Luptătoarele generației de aur au încântat Europa

885
0
Anastasia Nichita

Anastasia Nichita, Irina Rîngaci și Mariana Draguțan – așa se numește trioul moldovean care a uimit un întreg continent, după adjudecarea medaliilor de aur la Campionatele Europene Under-23 de lupte, ce s-au desfășurat în perioada 7-13 martie curent la Plovdiv, Bulgaria.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Puțin a lipsit ca să li se alăture Mihaela Samoil (55 kg), care a intrat în posesia distincției de bronz – un rezultat extrem de merituos și muncit în sudoarea frunții.

Aparenta ușurință

Astfel, „leoaicele” noastre, așa cum le-a supranumit presa internațională, au cucerit trei medalii de aur din totalul de 10 categorii, întrecând la acest capitol toate delegațiile participante la turneu. Echipa din Polonia are în palmares două distincții de cea mai înaltă valoare, iar România, Turcia, Ungaria, Azerbaidjan și Franța – câte una.

Mariana Draguțan

Deosebit de frapantă a fost diferența de clasă – o adevărată prăpastie – ce le desparte pe Anastasia Nichita (59 kg) și Irina Rîngaci (68 kg) de oponentele lor din alte țări. De remarcat că Anastasia și-a apărat titlul obținut anul trecut, lăsând adversarelor de la această ediție doar un singur punct. Primele meciuri ea le-a câștigat prin tuș, iar în finală a surclasat-o pe poloneza Magdalena Urszula Glodek, în 2019 medaliată cu bronz la Mondialele de juniori. Sportiva noastră a început cu un takedown de 2-0 (doborâre/aruncare prin amplitudine pe spate, cu priză la mijloc), după care a efectuat – imperturbabilă în atitudinea ei glaciară – o serie de procedee ce i-au asigurat rapid un avantaj de 10 puncte: victorie prin superioritate tehnică, înainte de expirarea timpului regulamentar – un minunat cadou adus antrenorului Tudor Cîrlan de ziua lui de naștere, sărbătorită pe 13 martie.

Mihaela Samoil

Cu aceeași ușurință aparentă, în spatele căreia însă stau ani de antrenamente epuizante și practicarea unui mod de viață plin de sacrificii, Irina Rîngaci, campioana mondială en-titre, și-a demolat rivalele cu un scor total de 38-2 (despre amănuntele primelor meciuri citiți în pagina de sport din numărul trecut al Gazetei de Chișinău, precum și despre succesele luptătorilor de greco-romane). În finală, discipola antrenorilor Andrei și Petru Chiperi s-a duelat cu atleta din Turcia, Asli Demir, dominând-o copios și sleind-o de puteri pe parcursul întregii partide, fapt ce nu i-a permis acesteia din urmă să acumuleze măcar un punct (6-0). Grație acestui rezultat, sportiva noastră a devenit triplă campioană europeană U-23, completându-și palmaresul care și așa impresionează prin strălucirea sa stelară.

Medalii pe toate gusturile

În categoria de greutate de 53 kg, Mariana Draguțan nu a avut adversare pe măsura propriei măiestrii, cedând un singur punct în cele trei partide disputate. În sferturi ea a câștigat prin tuș încă în prima jumătate a meciului, fixând-o pe omoplați pe reprezentanta gazdelor, Nazife Mustafa Tair. Apoi a trecut cu 6-1 de turcoaica Rahime Ari, care în 2017 a fost campioană mondială la lupte pe plajă. Iar în finala mare, Mariana s-a impus înainte de expirarea timpului regulamentar în fața oponentei din Germania, Anastasia Blayvas, deținătoarea distincțiilor de bronz la Campionatele Mondiale (2017) și Europene (2018) pentru cadeți.

Irina Rîngaci, pe treapta supremă a podiumului de premiere

La băieți, o salbă de medalii au cucerit luptătorii noștri de stil liber. Astfel, Lilian Balan (86 kg) a devenit vicecampion european U-23, iar Nicolai Grahmez (70 kg), Vasile Diacon (74 kg) și Radu Lefter (97 kg) au urcat pe treapta a III-a a podiumului de premiere.

De la stânga la dreapta: Maria Leorda, Irina Rîngaci, Mihaela Samoil, Anastasia Nichita și Mariana Draguțan

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE