Nu fiți mercenari, e un delict penal!

1020
0
Invazia trupelor ruse în Ucraina a epuizat rezervele Moscovei de infanteriști ruși, iar oficialii din armata rusă se grăbesc să umple golurile lăsate de pierderile suferite pe câmpul de luptă. Foto: Profimedia Images

Retragerea cetățeniei ar trebui să descurajeze orice moldovean să meargă la moarte pentru intențiile unui om bolnav”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cetățenii moldoveni din stânga Nistrului, care se gândesc să se înroleze în armata Federației Ruse pentru a lupta împotriva Ucrainei, ar putea rămâne fără cetățenia Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat șefa statului, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă din 26 septembrie. Tiraspolul neagă orice mișcări în acest sens.

Mai exact este vorba despre cetățenii cu dublă cetățenie. Iar pentru cei care nici măcar nu sunt, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse, dar vor accepta mobilizarea pentru a lupta de partea agresorului, ar putea fi prevăzute pedepse mai aspre. Șefa statului s-a referit la acest subiect în contextul escaladării conflictului militar din Ucraina și al eventualelor consecințe pentru Republica Moldova.

Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru persoanele cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia Federației Ruse și se înrolează de partea agresorului”, a declarat președinta Maia Sandu, care a făcut un bilanț al rezultatelor ședinței Consiliului Suprem de Securitate pe care l-a convocat sâmbătă, 24 septembrie.

Tiraspolul: „În Transnistria nu sunt cazuri de înrolare în armata rusă”

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a discutat cu un reprezentant al așa-numitului minister de interne de la Tiraspol despre situația din regiune.

Pe teritoriul Transnistriei nu au fost recepționate mesaje sau apeluri de înrolare în armata rusă. Situația este stabilă și liniștită. Nu sunt sesizate mișcări în acest sens”, ne-a declarat reprezentantul ministerului de interne al secesioniștilor transnistreni.

În ce privește potențiala retragere a cetățeniei moldovenești cetățenilor care vor merge la război de partea Rusiei, angajatul structurii de forță a autoproclamatei rmn a refuzat să comenteze.

Gazeta de Chișinău” a solicitat opinia unor experți militari în raport cu măsura aprobată de către Consiliul Suprem de Securitate.

Expertul militar Vitalie Marinuță, fost ministru al apărării al Republicii Moldova, spune că, actualmente, organele constituționale ale Republicii Moldova, chiar dacă și-ar dori foarte tare să facă mai multe pentru a stopa înrolarea cetățenilor moldoveni din raioanele de est, aflate temporar sub ocupație rusească, mai mult decât a spus Maia Sandu nu au posibilitatea să facă.

Mesajul președintei ar trebui să descurajeze orice moldovean de a merge la moarte

Nu este suficient, însă este un mesaj ce ar trebui să descurajeze orice moldovean de a merge la moarte pentru intențiile unui om bolnav de ambiții imperialiste. Rușii fug de le ard tălpile de mobilizare, fiindcă înțeleg bine că sunt doar carne de tun și acest război nu are nicio justificare. Sper că moldovenii noștri, indiferent pe ce mal al Nistrului se află, sau dacă chiar trăiesc de ani buni în Federația Rusă, își prețuiesc viața și fericirea familiilor lor mai mult decât intențiile lui Putin”, a subliniat Vitalie Marinuță.

Se vor găsi zăpăciți – doritori de a-și pune capul pentru dictator”

De asemenea, colonelul Andrei Covrig a menționat că „pierderea cetățeniei Republicii Moldova este un avertisment serios și palpabil pentru bărbații în floarea vârstei cu posibilități de a activa în Vest și, dacă doriți, de a-și lua tălpășița – cât mai departe de neplăceri – și a fugi în Europa. Când vor mai avea așa o posibilitate? Apari în Germania și declari: «Sunt din Republica Moldova – cetățean al Federației Ruse – și nu vreau să lupt în Ucraina» – și nimerești într-un mediu favorabil sub umbrela de protecție socială germană. Situații reale și pentru alte state vest-europene, variantă reală pentru nemernicii și profitorii nu doar din stângă Nistrului”.

Totodată, colonelul Andrei Covrig nu are îndoială că în procesele legate de mobilizarea parțială sunt implicate și comisariatele militare din zona separatistă.

Sunt ajustate planurile de mobilizare, verificate listele rezerviștilor. În proces este implicată securitatea transnistreană. Și apoi, se vor găsi zăpăciți, poate și numeroși, doritori de a-și pune capul pentru dictator. Există, după cum este cunoscut, un mecanism de recrutare a mercenarilor dirijat de Kremlin, lucru deja realizat în 2014”, a comentat Andrei Covrig.

Nu avem altă soluție decât să aplicăm legea”

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, Ion Leahu, ex-membru în Comisia Unificată de Control (CUC), a menționat că, pentru adepții lui Putin, pierderea cetățeniei Republicii Moldova este o măsură insuficientă, însă „Președinta Sandu nu prea are alternative”.

Regiunea Transnistreană nici stat nu este. E un fragment teritorial al Republicii Moldova. Astfel, noi nu avem altă soluție decât să aplicăm legea. Unele persoane vor fi depistate – prizonierii, cei răniți sau decedați. Dar majoritatea vor participa la lupte fiind convinși că partea moldovenească nu le va da de urmă. Probabil, ar trebui de promis o atitudine selectivă față de persoanele mobilizate. Cine va demonstra că a fost înrolat cu forța să fie grațiat. Cei care au acceptat benevol încorporarea – să fie tratați ca mercenari, fapt ce are consecințe destul de serioase. Dar acțiunile de căutare ar putea dura și nu neapărat să se încununeze cu succes. Perspectiva de a pierde cetățenia Republicii Moldova e mai realistă”, a conchis Ion Leahu.

Ambasada R. Moldova în FR a informat cetățenii despre consecințele înrolării în armată

În legătură cu lansarea mecanismului de mobilizare parțială în forțele armate ale Federației Ruse și desfășurarea unor campanii de recrutare, inclusiv în structuri militare private, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă a informat cetățenii, printr-un comunicat de presă, că „implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală în conformitate cu reglementările naționale și cele internaționale”.

Se va reține că participarea mercenarului, într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani”, subliniază Ambasada.

Instituția face apel către cetățenii Republicii Moldova să contacteze Ambasada țării noastre la Moscova, în cazul lezării drepturilor sale, pentru oferirea suportului consular.

Totodată, persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene condamnă ferm escaladarea de către Rusia a agresiunii militare față de Ucraina, prin anunțarea recentă a mobilizării parțiale și organizării pretinselor „referendumuri” ilegale care încalcă flagrant independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei dar și a normelor de drept internațional.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE