Noul tarif, mic pentru Moldovagaz, dar tot mai greu de suportat pentru populație

736
0

Deși ANRE a stabilit marți un tarif pentru consumul de gaze naturale mai mare cu 3,44 lei decât cel anterior, Moldovagaz este nemulțumită. Compania moldo-rusă spune că noul tarif nu acoperă cheltuielile și va trebui ajustat încă o dată pentru a nu admite o nouă criză a gazelor în pragul sezonului rece. Pe de altă parte, populația dar și o parte din întreprinderi vor fi afectate considerabil de noua scumpire.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, marţi, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către societatea pe acțiuni Moldovagaz.

ANRE majorează tariful mai puțin decât a cerut Moldovagaz

Începând cu 1 iunie, consumatorii finali vor plăti pentru un metru cub de gaze consumate, 18,62 lei față de 15,18 lei, cât au plătit de la începutul anului.

Potrivit ANRE, tariful a fost stabilit ca răspuns la solicitarea Moldovagaz, fiind pus la bază un preț mediu anual de procurare a gazelor naturale de 696 de dolari pentru mia de metri cubi. Creșterea tarifului cu 3,44 lei este determinată, astfel, în cea mai mare parte de majorarea prețului mediu de achiziție a gazelor de la Gazprom de la 620 de dolari până la 696 de dolari pentru mia de metri cubi.

De asemenea, ANRE a ținut cont de inflația medie anuală pentru 2022, prognozată a fi de 21,9%, dar și de deficitul tarifar înregistrat de SA Moldovagaz în anul 2021.

Deși tariful este extrem de înalt în raport cu veniturile moldovenilor, acesta este cu peste cinci lei mai mic decât a solicitat Moldovagaz. Tariful solicitat de compania moldo-rusă a fost de 24 de lei pentru un cub de gaze consumat.

Astfel, potrivit ANRE, costurile de furnizare a gazelor naturale consumatorilor finali au fost diminuate în total cu 5,55 miliarde lei.

Moldovagaz: tariful urmează a fi ajustat încă o dată

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a criticat decizia ANRE pe motiv că noul tarif nu acoperă cheltuielile întreprinderii și va conduce la formarea unei devieri negative de tarif de peste un miliard de lei, suplimentare la cea existentă pentru moment. Asta dacă tariful stabilit va fi în vigoare până la sfârșitul anului, așa cum presupun reglementările ANRE.

La aplicarea preţurilor reglementate, aprobate de ANRE pentru furnizarea de gaze naturale, până la sfârşitul perioadei de raportare, Moldovagaz va genera abateri de tarif în valoare de 1,232 miliarde de lei, ceea ce va majora suma totală de abateri tarifare la 3,5 miliarde de lei şi va duce inevitabil la o nouă majorare a tarifului”, a scris Ceban pe contul său de Telegram.

La intrarea în sezonul rece Moldovagaz nu va avea bani

Expertul în energetică, Ion Munteanu, este și el de părere că noul tarif la gaze nu acoperă cheltuielile Moldovagaz. Compania ar putea să se descurce pe timp de vară, când consumul este mai redus și prețurile de piață mai mici, însă nu va avea bani suficienți pentru a procura cantitățile necesare la intrarea în sezonul rece.

Potrivit expertului, până la ajustarea tarifului, Moldovagaz a acumulat devieri negative de 120 milioane de dolari din cauza că tariful vechi nu era suficient pentru a acoperi prețul la care gazele erau cumpărate de la Gazprom.

El spune că devierile negative vor continua să se acumuleze și în iunie așa cum tariful de 18,6 lei pentru un metru cub este calculat pentru un preț de achiziție a gazelor de 696 de dolari pentru mia de metri cubi pe când ele vor fi procurate în iunie, potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, la prețul de 880 de dolari. Această diferență va conduce la devieri negative de încă cinci-șase milioane de dolari în iunie. În următoarele luni prețul de piață ar putea scădea, așa cum tradițional, în lunile de vară scade consumul pe piețele europene și, prin urmare, și prețul. Iar prețul plătit de Moldovagaz pentru gazele cumpărate de la Gazprom din aprilie până în octombrie este format în proporție de 70% din prețul pe piețele europene. Drept urmare, deja în iulie prețul de achiziție poate fi asemănător cu cel inclus în tarif, iar în august și septembrie, poate fi chiar mai mic. În aceste luni Moldovagaz ar putea să înregistreze devieri pozitive de tarif. Acestea nu vor putea însă compensa în întregime devierile negative anterioare. Drept urmare, la intrarea în sezonul de încălzire, care începe, de regulă, în a doua jumătate a lunii octombrie, Moldovagaz nu va avea acumulate sume suficiente de bani pentru a procura cantitățile necesare în perioada de iarnă, care sunt mai mari de câteva ori decât vara.

Drept urmare, pentru a nu admite o criză de aprovizionare cu gaze naturale a populației, autoritățile vor fi nevoite să ajusteze, totuși, tarifele, la nivelul solicitat.

Costuri mai mari pentru industria de conserve și cea a materialelor de construcții

Deși insuficient pentru ca Moldovagaz să-și poată onora obligațiile de plată față de Gazprom, tariful de 18,62 de lei este mult prea mare pentru posibilitățile consumatorilor moldoveni. Totuși, fiindcă e vară, iar consumul de gaze este mult mai mic față de perioada rece, scumpirea nu va avea un impact major asupra inflației, cum ar fi avut-o o scumpire similară pe timp de iarnă.

Majorarea de tarif se va răsfrânge, însă, negativ asupra activității unei serii de industrii, care consumă mult gaz în procesul de producere. Este vorba, în primul rând, de industria alimentară, în special fabricile de conserve. În perioada imediat următoare, odată cu începutul recoltării fructelor și legumelor, aceste întreprinderi vor intra în procesul de producere, iar scumpirea gazelor nu poate să nu le influențeze costurile. Drept urmare, produsele acestor industrii se vor scumpi, influențând, astfel, în creștere, indicele prețurilor de consum. Pe de altă parte, majorarea costurilor de producere și, în consecință, a prețurilor, va reduce gradul de competitivitate a produselor moldovenești atât pe piețele externe, cât și pe piața internă.

Este o consecință, potrivit lui Ion Munteanu, a lipsei de viziune pe termen lung a managementului acestor întreprinderi, care nu și-au mai propus să substituie gazele în procesul de producere cu alte surse regenerabile, cum ar fi, spre exemplu, peleții sau alți combustibili din biomasă. În prezent, doar o fabrică de conserve, de la Edineț, ce aparține unui grup polonez, are procesul de producere bazat pe biomasă. Polonezii pun preț pe independența energetică.

De asemenea, printre cele mai afectate vor fi întreprinderile producătoare de materiale de construcții, care consumă o cantitate enormă de gaze în procesul de producere, cum ar fi Lafarge (fabrica de ciment din Rezina) sau Macon (fabrica de cărămidă din Chișinău). Ultima a anunțat încă acum câteva luni că este într-o situație extrem de dificilă din cauza concurenței neloiale din partea fabricii de cărămidă din Tiraspol. Aceasta din urmă are marele avantaj competitiv de a avea un tarif la gaze de peste zece ori mai mic decât cel al întreprinderii de pe malul drept. Drept urmare, produce cărămidă mai ieftină, dislocând producătorul moldovean de pe piața moldovenească a cărămizii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE