Momeli pentru naivi. Asigurarea raionului Orhei cu gaze naturale la prețuri preferențiale nu este posibilă

532
0
Deputații Partidului „Șor”, Reghina Apostolova și Petru Jardan, primiți în Duma de Stat a Federației Ruse la începutul lunii septembrie 2022

Penalul condamnat la șapte ani de închisoare, fugar de trei ani prin lume, Ilan Șor a declarat că în scurt timp vor demara discuțiile cu grupul rus Gazprom, privind asigurarea raionului Orhei cu gaze naturale la prețuri preferențiale. Mai mult decât atât, acesta dă asigurări că producătorii agricoli din raion vor încheia contracte cu Rosselhoznadzor pentru exportul fructelor și legumelor. Experții ruși trebuia să vină săptămâna aceasta la Orhei, dar nu au ajuns. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat că este imposibilă semnarea unui contract între Gazprom și Orhei pentru livrarea gazului la prețuri mai mici.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sâmbătă, 24 septembrie, toată mass-media lui Ilan Șor trâmbița noutatea despre discuțiile acestuia cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, privind asigurarea Orheiului cu gaz mai ieftin. Șor anunța că, în scurt timp, vor demara discuțiile cu grupul rus Gazprom privind asigurarea raionului Orhei cu gaze naturale la prețuri preferențiale. Acesta spunea că, degrabă, la Orhei va veni o delegație de experți din Rusia, pentru a se documenta la fața locului asupra acestor chestiuni și că, într-un viitor previzibil, va fi luată o decizie.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că gaz „mai ieftin” pentru Orhei sau Gagauzia nu e posibil.

Punctul 1.3 din contractul cu Gazprom prevede clar aceleași condiții de preț dacă Gazprom semnează contracte cu alți furnizori din R. Moldova. Gazprom are drept exclusiv de export al gazelor din Rusia. Ei ar putea recurge la vreun intermediar, dar vreau să văd asta”, spune Tofilat.

Mai mult, expertul menționează că dacă Gazprom va semna contract cu un alt furnizor decât Moldovagaz, la un preț mai ieftin, atunci, potrivit contractului, noi putem solicita același preț mai ieftin pentru toți consumatorii.

Șor vrea gaz ieftin ca la separatiști, pentru care să plătească R. Moldova

De 30 de ani, regiunea transnistreană achită un preț mult mai mic pentru gazele naturale, astfel ajungând să acumuleze o datorie de peste 8 miliarde de dolari, bani pe care Gazprom îi cere de la R. Moldova, sub pretextul unei datorii istorice. Doar în 2021, transnistrenii au acumulat datorii de neplată de circa 1,14 miliarde de dolari, susține expertul economic Veaceslav Ioniță, conform unei copii a contractului semnat de reprezentanții Guvernului RM cu conducerea Gazprom în luna octombrie 2021.

Reprezentanții Comitetului pentru Unitate și Bunăstare cer încetarea imediată a livrărilor gratuite de gaze naturale pentru consumatorii care nu-și achită datoriile în raioanele de est, numite teritorii ocupate de un regim separatist, și denunțarea explicită a datoriilor acumulate de partea stângă a Nistrului care nu pot fi atribuite nici consumatorilor casnici sau industriali din Republica Moldova și nici datoriei publice. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe miercuri, 28 septembrie.

Pe 19 septembrie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că Gazprom a cerut semnarea unui acord cu privire la datoriile istorice ale companiei „fiice” de la Chișinău, Moldovagaz, însă nu a menționat suma acestora. Guvernul Republicii Moldova insistă pe un audit al datoriilor Moldovagaz, pentru care s-au achitat 15 milioane de lei companiei Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și companiei Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Potrivit contractului, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate malului drept al Republicii Moldova până pe 30 ianuarie 2023.

Și mere, și pere de la Orhei pentru Rusia, promite Șor

Ilan Șor susține că în discuțiile cu Sluțki din 24 septembrie, cel din urmă i-a promis că un grup de experți din partea Rosselhoznadzor va ajunge, săptămâna această, la Orhei, pentru a demara procesul de încheiere a contractelor cu producătorii agricoli din raion. Săptămâna este pe sfârșite, însă niciun reprezentat al Rosselhoznadzorului nu a călcat în Republica Moldova.

În luna august, după ce Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse a anunțat că sistează „temporar” importul de fructe și legume provenite din aproape toate raioanele R. Moldova, autoritățile din UTA Găgăuzia anunțau că vor construi independent relații cu Rusia. De asemenea, au anunțat că o echipă de experți de la Rosselhoznadzor va fi invitată în regiune, însă e sfârșit de septembrie și cei din urmă se lasă așteptați.

Rusia încearcă prin orice mijloace să destabilizeze situația în Republica Moldova

Analistul politic Ion Tăbârță susține că Rusia încearcă prin orice mijloace să destabilizeze situația în Republica Moldova cu scopul de a da jos actuala guvernare și de a prelua puterea de către partide care promovează politica Moscovei. În prezent, se poate observa un semnal puternic trimis de la Moscova către Partidul „Șor”, chiar dacă Moscova mizează în continuare pe socialiști și comuniști. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora de Vârf de la Radio Chișinău.

Dacă e să ne uităm în mass-media rusească, aceasta a relatat pe larg despre situația lui Igor Dodon, reținerea, arestul la domiciliu. Ceea ce înseamnă că în continuare se mizează pe el, dar nu doar pe el. Federația Rusă vrea să aibă cât mai mulți actori politici de influență în R. Moldova, care să lovească dur în actuala guvernare pentru a destabiliza situația. Desigur, finalitatea ar fi căderea actualei guvernări și preluarea puterii politice de către aceste partide”, a declarat Ion Tăbârță.

Amintim că acțiunile de protest organizate de Partidul „Șor” împotriva actualei guvernări au început pe 18 septembrie. 

Protestatarii au instalat mai multe corturi în fața Parlamentului, iar câteva sute de persoane se află permanent în aceste corturi. Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate câteva incidente în care protestatari au fost acuzați de agresarea unor trecători sau a unor reprezentanți ai forțelor de ordine.

Ilan Șor a fost condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

În iulie 2022, procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „Șor” ar fi efectuat plăți în valoare de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE