Focurile produse de anvelope sunt un pericol pentru mediu. Inspectorii de mediu informează oamenii despre daunele pe care le provoacă cauciucurile arse

2210
0

În fiecare an sunt sesizate tot mai puține cazuri de ardere a anvelopelor în sâmbăta Paștelui, ne spun inspectorii din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Potrivit acestora, oamenii conștientizează impactul devastator pe care îl are arderea anvelopelor asupra aerului, solului, dar și asupra sănătății lor. Și în acest an, angajații inspectoratelor de mediu din raioanele Republicii Moldova au informat reprezentanții Administrațiilor Publice Locale despre daunele arderii cauciucurilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Gazeta de Chișinău” a contactat reprezentanți ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului ca să aflăm despre acțiunile întreprinse.

Pe tot teritoriul Republicii Moldova are loc bilunarul ecologic. Am mers în toate primăriile raionului Soroca și am discutat cu reprezentanții de acolo. Pe lângă salubrizare, am atenționat asupra interzicerii de a arde anvelope în seara de Înviere. Anii precedenți, angajații Inspectoratului de Poliție din teritoriu au efectuat raiduri. Cazuri ieșite din comun nu au fost depistate. În procesul de ardere a anvelopelor, în aerul atmosferic se emană substanțe nocive, care aduc daune nu doar naturii, dar și sănătății oamenilor. Se practică focurile, dar acestea trebuie să fie făcute din lemne, în niciun caz din anvelope, un poluator al aerului atmosferic”, ne-a comunicat șefa Direcției Inspecție pentru Protecția Mediului Soroca, Valentina Rusu.

Șeful interimar a Inspecției pentru Protecția Mediului Nisporeni, Grigore Vlas, ne-a comunicat că au un plan comun cu Inspectoratul General pentru Situații Excepționale din raion referitor la arderea vegetației:

Astăzi și mâine, preconizăm informarea populației despre interzicerea arderii deșeurilor de cauciuc. Anul trecut nu am avut constatate cazuri de ardere a cauciucurilor. Împreună cu colaboratorii Inspectoratului General pentru Situații Excepționale din raion o să informăm populația. Arderea deșeurilor este interzisă prin lege, cauciucurile uzate sunt trecute la categoria de deșeuri toxice.”

Iar inspectorul principal din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului Râşcani, Dumitru Cecan, ne-a spus că în ultimii ani nu au fost sesizate cazuri de ardere a anvelopelor uzate. Mai mult, acesta a menționat că oamenii legii efectuează raiduri pentru a fi preîntâmpinate aceste cazuri.

Pe rețelele de socializare și prin intermediul mass-media este informată populația. Au fost date indicații primăriilor ca să li se aducă la cunoștință localnicilor să nu ardă anvelopele, care degajă substanțe toxice. Facem raiduri cu angajații Inspectoratului de Poliție, cu reprezentanții Administrației Publice Locale pentru preîntâmpinare și neadmitere a astfel de cazuri, inclusiv în seara de Paști. În ultimii doi-trei ani, nu am avut sesizări cu privire la arderea cauciucurilor. Populația conștientizează impactul negativ asupra mediului”, a conchis Dumitru Cecan.

Într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău”, șefa Laboratorului de Referință de Mediu de la Agenția de Mediu, Marina Lungu, a declarat:

Gradul cel mai înalt de poluare are loc în procesul de ardere a anvelopelor. Incendiile alimentate de anvelope pot fi mai dificil de controlat și de stins. Fumul conține substanțe chimice toxice și pulberi în suspensie, care au consecințe asupra sănătății umane”.

Într-un alt articol realizat de ,,Gazeta de Chișinău”, Victoria Nicolaev, medic pneumolog din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, ne-a spus că poluarea aerului declanșează patologii respiratorii obstructive, cancer pulmonar, afecțiuni cardiovasculare, poate provoca accidente vasculare cerebrale.

Poluarea atmosferică este considerată vinovată de scăderea fertilităţii masculine, de creşterea numărului de naşteri premature şi cazuri de mortalitate intrauterină. Fumul produs de ardere conține multe substanțe toxice care pot provoca maladii grave, pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului”, ne-a comunicat Victoria Nicolaev.

Persoanele care nu vor ține cont de toate indicațiile și de recomandările specialiștilor, pe lângă faptul că vor dăuna mediului și își vor pune sănătatea în pericol, vor fi amendați. În conformitate cu prevederile articolului 149 din Codul Contravențional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanți ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de până la 1.800 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice amenda este de până la 15.000 de lei.

Acțiunea are loc în cadrul Proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Conținutul acestui articol este responsabilitatea exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat opiniile finanțatorului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE