„Să-și retragă trupele, pe urmă redevenim prieteni”

1032
0

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a anunţat pe 21 martie că se pregătește un decret prezidenţial vizând restricţionarea accesului pe teritoriul Rusiei pentru cetăţenii unor state responsabile de acţiuni „inamicale”, în plin val de sancţiuni contra Moscovei în urma ofensivei sale în Ucraina, transmite Agerpres, cu referire la AFP. Deși Republica Moldova nu este vizată de aceste restricții, reporterul „Gazetei de Chișinău” a contactat politicieni și comentatori politici pentru a-i întreba cât de „prieten” sau „neprieten” este Republica Moldova cu Rusia în contextul ultimelor evenimente.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Proiectul prevede „o serie întreagă de restricţii” pentru intrarea în Rusia, a declarat Lavrov, fără a preciza ce ţări şi ce fel de persoane vor fi supuse acestor măsuri.

Ex-președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că „nu e vorba de prietenie aici, ci mai mult de colonie. Noi, în general, suntem o colonie a Rusiei. Cândva am fost colonie cu guvernul la centru, acum suntem colonie independentă. Cred că trebuie să inversăm lucrurile: rușii nu ar trebui să iasă de pe teritoriul lor, dar nu statele „neprietene” să nu poată avea acces în Rusia”.

Ana Guțu: „Rusia acționează de pe pozițiile unui stat terorist”

Prim-vicepreședinta Partidului Unității Naționale, Ana Guțu, spune că „oficialii ruși nu o singură dată și-au exprimat nemulțumirea față de actuala Guvernare de la Chișinău și nu cred că Rusia include Republica Moldova în lista statelor «prieteni» deoarece la Chișinău este o guvernare pro-europeană, în frunte cu președinta Maia Sandu, care se pare că i-a deranjat de mai multe ori prin discursul la ONU, prin alte ieșiri publice. Oricât s-ar strădui unii oficiali din Republica Moldova să insiste pe neutralitatea inclusă în constituție, care ar trebui să ne servească drept scut și să ne păzească de o eventuală agresiune a Rusiei împotriva Republicii Moldova, Rusia acționează de pe pozițiile unui stat terorist. Iar ceea ce au făcut ei în Ucraina sunt crime de război, crime împotriva umanității”.

Comentatorul politic Anatol Țăranu ne-a spus că Republica Moldova face tot posibilul ca să păstreze relații prietenești cu Rusia.

Noi facem tot posibilul ca să păstrăm relațiile cât mai prietenești cu Rusia, din păcate, nu avem același răspuns din partea Federației Ruse, care, ne putem da seama din mai multe reacții ale sale, abordează Republica Moldova ca un stat mai puțin prietenos.”

Nicolae Negru: „Nu putem fi prieteni”

În opinia analistului politic Nicolae Negru, R. Moldova nu poate fi „prietenă” cu FR. „Trupele ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova. Ele ocupă o parte a teritoriului R. Moldova, înseamnă că nu putem fi prieteni. E o țară dușmană pentru Republica Moldova, asta se spune și în Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Mai mult cred că nu avem ce discuta. Să-și retragă trupele, pe urmă redevenim prieteni”, opinează Nicolae Negru.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea, ne-a luat în râs, auzind întrebarea pusă: „Reveniți peste două săptămâni”.

Vlad Batrîncea: „Alte subiecte nu aveți?”

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a răspuns la întrebarea reporterului cu o altă întrebare: „Alte subiecte nu aveți?”.

Suntem prieteni și cu FR, și cu Ucraina. Dorim multă pace ambelor țări. Dialog și bunăstare popoarelor. Nu cred că este cazul R. Moldova să venim cu aprecieri și cu expertiză radicală, trebuie să avem suficientă înțelepciune să abordăm aceste întrebări foarte calm, liniștit și, de dorit, deștept”.

Deputatul Bogdan Țârdea evită să răspundă de mai multe ori la întrebările adresate de reporterii „Gazetei de Chișinău”. De fiecare dată, după ce ascultă întrebarea, deputatul „devine surd”, nici acum nu a făcut o excepție.

În urma sancţiunilor economice occidentale, Moscova a publicat la începutul lunii martie o listă de ţări „neprietene”, printre care SUA, statele Uniunii Europene, Marea Britanie, Canada, Japonia, Elveţia, Taiwan, Coreea de Sud, Norvegia şi Australia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE