De ce și-a schimbat Tiraspolul „guvernul”?

974
0

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat joi, 26 mai, un decret cu privire la demiterea așa-numitului premier Alexandr Martînov și așa-numitului cabinet de miniștri din stânga Nistrului. Schimbarea a avut loc rapid și fără nicio explicație. Atât presa din regiune, cât și agenția oficială de știri RIA Novosti din Moscova au emis un comunicat sec, în care nu pomenesc nimic despre motivele care ar fi contribuit la luarea acestei decizii. În aceeași zi, Krasnoselski l-a propus pe Alexandr Rosenberg (foto), un evreu originar din Ucraina, pentru postul de premier. Candidatura acestuia a fost aprobată a doua zi, pe 27 mai, de legislativul enclavei din stânga Nistrului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat schimbarea. În schimb reprezentanții administrației militare din Ucraina au anunțat că urmăresc „cu atenție și interes” mișcările din această regiune aflată sub ocupație rusă.

Mobilizarea a eșuat, Moscova este nemulțumită”

Supervizorii ruși nu au realizat sarcina mobilizării. Moscova este nemulțumită, de aceea a decis să schimbe așa-numitul guvern”, a menționat reprezentantul Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuc. El a adăugat că în stânga Nistrului au loc „evenimente destul de interesante”.

Locuitorii din această regiune înțeleg că Rusia, ca și în cazul celorlalte republici separatiste, i-ar putea folosi pe post de carne de tun în războiul din Ucraina, nimeni nu-și dorește acest lucru. Cred că demisia guvernului din autoproclamata „republică moldovenească nistreană” s-a cerut din cauza faptului că planul Moscovei de mobilizare a eșuat complet, supervizorii ruși nu au obținut rezultatele așteptate”, a spus Bratchuk, pe telegram. El a mai adăugat că deși codul de alertă teroristă a fost scăzut de la „roșu”, la „galben”, riscurile dinspre așa-numita „rmn” persistă. „Acest risc va exista permanent, atât timp cât Federația Rusă este prezentă acolo, dar mă îndoiesc că va fi deschis un al doilea front, deoarece populația din Transnistria nu vrea să lupte împotriva Ucrainei. De aceea, omul Moscovei, Krasnoselski, încearcă să-și mulțumească supervizorii, numind o nouă persoană responsabilă de crearea unei surse de tensiune pentru Ucraina”, a mai spus Bratchuk.

Schimbare generată de criza economică”

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, expertul în problematica transnistreană, Ion Leahu, crede că schimbările de la Tiraspol au loc mai degrabă din cauza problemelor economice cu care se confruntă în acest moment enclava separatistă.

Nu cred că Transnistria ar fi regiunea în care Moscova să nu poată face ceva, ori că Martînov n-ar fi executat întocmai indicațiile Moscovei. Însă, odată cu închiderea hotarului pe tronsonul ucrainean și a stopării exportului și importului dinspre Ucraina și Rusia, regiunea din stânga Nistrului se confruntă cu mari probleme economice. Rosenberg este un evreu născut în Ucraina. Anterior a deținut și funcția de ministru al agriculturii de la Tiraspol. Nu exclud că ar putea avea relații, inclusiv în Israel, și s-a mizat pe o ameliorare a crizei. Cert e că omul Moscovei, Krasnoselski, are nevoie acum de acțiuni vizibile, deoarece prețurile cresc, viața oamenilor se înrăutățește, el este obligat să facă ceva pentru a ameliora situația”, a spus Ion Leahu.

Ion Iovcev: „Oamenilor le este frică, parcă s-ar pregăti de asediu”

Fostul director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, ne relatează că situația din regiune este foarte tensionată. Odată cu instituirea codului roșu de alertă teroristă au fost fortificate cu beton intrările în oraș, și totodată astfel de fortificări sunt și în interiorul Tiraspolului, la Râbnița și în alte localități, nu doar la trecerile de pe un mal pe altul al Nistrului. Schimbarea codului din „roșu” în „galben” nu a anulat restricțiile.

Oamenilor le este frică, parcă s-ar pregăti de un asediu. Se simte o presiune asupra tuturor. Consider că atât experții de la Chișinău, cât și cei din Ucraina au dreptate când spun că schimbarea guvernului de la Tiraspol are loc din cauza problemelor economice, dar și militare. Se simte criza economică și totodată oamenii de aici nu vor război, nu vor să fie mobilizați. Cunosc tineri care sunt pregătiți să plece în caz că va fi anunțată mobilizarea generală”, a precizat fostul director.

El a mai relatat că lecțiile în școli au avut loc până în ultima zi în format online și „Ultimul sunet”, la fel. „Cu puțin înainte, am participat online la careu. La examene, inclusiv la cele de bac, care vor avea loc cu prezență fizică, se va întări paza la ușă. Oamenii nu se tem de un atac dinspre Ucraina, dar totuși cred că Rusia ar fi vrut implicarea regiunii în războiul din țara vecină. Noi trebuie să fim precauți, mai ales că este vorba de copii”, a spus Ion Iovcev.

Fostul director s-a arătat îngrijorat și de faptul că majoritatea locuitorilor sunt sub influența multiplelor posturi de televiziune rusești, transmise în regiune, și a propagandei Kremlinului.

Propaganda este extrem de puternică, dau vina pe ucraineni pentru această mare tragedie din țara vecină. Până și unii ucraineni care au rude dincolo sunt sub influența propagandei ruse. Ceea ce face mass-media oficială de la Moscova este o crimă. Dar sunt și oameni care înțeleg situația și, în caz de o escaladare, sunt gata să părăsească regiunea”, a mai spus Ion Iovcev.

Deputat PAS: Rosenberg este un om din anturajul conducerii „Sheriff”-ului

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi, expert în problematica transnistreană, a amintit că liderul separatist Vadim Krasnoselski este un criminal care recurge la uzurparea puterii pe teritoriul Republicii Moldova și totodată este un personaj care execută docil indicațiile conducerii „Sheriff”-ului.

Schimbarea lui Martînov cu Rosenberg nu are nimic cu mobilizarea pentru că acolo nici nu prea ai ce mobiliza. 140 de mii sunt pensionari și peste 70% din trupele ruse sunt formate din locuitori din regiune, mulți dintre care nici n-au călcat în Rusia și nici nu ard de nerăbdare să fie uciși în Ucraina. Krasnoselski nu s-a atins de funcțiile deținute de Valeri Ghebos, așa-numitul ministru al securității, de Vitali Ignatiev, care ar fi ministru de externe, și de așa-numitul ministru al apărării, Oleg Obrucev, funcții care sunt operate doar de Moscova. Schimbarea lui Martînov cu Rosenberg are loc deoarece, spune lumea, acesta din urmă este un confident al conducerii „Sheriff”-ului. Cert e că guvernarea de la Chișinău încearcă să influențeze mai mult ca altădată soluționarea pe calea pașnică a diferendului”, a spus Nantoi.

Promo-LEX: Nu există noi plângeri legate de o eventuală mobilizare

Directorul asociației Promo-LEX, Ion Manole, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că asociația nu a înregistrat de la începutul războiului o creștere a numărului de plângeri legate de încălcarea drepturilor omului în regiune și, în special, legate de o eventuală mobilizare a tinerilor.

Nu avem o schimbare radicală, dar, evident, continuă să fie încălcate libertatea de circulație, libertatea de exprimare, dreptul la întruniri și multe altele. Transnistria rămâne a fi o regiune închisă și lipsită de transparență. Dacă se va efectua o mobilizare generală, vom ști cu toții. Mulți vor părăsi teritoriul ei, important e să nu fie închisă definitiv și oamenii să poată să plece. Noi monitorizăm cu atenție situația”, ne-a spus Ion Manole.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE