Campionatul Moldovei la fotbal pe plajă, la linie de ecuator

542
0
Foto: Alexandru BOGATU 2. 3. Momente incendiare de la partida FC Ghidighici – Sportul Studențesc ULIM

Prima jumătate a Campionatului Moldovei la fotbal pe plajă, aflat la a XV-a ediție și disputat în sistem elvețian (fiecare cu fiecare), și-a desemnat laureații, fixând clasamentul intermediar, care contează pentru stabilirea adversarilor din faza play-off (patru perechi din cadrul sferturilor de finală). Astfel, meciurile etapei a VII-a, care au încheiat sezonul regulat al turneului național (desfășurat în parteneriat cu Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului), au fost jucate în ziua de sâmbătă, 25 iunie curent, pe terenul de nisip al cochetului Stadion Beach Soccer Arena, amplasat în proximitatea plajei Parcului „La Izvor” din capitală.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Favoriții confirmă

Vremea excelentă a serii de vară, evadată de sub dogoarea soarelui și scăldată în briza lacului din preajmă, te predispunea spre savurarea timp de câteva ore a unui spectacol fotbalistic pe cinste. De remarcat că partida durează trei reprize a câte 12 minute fiecare, plus încă una de trei minute în caz de egalitate, apoi urmând loviturile de departajare în cazul în care echilibrul persistă pe tabela de marcaj. Arbitrul de pe margine oprește cronometrul în caz de necesitate, iar schimbările se fac în număr nelimitat.

În primul meci al zilei, liderii Campionatului, jucătorii echipei BSC Nistru Chișinău, conduși de pe banca tehnică de antrenorul selecționatei Ruslan Pernai, și-au confirmat statutul, câștigând la scor în fața celor de la CS Ialoveni. De remarcat că jocul a decurs de la egal la egal până la ecuatorul partidei, oaspeții demonstrând calități remarcabile de caracter, energie debordantă și voință de fier. Discipolii lui Mihai Răileanu nu s-au lăsat intimidați de golul încasat în debutul partidei (în minutul 2 a marcat Nicolae Ignat, fructificând o minge respinsă de portar după o foarfecă în forță a lui Leonid Podlesnov). Ei au contraatacat periculos buturile echipei favorite, Dumitraș Rusu marcând din fața porții după o centrare pusă ca pe tavă de pe flancul drept (min. 6).

Încet-încet presiunea la poarta formației din Ialoveni crește implacabil, goalkeeperul lor etalând o reacție fenomenală și salvându-și în repetate rânduri coechipierii de goluri ca și făcute. Este de menționat în mod expres că lotul din Ialoveni este în deplină formare, jucând practic fără schimbări (au avut doar o singură rezervă). Până la urmă, oboseala a început să-și spună cuvântul, gazdele spărgând gheața prin același Leonid Podlesnov în minutul 7 al reprizei secunde, care șută violent de la distanță, fără șanse pentru apărarea oaspeților. Apoi scorul luă proporții, Nistru asigurându-și astfel primul loc în clasamentul general, câștigând detașat toate meciurile Campionatului din acest sezon.

Bătălia liderilor

Cu scântei și cu răsturnări spectaculoase de situație și de scor se dovedi a fi următorul meci, cel dintre FC Ghidighici și Sportul Studențesc ULIM, care conta în lupta pentru locurile 2 și 3. Țin să menționez din start că aici situația s-a desfășurat după un scenariu total inversat față de meciul precedent: a învins echipa care avea doar un singur jucător de rezervă, dând dovadă nu doar de o pregătire tehnico-tactică excelentă, ci și de o rezistență fizică ieșită din comun. Să le luăm însă pe rând.

Partida se derulă din start într-o încordare de neimaginat, ținând cu sufletul la gură spectatorii, care puțin câte puțin au început să umple tribunele primitoare ale stadionului (intrarea a fost liberă, cum va fi și în etapele următoare atât ale Campionatului, cât și ale Cupei țării). Scorul alb a persistat până aproape spre sfârșitul mitanului al doilea, când formația din Ghidighici, ghidată în teren de căpitanul Dumitru Ciubotaru, jucător-antrenor, a deschis scorul: portarul respinge un șut năprasnic din unghi ascuțit de pe flancul drept, executat de Nicolae Șchiopu, însă Victor Iordachi este pe fază și trimite din fața porții mingea în plasă (min. 20). Iar pe final de repriză studenții, conduși de pe banca tehnică de reputatul antrenor Denis Melnicov, egalează prin Andrei Iloian, care fructifică o pasă de-a dreptul maiestuoasă, servită ca pe tavă.

Partea a treia a meciului s-a dovedit una de foc, de un suspans inegalabil. După mai multe ratări de ambele părți, Alexandru Sîrghi înscrie șutând puternic din propria jumătate de teren (29), scor 2-1. Studenții se avântă înainte, având o bancă de rezerve extinsă, ce le asigură o anumită superioritate. Dar sunt surprinși imediat, greșind nepermis în fața porții: Victor Iordachi marchează de pe centru, după o pasă venită din aruncare de out (30): 3-1.

Apoi lucrurile au o luat o întorsătură cu adevărat neașteptată. Deși până în ultimul minut de joc clubul din Ghidighici domină pozițional, printr-o greșeală inexplicabilă, Grigore Dabija comite un autogol (31), după care este eliminat pentru proteste, lăsându-și echipa pentru două minute în inferioritate numerică. Când penalizarea expiră și părea că totul merge spre o victorie mult așteptată a oaspeților, Eugeniu Borovschi obține un penalty nesperat, după ce se expune și este faultat (involuntar) de portar. El înscrie fără emoții printr-un șut imparabil și meciul trece în overtime.

Urmează clipe de infarct. Oaspeții nu mai au rezerve și practic suferă cumplit din cauza epuizării fizice, dat fiind că studenții sunt și mai tineri, și mai odihniți. Însă de data aceasta ieși la rampă cel mai tânăr jucător al echipei din Ghidighici, Aurel Boaghi, care își compensează lipsa de experiență printr-o tehnică impecabilă și un curaj impresionant. Cu un minut înainte de fluierul final, când toți probabil se aflau în așteptarea loviturilor de departajare, el reușește, printr-un artificiu tehnic de o iuțeală amețitoare, să „fure” mingea în fața unei defensive adverse înmărmurite și să înscrie din fața porții, scor final 4-3! În urma acestui rezultat, ghidighicenii și-au asigurat locul 2 în clasament, iar lupta pentru titlu ia proporții. În cursa golgeterilor conduce Leonid Podlesnov (BSC Nistru), cu 21 de goluri marcate. El este urmat de Viorel Purcică (CS Ialoveni, 18) și de coechipierul său, Andrei Negara (17).

În celelalte meciuri ale zilei FC Olimpic Pașcani s-a impus cu 9-4 (3-1, 0-2, 1-6) în fața formației Next, iar FC Budești a învins FC Tinerețea, scor 6-6 (2-1, 2-0, 2-5, 0-0, 7-6 la lovituri de departajare).

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE