Evoluție de succes a tricolorilor în turul preliminar al Mondialelor de futsal

732
0

Selecționata Moldovei de futsal a învins în toate cele trei meciuri din cadrul grupei „F” a Preliminariilor Campionatului Mondial-2024, desfășurate în perioada 6-9 aprilie curent pe parchetul sălii Complexului Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu. Acest lucru le-a asigurat tricolorilor primul loc în clasament și calificarea în turul doi preliminar (main round).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, naționala va lupta pentru accederea în a doua ligă valorică a elitei de futsal (locurile 13-24 ale topului mondial). Vă propun să urmărim mai pe îndelete traseul victorios din această lună al reprezentativei noastre pe terenul situat în suburbia Chișinăului.

Moldova – Elveția 4-1

În meciul său inaugural la acest turneu, echipa Moldovei a jucat în compania Elveției, formație pe care a mai învins-o (4-3), în unica lor partidă directă din istorie, în cadrul Preliminariilor Euro-2012. De această dată debutul a aparținut adversarilor, care au deschis scorul în minutul 4, rezultatul menținându-se până spre finalul reprizei, când căpitanul echipei noastre, Sergiu Tacot, a izbutit egalarea cu 15 secunde înainte de pauză, fructificând o centrare executată cu maximă precizie de Constantin Burdujel. Într-o continuare volitivă bine concertată, mitanul secund începu cu un adevărat asalt, unul de neoprit, al conaționalilor noștri, care timp de șase minute au marcat tocmai de trei ori.

Mai întâi, într-un stil de mare maestru se remarcă Cristian Obadă, care iată că în sfârșit și-a revenit după o gravă accidentare. În urma unei incursiuni individuale, el a înscris cu un șut puternic de la distanță în colțul lung. După care Constantin Niță majoră avantajul cu o lovitură imparabilă din afara careului în vinclu. Încă peste două minute, Andrei Negară fructifică o lovitură de pedeapsă, acordată pentru un henț comis la șutul lui violent. O prestație excelentă a avut-o și goalkeeperul nostru Oleg Chitoroagî, care a contribuit într-o măsură considerabilă la configurarea unui scor atât de categoric. De remarcat că pentru echipa antrenată de Vladimir Vusatîi n-a evoluat unul dintre cei mai puternici jucători ai selecționatei, Andrian Lașcu, din cauza cartonașului roșu primit anul trecut în meciul cu Slovacia în cadrul turneului preliminar Euro-2022.

Moldova – Estonia 2-0

Partida cu țara baltică, derulată în a doua zi competițională, selecționata noastră a dominat-o de la cap la coadă, asigurându-și victoria încă din prima repriză. Scorul totuși a fost deschis într-un târziu, apărarea masivă a estonienilor permițându-le acestora mai mult timp să mențină egalitatea pe tabelă. Iar în minutul 13, Andrian Lașcu a traversat cu mingea la picior terenul pe diagonală și a șutat pe sus din afara careului, balonul ocolind practic întreaga apărare și lăsându-l fără replică pe portar: 1-0. Cu două minute înainte de pauză (min.18), un recital „futsalistic” de toată frumusețea oferi publicului spectator Andrei Negară; el i-a fentat în repetate rânduri pe doi adversari în fața careului, după care trimise de pe centru cu dreptul sub bară, portarul rămânând fără reacție, scor 2-0. În repriza secundă statu-quo-ul nu suferi modificări, iar formația tricoloră își asigură prin această victorie unul din cele două locuri care garantează accederea în main round.

Moldova – Grecia 2-1

În ultima zi de concurs, după o zi de odihnă, băieții noștri din start au preluat inițiativa în meciul cu elenii, care nu arătau deloc intimidați, demonstrând un joc tehnic și plin de încredere. Pe durata primei reprize, tentativele jucătorilor moldoveni de a deschide scorul erau dejucate cu minuțiozitate de futsaliștii din peninsula Balcanică, ei demonstrând un control bun al mingii și o pregătire tehnico-tactică pe măsură. Însă idila zerourilor de pe tabela electronică de marcaj a fost întreruptă – spre marea bucurie a celor peste o mie de spectatori prezenți în tribune –, cu două minute înainte de pauză, când Cristian Obadă a reușit printr-o interceptare să stopeze atacul oaspeților și cu o pasă de o finețe tehnică excepțională să-l direcționeze spre poarta adversă pe Daniel Adam; acesta la rândul său a dat dovadă de altruism și prin diagonală i-a întors serviciul lui Obadă, care prelucră rapid mingea, „mângâind-o” ușor cu talpa, și o expedie fără nicio dificultate pe lângă goalkeeperul grec în colțul lung, scor 1-0.

Iar cu patru secunde înainte de încheierea primului mitan, discipolii lui Vladimir Vusatîi au obținut dreptul la lovitură liberă, din partea dreaptă a terenului. Sergiu Tacot se poziționă lateral față de poarta adversă, dând impresia că va centra, după care șută năprasnic cu stângul pe lângă unicul apărător ce constituia „zidul”, iar mingea zgudui plasa în partea de sus a porții grecilor, lăsându-i câteva secunde în șir înmărmuriți de neașteptata execuție. În repriză a doua, desfășurată pe contre, grecii și-au demonstrat mai explicit intențiile ofensive, rămase fără finalizare până spre sfârșitul partidei, când cu 20 de secunde înainte de încheiere au reușit să reducă din diferență, scor 2-1. Învingând în acest meci, echipa Moldovei s-a clasat pe primul loc în grupă, fapt ce îi va aduce beneficii în ecuația tragerii la sorți ce va avea loc pe 6 iulie 2022 în vederea stabilirii adversarilor din turul doi preliminar.

În celelalte partide din cadrul grupei „F” au fost înregistrate următoarele rezultate: Estonia – Grecia 2-5; Elveția – Grecia 1-5; Estonia – Elveția 3-9. La acest turneu naționala noastră a evoluat în următoarea componență: Oleg Chitoroagî și Alexei Capsamun (portari), Sergiu Tacot, Constantin Burdujel, Andrian Lașcu, Cristian Obadă, Andrei Negară, Daniel Adam, Constantin Niță, Leonid Podlesnov, Valeriu Gurgurov, Constantin Gurjui, Marin Stan, Cristian Crasnov. În cadrul competiției, de două ori pentru formația noastră au marcat Cristian Obadă, Sergiu Tacot și Andrei Negară, iar Andrian Lașcu și Constantin Niță și-au trecut în palmares câte un gol.

Este de menționat că în main round vor fi alcătuite 12 grupe a câte trei echipe, care vor juca tur-retur, primul meci urmând să se desfășoare pe 8 martie 2023. Câștigătoarele grupelor și patru cele mai bune echipe de pe locul 2 se vor califica în etapa valoric superioară. Celelalte opt echipe de pe locul doi se vor confrunta în play-off.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE