte al Moldovei, inculpat pentru corupție de autoritățile moldovenești.

În schimbul promisiunii de susținere a Rusiei în alegeri, Ceaika a obținut sprijin pentru legislația preferată de Kremlin, inclusiv o lege prin care președintele Republicii Moldova a fost deposedat de controlul Serviciului de Informații și Securitate al țării. Guvernul a folosit companiile lui Ceaika drept front pentru a canaliza bani către partidele politice colaboratoare din Moldova.

Unele dintre aceste fonduri ilicite de campanie au fost alocate pentru mită și fraudă electorală.

Ceaika a fost responsabil sau complice sau s-a implicat direct ori indirect, sau a încercat să se implice într-o alegere guvernamentală din Statele Unite sau în alte alegeri guvernamentale străine pentru sau în numele ori în beneficiul, direct sau indirect, al Guvernului Federației Ruse.

Ceaika a fost unul dintre oamenii de afaceri ruși care a sprijinit vehicule mass-media rusești în Moldova și a acordat sprijin factorilor de decizie de la Tiraspol să elaboreze pretinsa legislație pentru funcționarea fermelor de dobândire a criptovalutei.

SUA a mai aplicat sancțiuni împotriva unor angajați ai serviciilor secrete rusești pentru participarea în acțiunile subversive din campania din alegerile parlamentare din vara anului 2021.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE