Scenariile autorităților, în cazul unei eventuale crize energetice

453
0

Autoritățile centrale au anunțat săptămâna aceasta despre reconectarea mai multor instituții publice de la sistemele de încălzire cu gaze la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Totodată, serviciile primăriei capitalei s-au întrunit la 8 septembrie într-o ședință extraordinară la care au discutat despre pregătirile instituțiilor din subordine pentru sezonul rece și despre strategiile în caz de sistare a gazului. Am încercat să aflăm cum se pregătesc de iarnă consiliile raionale, care au în subordine spitale, centre medicale și aziluri de bătrâni, dar și primăriile, care trebuie să asigure cu agent termic grădinițele și școlile din localități, unele dintre care anunțau încă la încheierea sezonului trecut de încălzire că și-au consumat rezervele bugetare din cauza tarifelor mari la gaz.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întreprinderea „Termoelectrica” a anunțat luni că este în proces de finalizare a procedurilor de reconectare, prin semnarea contractelor de furnizare a serviciilor de termoficare, cu 12 instituții publice. Printre acestea sunt edificiile Parlamentului, Președinției, Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și altele.

RM reduce consumul la gaze începând cu Președinția și Parlamentul

Potrivit instituției, acțiunile sunt efectuate în contextul asigurării securității energetice a statului, fapt care va contribui la micșorarea consumului de gaze naturale și majorarea utilizării resurselor energetice alternative.

Potrivit „Termoelectrica”, complexul clădirilor instituțiilor publice respective dispune de tot echipamentul tehnic necesar pentru asigurarea cu căldură în cadrul sistemului de alimentare centralizat de energie termică. Sunt asigurate cu puncte termice individuale moderne și automatizate, cu control de la distanță și cu posibilitatea de reglare automată a temperaturii în funcție de parametrii setați și doriți, inclusiv în funcție de temperatura aerului exterior, ceea ce asigură un grad înalt de eficiență energetică. Proiectul prevede reconectarea în total a 44 de instituții publice, printre care și cele menționate.

Amintim că în cazul în care Gazprom va sista livrarea gazelor către RM, întreprinderea „Termoelectrica” ar putea trece la sistemul de utilizare a păcurii pentru producerea energiei electrice și termice.

Cum se pregătesc „Termoelectrica”, „Apă-Canal Chișinău”, „Premier Energy” de o eventuală criză a gazelor

Consilierul pe probleme locativ-comunale al primăriei capitalei, Tudor Gârbu, a relatat în cadrul ședinței serviciilor primăriei că la momentul actual „Termoelectrica” are rezerve de păcură care ar ajunge pentru o lună și jumătate. Totodată conducerea acestei întreprinderi a lansat o licitație pentru a achiziționa încă 190 de mii de tone de păcură pentru a putea activa și furniza energie pe toată durata sezonului rece.

În cadrul ședinței care a avut loc la 8 septembrie, întreprinderea „Premier Energy” a anunțat că, în cazul unor situații de criză a gazelor și a suprasolicitării rețelelor electrice, este pregătită să suplinească numărul echipelor de intervenție pentru a face față unor eventuale avarii. Totodată întreprinderea va recomanda populației să limiteze consumul de energie electrică și să utilizeze cu prudență aparatele casnice.

Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” are în gestiune trei centrale de producere a apei calde și a energiei termice, amplasate în orașul Codru, în preajma Aeroportului și pe strada Costiujeni.

Și această întreprindere a lansat, potrivit lui Tudor Gârbu, o licitație pentru a trece în caz de criză a gazului, la surse alternative, adică de la gaz la motorină.

Potrivit autorităților municipale, la momentul actual, 95 la sută din instituțiile de învățământ din Chișinău sunt pregătite pentru sezonul rece.

Economii drastice, pentru încălzirea instituțiilor medicale

Am încercat să aflăm care e situația și în unul din raioanele RM – Leova. Președintele raionului, Nicolae Prițcan, ne-a informat că are în subordine spitalul raional și Centrul medical din Leova, care înregistrează deja un deficit de circa 300 de mii de lei. Acestea se încălzesc cu gaze. La Centrul medical două etaje au fost închise. „În cazul instituțiilor de învățământ, acestea ar putea trece la regim de predare online. Pe când în cazul spitalelor și al centrelor de sănătate, iar noi la Leova avem cinci centre de sănătate – acestea nu pot fi închise. Am înaintat un demers Ministerului Finanțelor, mai avem și câteva școli cu deficit bugetar. Ni s-a dat răspuns că vom fi ajutați. Totodată vom face economii, acolo unde se mai poate de făcut, pentru a face față acestei ierni. Ne așteptăm la o iarnă grea, dar sperăm să o putem depăși cu bine”, a spus Prițcan.

El a mai adăugat că în subordine mai au un azil de bătrâni cu 31 de locuri, Centrul de plasament pentru copii de la Cupcui, unde va fi transferat un cazan care va asigura încălzirea funcționând pe peleți. Consiliul raional, la fel, se încălzește cu gaz. „Din păcate, la Leova, încălzirea centralizată a ieșit demult din funcțiune și nu avem alternative, așa cum are Chișinăul”, a mai spus președintele raionului.

Primar: „Mizăm pe trecerea la învățământul online”

Primarul de Filipeni, Leova, Tudor Camerzan, ne-a informat că are în subordine școala din localitate și o grădiniță, care se încălzesc cu gaze. Cea de-a doua grădiniță din sat dispune de agent termic furnizat de un sistem pe biomasă, iar sediul primăriei se încălzește cu gaze, dar mai are și sobe.

Bugetul primăriei nu ne permite să achităm consumul de gaz nici la prețul care este acum, cu atât mai puțin dacă tariful va mai crește. De aceea bănuim că cel mai probabil școala va trece la procesul de predare online. Primăria presupunem că va trece la încălzirea cu lemne”, ne-a spus primarul.

Referitor la locuitorii din acest sat – 700 de gospodării au fost incluse în lista pentru a li se oferi lemne. Ar fi nevoie de 3000 de metri steri de lemn. Deocamdată, primarul a primit asigurări că vor primi circa 700 de metri steri. „Zilnic, ne trec pragul câte 10-15 oameni care ne întreabă când vor fi lemne și în ce mod să le procure. Este un proces dificil. Multe familii așteaptă să vadă mecanismul de compensare a facturilor la gaz. Dacă va fi asemănător cu cel de anul trecut, mulți vor continua să se încălzească cu gaze. Totodată, mulți au și sobe, în cazul în care gazul va fi sistat, ar putea trece la încălzirea cu lemne”, a mai spus primarul.

Sturza: Dacă rușii ar respecta contractul, RM ar avea gaz la un preț avantajos

Într-o postare pe pagina sa de facebook, fostul premier Ion Sturza a menționat că cetățenii Republicii Moldova cel mai probabil vor avea gaz la iarnă și, dacă rușii își onorează contractul, RM ar putea avea gaz la un preț nesperat de bun, mult sub cel al ungurilor sau al sârbilor.

Politicianul a explicat că, la începutul anului, visul guvernării a fost să se păstreze formula veche – 50% prețul de piață la gaz și 50% prețul bazat pe prețul petrolului.

În timpul când prețul gazului era sub 100 de dolari, toți cârcotașii îi învinuiau pe „foștii” că au negociat prost. Nu. Au negociat cum au putut. Anume cu acest mandat maximum a plecat Andrei Spânu la Gazprom. Răspunsul a fost: „Niet”! Să se achite la prețul pieței, care între timp explodase și fără război. S-a intervenit la Kozak. Răspunsul – „Cu plăcere. Implementează Moldova planul meu de „reglementare” transnistreană și primiți o reducere de 50%”. Care plan? Federație asimetrică, veto separatiștilor pe teme importante de politică externă și… recunoașterea datoriei transnistrenilor, la acel moment de vreo 8(!) miliarde de dolari. Moldova a răspuns: „Niet”! Și totul a intrat în impas”, a relevat Sturza.

Potrivit lui, în acel moment, Maia Sandu a decis să o sune pe Angela Merkel. Doamna cancelar a fost extrem de înțelegătoare și l-a sunat, la rândul ei, pe Vladimir Putin. „Și s-a produs miracolul – Gazpromul a propus o formulă nesperată – vara 70% prețul de piață la gaz și 30% la petrol. Din octombrie, invers. Nu trebuie să fii mare matematician ca să vezi că la cotațiile de azi este un preț foarte avantajos. Ar reduce prețul pentru consumatorii finali pe timp de iarnă cel puțin la jumătate!”, spune Sturza.

Atât doar că din momentul semnării contractului s-au întâmplat multe. Războiul, în primul rând. Ca rezultat, rușii ar dori să iasă din contract pedepsind astfel Moldova pentru „neutralitate”. Ce îi mai ține este Transnistria. Întreruperea livrării gazului ar însemna o catastrofă umanitară pentru separatiști. Contractul semnat de reprezentanții actualei guvernări cu Gazprom este însă unul foarte bun, a conchis Sturza.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE