Aflat în arest, Igor Dodon rămâne activ în spaţiul public

698
0

Învinuit de îmbogățire ilicită şi trădare de patrie, fostul președinte îndeamnă societatea la nesupunere şi răsturnarea guvernării

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit pe 21 iulie măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, în privința fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Magistrații au menținut aceleași restricții din mandatul anterior, deși procurorii au solicitat limitarea convorbirilor telefonice, recepționarea și expedierea trimiterilor poștale și utilizarea altor mijloace de comunicare. Având în vedere că solicitarea procurorilor a fost respinsă de către judecătorul de instrucție, procurorii anticorupție urmează să conteste decizia instanței cu recurs la Curtea de Apel Chișinău”, a declarat procurora responsabilă de comunicare cu presa a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

De partea cealaltă, Igor Dodon a anunțat pe Facebook intenția de a ataca decizia magistraților deoarece procurorii nu au prezentat motive pentru prelungirea arestului la domiciliu.

Așteptăm, de asemenea, și noi presiuni la adresa persoanelor apropiate mie și la adresa Partidului Socialiștilor. Cunoaștem despre existența unor astfel de planuri la conducerea țării. Noi, împreună cu echipa, vom face față noilor provocări și, chiar în cele mai negative scenarii, vom găsi ieșire din situație”, a scris socialistul pe pagina sa de Facebook.

Procurorii nu sunt interesați de preocupările meteo

Procurorul responsabil de caz, Petru Iarmaliuc, a explicat anterior necesitatea aplicării de noi restricții lui Igor Dodon.

,,Pe noi nu ne interesează comunicarea lui Dodon Igor referitor la domeniul meteorologic sau chestiuni ce vizează viața personală. Pe noi ne interesează transmiterea de mesaje altor persoane care ar fi implicate în cauza penală, cum ar fi martori, experți, altor persoane vizate în calitate de complici care se eschivează de la urmărire penală și nu se află pe teritoriul Republicii Moldova. Două persoane vizate în calitate de complici nu se află pe teritoriul Republicii Moldova, au părăsit țara după reținerea și plasarea acestuia în arest la domiciliu”, a precizat Iarmaliuc.

Aflat de două luni în arest la domiciliu, Igor Dodon rămâne foarte activ în spaţiul public, îndeamnă societatea la nesupunere şi răsturnarea guvernării. Fostul preşedinte, învinuit de îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie, a primit în locuinţa sa jurnalişti, inclusiv din Rusia, oferindu-le informaţii şi despre acuzaţiile aduse.

Complicii care au reușit să fugă: fratele și garda de corp

Serviciul de presă al Procuraturii Generale nu poate să confirme numele celor doi complici vizați în dosarul penal pornit pe numele fostului președinte, Igor Dodon, care au părăsit teritoriul Republicii Moldova după ce socialistul a fost reținut și plasat în arest la domiciliu.

Am văzut declarațiile procurorului responsabil de caz, însă pe moment nu pot să confirm numele complicilor”, a declarat procurora responsabilă de comunicare cu presa a Procuraturii Generale.

Cei doi complici ar fi, potrivit portalului deschide.md, fratele socialistului, Alexandru Dodon, vizat într-un dosar penal pornit pentru delapidarea bunurilor întreprinderii Calea Ferată din Moldova, și un fost ofițer al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, Ion Gazea.

Acesta a fost ofițer de protecție în cadrul Serviciului de Protecţie și Pază de Stat din 2017. În perioada când Dodon ocupa fotoliul de președinte al R.Moldova, Gazea a fost una dintre persoanele de încredere ale lui Dodon implicate în afacerile controversate ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, inclusiv legate de finanțarea formațiunii.

Complicii lui Dodon care au rămas: mama, soția și cumnatul

Pe 16 iunie, mama lui Igor Dodon, Galina Dodon, a fost audiată de procurorii anticorupție și acuzată de complicitate la îmbogățirea ilicită a fiului său.

În urma perchezițiilor la domiciliul mamei fostului președinte, au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în valoare de 689.600 de lei, 17.005 de euro și 1.000 de dolari, proveniența cărora urmează a fi cercetată”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale emis după comunicatul socialiștilor.

Comunicatul Procuraturii Generale precizează că „suma de 17.005 de euro, depistată la domiciliul mamei învinuitului, se afla chiar într-un plic de hârtie cu sigla unui partid politic, la care a avut apartenență fostul președinte de stat”.

Unele din rudele fostului șef de stat sunt cercetate pentru complicitate la comiterea infracțiunii de îmbogățire ilicită. În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul acestor persoane, au fost depistate și ridicate bunuri, bani și documente, care ar fi fost utilizate la comiterea infracțiunii sau rezultate din aceste fapte”, s-a menționat într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Combinațiile cu loturi

Galina Dodon este consilieră locală socialistă, la al doilea mandat, din partea Partidului Socialiștilor, în Sadova, Călărași.

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2020, consiliera socialistă a indicat că a obținut 344.325 de lei din vânzarea unor imobile către Agrofactory SRL, firma fiului său, Alexandru Dodon.

În declarația de avere semnată la 13 ianuarie 2020, fosta profesoară a declarat 103 terenuri agricole, cu suprafața totală de 28,3 hectare, evaluate la 387.200 de lei.

Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai și încarcerat în izolatorul de detenție provizorie al Direcției de poliție a municipiului Chișinău.

Împreună cu el a fost reținut și cumnatul său, Petru Merineanu, fratele Galinei Dodon, cel care a încercat să mănânce niște hârtii în timpul perchezițiilor. El este învinuit de complicitate la infracțiunile de îmbogățire ilicită ale lui Igor Dodon și încarcerat în Penitenciarul nr. 13.

Pe 16 iunie, Galina Dodon a fost audiată de procurorii anticorupție și acuzată de complicitate la îmbogățire ilicită.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE