Slujbă religioasă pentru 30 de arginți

917
0

Mitropolitul Vladimir a oficiat o liturghie la Mănăstirea Serghiev-Posad de lângă Moscova rugându-se pentru Putin și armata lui invadatoare

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 În timp ce armata rusă la comanda lui Putin bombardează Ucraina și omoară creștini nevinovați, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, se roagă pentru sănătatea lui Putin și pentru armata sa agresoare.

 Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, a anunțat pe site-ul Mitropoliei Moldovei, care aparține Patriarhiei Ruse, următoarele:

„În Duminica a XVII-a după Cincizecime, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova i-au coliturghisit: ÎPS Arhiepiscop Sava de Tiraspol și Dubăsari, PC Arhim. Filaret (Cuzmin), egumenul Mănăstirii Căpriana, PC Arhim. Ioan (Danilescu),  secretarul Arhiepiscopului Sava, Ieromonahul Efrem (Rusu), ajutor al parohului comunității, împreună cu soborul de slujitori.

Parohia „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, este unica comunitate ortodoxă din regiunea Moscova, unde Slujbele bisericeşti se oficiază bilingv, în slavonă şi română”.

În același comunicat mai scrie că, „în timpul slujbei, ÎPS Vladimir a înălțat rugăciuni pentru pace în lume și pentru încetarea conflictului sângeros din Ucraina, spunând o rugăciune, care de mai bine de jumătate de an, cu binecuvântarea Întâistătătorului BOM, se citește în toate mănăstirile și parohiile din cuprinsul Mitropoliei Moldovei”.

„Nicăieri în lume nu s-a mai văzut ca un ierarh al bisericii să stropească cu agheasmă armament de ofensivă”

 În timpul liturghiei, condusă de ÎPS Vladimir, au fost rostite rugăciuni pentru armata agresoare, dar şi pentru Vladimir Putin: „Încă ne rugăm ţie, Dumnezeului nostru, pentru conducătorul statului rus – Vladimir Vladimirovici. Dă-i Doamne, milă, îndurare, sănătate şi mulţi ani. Păzeşte-l de toţi duşmanii văzuţi”.

GAZETA de Chișinău a rugat mai mulți clerici și persoane civile să comenteze vizita mitropolitului la Moscova, unde a oficiat o slujbă și s-a rugat pentru Putin.

Ioan Bărbău, paroh al Parohiei cu Hramul Sfinții Martiri Brâncoveni, Mitropolia Basarabiei, din or. Codru, municipiul Chișinău: „Biserica rusă este consecventă în acțiunile sale. Dacă e să ne uităm de-a lungul istoriei, dintotdeauna, biserica rusă a fost cu armata și cu terorismul. Și la noi, în 1992, când au venit cazacii pe Nistru, iarăși au fost binecuvântați de patriarhul Rusiei. Și în alte părți a fost la fel. Nicăieri în lume nu s-a mai văzut ca un ierarh al bisericii să stropească cu agheasmă armament de ofensivă pentru o reușită mai bună. Nicăieri în lume asemenea orori nu poți să găsești, decât la ruși. Eu nu vreau să zic nimic, decât doar că sunt niște deocheați”.

Parohul Ioan Bărbău și-a amintit în discuție: „Prin 2019, preasfințitul Marchel de Bălți, care se subordonează Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR), a făcut o declarație la un eveniment public zicând că nu se vor ruga pentru demnitarii neamului, după cum cere statutul bisericii. Și atunci reprezentantul unei instituții media din R. Moldova a cerut reacția Mitropoliei Basarabiei, când eram protopop de Chișinău. Am dat un răspuns simplu, zicând că mai presus de ideologii politice, culoarea stindardelor și oricare moft personal, biserica are rolul de a se ruga pentru fiii neamului său. Am avut în vedere faptul că așa-zisa Mitropolie a Moldovei în frunte cu Mitropolitul Vladimir și ceilalți ierarhi ai săi nu sunt altceva decât reprezentanța oficială a Bisericii Ruse. Se vede că ei se roagă pentru fiii neamului lor, și nu al nostru. Acesta a fost răspunsul și văd că nimic nu se schimbă. Mitropolitul Vladimir cu ceilalți episcopi pe care îi are și cu toți preoții din subordine fac parte din Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu). Adică el și toți supușii săi sunt un fel de Moțoc trădător, căruia lumea i-a cerut capul. Acesta este adevărul. Cum a ajuns BORu pe teritoriul R. Moldova, cunoaște toată lumea. A venit în vârful baionetelor prin vărsare de sânge. Or este inacceptabil pentru noi, ca națiune de biserică, vărsarea de sânge”.

„Nu suntem „biserica rusă din Moldova”

Protoiereul Vasile Ciobanu, paroh al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae”, s. Costești, Ialoveni, a spus pentru GAZETA de Chișinău că, „de la începutul războiului din Ucraina în toate bisericile avem de la Mitropolie o Rugăciune specială, rostită obligatoriu la toate Liturghiile, pentru Ucraina, precum și îndemnul de a acorda maxim ajutor refugiaților ucraineni, ceea ce am și făcut… Iar cu referire la evenimentul din Serghiev Posad, eu nu sunt purtătorul de cuvânt al Mitropolitului … Vă doresc pace în suflet, în familie și în Țară… Nu suntem „biserica rusă din Moldova”, ci Biserica Ortodoxă din Moldova a tuturor etniilor ortodoxe de aici… Pace tuturor!”.

Parohul Ioan Ciuntu de la „Sf. Teodora de la Sihla” din Chișinău ne-a declarat: „Nu suntem în cadrul Mitropoliei Moldovei, de aceea nu voi comenta lucrurile acestea. Este secretarul Mitropoliei care poate face un comentariu. Nu aparținem niciunei mitropolii. Dumnezeu cu ei. Noi suntem o biserică non-politică. Ne facem misiunea în fața lui Dumnezeu și în plan național, cultural, creștin și misionar, iar celelalte ne sunt străine”.

Maxim Melinte, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici, spune că nu are voie să facă declarații: „Nu sunt purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei. Nu am dreptul să vorbesc în mediul public. Mi s-a interzis de către Mitropolia Moldovei să țin cuvântări la televiziuni, posturi de radio”.

Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău, a venit cu o explicație: „Biserica unde slujește mitropolitul Vladimir este o comunitate moldovenească și ne aparține nouă. Și dacă a mers acolo, nu este neapărat să se roage pentru comandantul suprem al forţelor armate ruse. Asta o face periodic. Acolo, la Moscova, avem o comuniate creștină din conaționalii noștri stabiliți la Moscova și în suburbiile acesteia. Și atunci, la invitația credincioșilor de acolo, merge și se roagă. Nu sunt la curent pentru cine s-a rugat”, a conchis preotul.

Cu referire la vizita ÎPS Vladimir, constituționalistul Alexandru Arseni a opinat:

„Canonic și după toate regulile, preotul trebuie să binecuvânteze pentru pace. Acțiunile lui Vladimir vin în contradicție și cu buna credință, și cu moralitatea, și cu respectul relațiilor dintre state. El, fiind cetățean al R. Moldova, este obligat să respecte Constituția Republicii Moldova și toate legile, inclusiv legile cu privire la culte. În cazul dat, Vladimir a încălcat toate aceste prevederi, aducând prejudicii moralei și demnității poporului R. Moldova prin care a pus clerul canonic, subordonat Moscovei, sub incidența încălcării constituționale. De aceea, Mitropolia poate fi radiată, ca sancțiune naturală și legitimă, din Registrul de Stat al cultelor Republicii Moldova”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE