Alin Bagrin și Oxana Diacenco, medaliați cu bronz la Europenele de judo

512
0

Delegația Republicii Moldova s-a învrednicit de două distincții, ambele de bronz, la Campionatele Europene de judo pentru juniori (Under-21), desfășurate în perioada 15-18 septembrie curent la Praga (Cehia).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Toate victoriile – prin ippon

La masculin, pe treapta a treia a podiumului continental de premiere a urcat Alin Bagrin, care a evoluat în categoria de greutate supergrea (+100 de kilograme). În faza inaugurală a turneului, cea a optimilor de finală, elevul antrenorului Igor Neagu s-a confruntat cu azerul Kanan Nasibov, un sportiv cu mult mai masiv, însă mai puțin mobil decât conaționalul nostru. După 1 minut și 30 de secunde de tatonări, Alin Bagrin execută un procedeu de toată frumusețea: aruncare peste umăr, din genunchi prin răsucire, cu priză la brațul adversarului (seoi nage) – victorie instantanee prin ippon.

În sferturi, discipolul școlii moldovenești de judo a luptat cu polonezul Jakub Sordyl. După expirarea primului minut, chișinăuianul reușește un waza-ari, printr-o secerare aplicată rivalului cu piciorul la gambă din exterior (kosoto gake). Iar încă peste 30 de secunde, judocanul nostru realizează al doilea waza-ari, valorificând procedeul său preferat seoi nage. Iar în semifinale, moldoveanul de 20 de ani s-a duelat cu sportivul din Turcia, Munir Ertug, suferind înfrângere prin două procedee de waza-ari.

În lupta pentru medalia de bronz, Alin Bagrin l-a înfruntat pe ucraineanul Oleksii Halaka. Partida se dovedi a fi de scurtă durată: judoka din Moldova, la ecuatorul meciului, își dezechilibră oponentul, trecând lupta la sol, unde îl fixă cu omoplații de tatami – ippon indiscutabil.

Forță și feminitate

La feminin, o prestație plină de încredere și forță a oferit publicului spectator compatrioata noastră Oxana Diacenco (20 de ani), care ne-a reprezentat țara în cântarul de +78 kg. Primul său meci la acest turneu, disputat în compania atletei din Grecia, Maria-Nicoleta Vulpasin, s-a dovedit a fi unul de uzură. Însă absolventa Liceului-Internat Municipal cu Profil Sportiv din Chișinău a dat dovadă de mult caracter, rezistând primului val de asalt din partea peninsularei, după care în minutul 2 al partidei a realizat un waza-ai, prin procedeul seoi nage (descris mai sus). Iar cu 18 secunde înainte de sunetul final, în aceeași manieră, ca la indigo, își aruncă adversara peste umăr, câștigând astfel înainte de expirarea timpului regulamentar.

În etapa sferturilor, Oxana Diacenco a dat piept cu judoka Asya Tavano (Italia), cedând pe final de meci, până atunci unul echilibrat și fără surprize deosebite. Ulterior sportiva din Apenini s-a calificat în marea finală, oferind în acest mod posibilitatea atletei din Chișinău să evolueze în recalificări, unde aceasta din urmă o întâlni pe turcoaica Duygu Dirgen. Iar lupta ne furniză o gamă largă de emoții – purtând publicul „de la agonie la extaz”. După primele 30 de secunde ale confruntării, moldoveanca este penalizată cu o avertizare, într-o situație ce nu presupunea niciun risc. Încă peste jumătate de minut, în mod gratuit arbitri îi mai „acordă” un shido, situația devenind cu adevărat amenințătoare, o a treia „încălcare” având drept consecință înfrângerea imediată. Imperturbabilă, sportiva noastră a continuat să atace, reușind să-și surprindă concurenta cu un minut înainte de sfârșitul partidei: aidoma unei anaconde, mai întâi și-a ales o poziție comodă pentru a realiza o priză la grumazul rivalei, după care încet, dar sigur o trecu la sol, fără să slăbească strânsoarea. Apoi o fixă cu omoplații de tatami, țintuind-o în această poziție timp de 15 secunde – un ippon fără drept de apel.

Urmă finala mică, în care Oxana Diacenco își dispută întâietatea având-o în față pe slovena Nicki Norcić. Tatonările pe tatami păreau să nu mai aibă sfârșit, când dintr-odată, cu un minut înainte de finalul partidei, tânăra noastră sportivă a efectuat în ne-waza (lupta la sol) un procedeu de ura kesa gatame, reținând-o la pământ, prin control lateral, pe atleta din Balcani – câștig incontestabil cu ippon!

De remarcat că la competiţia continentală au participat 349 de judoka din 39 de ţări, 203 la masculin şi 146 la feminin.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE