Ce așteptări are noua șefă a Procuraturii Anticorupție de la societate și clasa politică? Analiști: „O misiune extrem de complicată”

683
0

La două zile de la numirea sa la șefia Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin își trasează obiectivele și prioritățile. Într-un interviu pentru moldova.org, Drăgălin a declarat că venirea ei în Moldova este mai degrabă o oportunitate decât un risc, considerând că aceasta este un prilej pentru ea să muncească în cadrul unei instituții foarte importante pentru Republica Moldova, care trăiește un moment istoric în contextul integrării sale în Uniunea Europeană.  Totodată, ea a mărturisit că a fost plăcut surprinsă de condițiile de muncă de la Chișinău, pe care le-a calificat „mai bune” decât cele din SUA.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În ceea ce privește activitatea sa în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, la prima etapă, Veronica Drăgălin vrea să asigure o transparență maximă a instituției pe care o reprezintă. Noua șefă de la Anticorupție susține că nu s-a confruntat, deocamdată, cu rezistența din interiorul sistemului, dar, dacă va sesiza acest fenomen, se arată convinsă că există și soluții. Fiind întrebată despre stabilirea priorităților pentru dosarele de rezonanță, Drăgălin s-a referit la furtul miliardului.

„Eu cred că fiecare persoană din Moldova, dar chiar și oamenii din alte țări, au auzit de furtul miliardului. E un caz pentru care, din păcate, Republica Moldova e cunoscută în lume. Și e clar că pentru mine acolo sunt cele mai multe întrebări: Ce se întâmplă? De ce nu s-a întâmplat până acum? Ce fel de documente avem? Avem solicitări de probe din alte țări? Eu vreau aceleași răspunsuri și informație ca și restul țării. Pentru mine este un caz foarte, foarte important”, a declarat Drăgălin.

Noua șefă a PA își pune mari speranțe în societate, inclusiv în mass-media, dar și în clasa politică, de la care așteaptă susținere și deschidere. „Dacă noi identificăm, de exemplu, niște legi penale sau în codul de procedură care ar trebui schimbate pentru că sunt obstacole acolo și nu ne putem face lucrul, sper să avem suportul acesta de la Parlament. Și cu bugetul aștept susținere”, a declarat Veronica Drăgălin. În opinia ei, având în vedere așteptările societății de la instituția pe care o reprezintă, numărul procurorilor angajați este „foarte mic”.

Analist: „Misiune extrem de complicată”

Misiunea doamnei Drăgălin este una „extrem de complicată”. Cel puțin așa consideră comentatorul politic, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan. „Misiunea doamnei Drăgălin este una extrem de complicată. Am văzut care sunt așteptările din partea guvernării. Această sarcină trebuie percepută prin prisma condiționalităților pe care Uniunea Europeană, Comisia Europeană le-a formulat pentru Republica Moldova atunci când a primit statutul de țară candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană și, până la începerea negocierilor, Republica Moldova are sarcini foarte importante, iar una dintre cele mai importante este lupta împotriva corupției. Deci, sarcina doamnei Drăgălin este foarte complicată”, a declarat analistul Igor Boțan pentru postul de Radio Europa Liberă.

„Omul sfințește locul”, a menționat pentru „Gazeta de Chișinău”, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, care s-a declarat optimist și convins că toate problemele de sistem pot fi depășite dacă există dorință și colaborare.

„În ultimă instanță, omul sfințește locul și cred că obiectivele de combatere a corupției depind foarte mult de eforturile pe care le vor depune procurorii și alte persoane care ajută procurorii în investigarea marii corupții. Este cert un lucru, dacă se dorește combaterea de calitate a acestui fenomen, schimbările nu pot veni peste noapte, pentru că altfel se vor face dosare de mântuială care în instanța de judecată nu vor ține. Nu va fi deloc simplu, având în vedere că ea nu cunoaște până la sfârșit contingentul de profesioniști cu care va lucra și legislația Republicii Moldova, dar aceste lucruri pot fi depășite”, a comunicat Vladislav Gribincea.

Precizăm că procurorul-șef Anticorupție, Veronica Drăgălin, a fost prezentată colaboratorilor Procuraturii Anticorupție la 1 august curent. Ea a fost numită în funcție pentru un mandat de cinci ani. La ceremonie a fost prezent procurorul general interimar, Dumitru Robu, șefa statului, Maia Sandu, și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Vorbind în fața subalternilor săi, Viorica Drăgălin a specificat trei factori care vor sta la baza activității instituției. „În primul rând, acțiunea – noi suntem cei ce putem trage la răspundere hoții, cu siguranță vor fi obstacole, dar, împreună, vom reuși să le depășim. În al doilea rând, egalitatea – trebuie să aplicăm legea în mod egal indiferent de afiliere politică, statut sau relații sus-puse. Și în al treilea rând, transparența – trebuie să comunicăm cu publicul ca oamenii să aibă încredere în noi”, a spus Drăgălin.

Amintim că Veronica Dragalin a fost desemnată câștigătoare a  concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție prin Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor din 7 iunie curent. Jurist de profesie, Veronica Drăgălin a venit la Chișinău din SUA, unde familia sa este stabilită de mai mulți ani. Studiile de specialitate le-a făcut la Universitatea din Virginia, iar până nu demult a ocupat funcția de procuror adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american al districtului central al Californiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE