Casă pentru rațe plutitoare, pască și ouă decorative. Preturile Ciocana și Botanica vor cheltui peste 600 de mii de lei pentru decorațiuni de Paști

893
0
Foto: Decorațiuni de Paști din anii trecuți. Capturi video, PRO TV

Ouă și pască din plastic, instalație decorativă volumetrică, casă pentru rațe plutitoare, astfel de decorațiuni vor apărea în ajunul sărbătorilor de Paști în sectoarele Ciocana și Botanica. Preturile celor două sectoare au organizat proceduri de achiziții în valoare de peste 600 de mii de lei pentru decorațiuni pascale. Unii oameni susțin că cheltuielile sunt exagerate și nu este cazul să fie aruncați bani în vânt când există probleme mai stringente, alții spun că de Paști trebuie să fie frumos în oraș. Primăria Chișinău menționează că nu e vorba de mulți bani și că se vor folosi și decorațiuni din anii trecuți.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În bugetul municipal pentru anul 2022 sunt alocați peste 22 de mii de lei – ajutor bănesc pentru sărbătorile de Paști oferit pensionarilor cu o pensie mai mică de 1.450 de lei. Aceștia, 220 de persoane, ca și în anii trecuți, vor primi câte 100 de lei pentru masa de Paști. În urma crizei energetice și din cauza războiului din Ucraina, prețurile în Republica Moldova au explodat, iar cu cei 100 de lei mai că nu cumperi nimic. În schimb se găsesc bani pentru decorațiuni din plastic.

Pretura Botanica a inițiat o achiziție publică la sfârșitul lunii martie pentru confecționarea, livrarea și instalarea unor instalații decorative cu tematica Sărbătorilor de Paști în valoare de 170.585 de lei. Tot în aceeași perioadă, Pretura sectorului Ciocana a inițiat o procedură de achiziții cu același scop, doar că în valoare de 450.700 de lei. Astfel, Pretura Ciocana, conform contractului, a achiziționat o instalație decorativă volumetrică pentru sărbătorile de Paști – 215.000 de lei, o instalație „Casă pentru rațe plutitoare” – 88.500 de lei și o instalație decorativă Pască și Ouă – de 147.200 de lei.

Atât la Pretura Botanica, cât și la Pretura Ciocana, câștigătorul desemnat pentru achiziția instalațiilor decorative pascale a fost unul și același agent economic, Prodecoiluminare. Mai mult pentru achiziția de la Pretura Ciocana, responsabilă este chiar pretorul acesteia, Sinilga Școlnic, care în luna martie 2021 a fost reținută într-un dosar de corupție, ulterior (în septembrie) cauza fiind clasată în lipsa elementelor infracțiunii.

Sumele de bani au fost aprobate de către Primăria Chișinău

Elena Brumă, responsabilă de achiziții la Pretura sectorului Ciocana, a menționat pentru „Gazeta de Chișinău” că sumele de bani pentru aceste decoruri au fost aprobate la nivel de primărie.

Acum, cu toate scumpirile care sunt, asta e situația. Nu noi am decis, nu preturile, s-a decis la nivel de primărie. Toate sectoarele fac asemenea achiziții pentru decorațiuni.

Noi ne-am condus după cel mai mic preț, noi ne încadrăm în suma de 400 de mii de lei. Mulți agenți economici mai mici nu vor să participe, din cauza războiului. Ei aceste materiale le aduceau din Ucraina, acum s-au stopat aceste importuri”, a spus Brumă.

Șeful serviciului de presă al primăriei, Vasile Chirilescu, a declarat pentru ziarul nostru că pentru preturi s-au alocat din bugetul anual peste 20 de milioane de lei, sumă care se regăsește în document. Astfel, circa patru milioane de lei revin fiecărei preturi pentru achiziționare și desfășurarea mai multor activități, printre care și procurarea decorului pentru sărbătorile de Paști.

În suma aceasta intră cheltuieli și pentru decor, la fel pentru demolări, salubrizare și mentenanță. E puțin. Ne vom descurca cu elemente decorative procurate anii precedenți de către diferite subdiviziuni. La fel cum e și cu bradul și cu celelalte decorațiuni”, a declarat acesta.

Bani irosiți în vânt”

În timp ce unii oameni susțin astfel de inițiative, alții spun că autoritățile cheltuiesc nejustificat bani publici.

Eu mă bucur că va fi frumos, la Ciocana aleea a fost tare frumoasă la Anul Nou, și mă bucur când văd orașul decorat”, spune Cristina Bargan.

Alții însă se arată indignați de aceste cheltuieli.

Când țara vecina este în plin război, iar republica noastră se confruntă cu probleme mari, deficit de mâncare și prețuri exagerate, este absolut anormal să plătești așa bani pe decorațiuni”, susține Liliana Cemurtan.

Ludmila Foca spune că orașul înverzește și este frumos și fără decorațiuni. „Lasă-i să decoreze parcul de la Catedrală. Pentru ce să cheltuiască fiecare sector atâția bani?”, punctează aceasta.

Unii locuitori ai capitalei se întreabă ce s-a întâmplat cu decorațiunile de anul trecut.

Discutând cu reprezentanții Preturii Botanica, Carolina Panico, de la anticameră, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că în 2021 în sector nu au fost folosite decorațiuni de Paști.

În 2018, fostul primar, Silvia Radu a cheltuit 1,8 milioane de lei pentru covorul de flori din fața Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”.

Risipă de bani publici

Diana Ranga-Enachi, expertă în achiziții publice și în economie la IDIS „Viitorul”, ne atrage atenția că aceste achiziții au fost incluse în buget la sfârșitul lunii martie, în plină criză economică, energetică și război în Ucraina.

În primul rând, trebuie să menționez că în legislația din domeniul achizițiilor publice, este clar stipulat că procesul de achiziție trebuie să fie realizat în baza principiilor de eficiență a utilizării banilor publici. În al doilea rând, acum suntem într-o situație financiar-bugetară destul de precară, în contextul cheltuielilor bugetare sporite pe fondul creșterii prețurilor, în special la resursele energetice, produsele alimentare, fapt ce a golit bugetele instituțiilor publice. În al treilea rând, războiul din țara vecină și criza refugiaților pe care trebuie să o gestioneze autoritățile nu ne permit să direcționăm resursele bugetare pentru bunuri care nu sunt indispensabile și deci nu sunt prioritare.

Achizițiile de instalații decorative de peste 600 de mii de lei organizate de preturile Botanica și Ciocana din bugetul municipal denotă o lipsă de responsabilitate și risipă în utilizarea banilor publici. Mai mult decât atât, dacă analizăm Planul de achiziții pentru anul 2022 al Preturilor Botanica și Ciocana, vedem că o astfel de achiziție nu a fost planificată, și abia prin modificarea acestuia la sfârșitul lunii martie, a fost inclusă achiziția de instalații decorative”, a specificat pentru ziarul nostru Diana Ranga-Enachi.

Servicii de pază, servicii de restaurant, servicii hoteliere, bilete pentru călătorie în troleibuzele din Chișinău imprimate tocmai în Rusia, planul de achiziții al Primăriei Chișinău

În Planul de achiziții publice реntru аnul bugetar 2022 al Primăriei Municipiului Сhișinău se regăsesc sume de bani preconizate pentru procurarea unor servicii ale căror licitații publice nu vor fi efectuate conform legii.

De exemplu, pentru luna aprilie primăria are planificată procurarea automobilelor de un milion de lei, numărul acestora nu este precizat în document. Pentru bilete avia sunt preconizate 300.000 de lei. În luna februarie, prin contracte de valoare mică, au fost achiziționate servicii de restaurant de 300.000 de lei și servicii hoteliere de 280.000 de lei. Șase milioane de lei vor merge pentru Forumul investițional economic, pentru care se preconizează o licitație deschisă pentru lunile aprilie – mai. Serviciile de pază ale Primăriei Chișinău costă bugetul 470.000 mii de lei, care se contractează prin procedură de negociere fără publicarea anunțului prealabil.

Mai mult, miercuri, 6 aprilie, consilierul municipal Alexandru Trubca a declarat în cadrul unei conferințe de presă că biletele de călătorie în troleibuzele din Chișinău vor fi imprimate în Barnaul, regiunea Altai, din Rusia.

Mai aproape nu am găsit. Eu nu am cuvinte să explic. Să admitem că este corect, dar nu s-a făcut nicio licitație publică. Este vorba despre un contract de 700 de mii de lei. Trebuie să discutăm cu organele competente”, a menționat fostul consilier. Trubca susține că RTEC ar fi semnat acest contract în ianuarie curent cu întreprinderea individuală „Fitisova Nadejda”, care prevede imprimarea a 84 de milioane de bilete.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE