APCE a recunoscut Transnistria ca teritoriu aflat sub ocupație rusă

606
1

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat, marți, 15 martie, o hotărâre importantă prin care recunoaște că Transnistria, parte integrantă a Republicii Moldova, este un teritoriu ocupat de Federația Rusă, transmite agenția UNIAN, citată de „Gazeta de Chișinău”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Decizia a fost luată în contextul pregătirii unui document mai amplu care prevedea excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Eurodeputații au introdus în acel act o serie de amendamente, unul dintre acestea vizând statutul acestui teritoriu moldovenesc. Remarcăm că așa-zisa rmn este calificată pentru prima dată la un asemenea nivel, oficial, drept „teritoriu ocupat”. Până acum, în Consiliul Europei, referitor la acest spațiu, era folosit termenul „teritoriu controlat de facto de Rusia”. 

Membrii APCE au adoptat unanim o rezoluție privind excluderea FR din această organizație, însă Rusia a părăsit deliberat APCE.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

  1. […] Din toți membrii Delegației R. Moldova la APCE, doar doi au votat în favoarea rezoluției APCE, Mihai Popșoi și Iulian Groza, care pe lângă solicitarea cu referire la retragerea Rusiei din Consiliul Europei conține și amendamentul potrivit căreia Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Rusia. […]