Petru Macovei: „Cei care lucrează la instituțiile media propagandiste sunt complici la acest război”; Alex Luca: „Un gest extraordinar de curaj”

1518
0

După ce ieri, 14 martie, Marina Ovsiannikova, redactor la Pervîi Kanal, a dat buzna în cel mai urmărit buletin de știri din Rusia, cu o pancartă care critică ofensiva militară rusă din Ucraina, demonstrând astfel o acțiune curajoasă, „Gazeta de Chișinău” a contactat jurnaliști de la NTV Moldova, RTR Moldova, Prime TV, un post privat cu acoperire națională, dar cu o identitate incertă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Lilu Ojovan, moderatoarea emisiunii „100 de moldoveni au zis”, ne-a spus că „e un act de curaj și autocondamnare conștientă”. „Probabil, de mult timp planifica acest gest și, cu toate că știa sigur că va fi arestată și ulterior închisă, a ales să facă acest lucru”, a conchis Lilu Ojovan.

Sursa foto: prime.md
Sursa foto: prime.md

Alex Luca, prezentatorul buletinului de știri al Prime TV de la ora 21:00, ne-a declarat: „Evident că în primul rând vorbim despre un gest extraordinar de curaj, deși ne-am fi dorit să vină un pic mai devreme. Chiar Marina recunoscuse la un moment dat că a contribuit atâta amar de vreme la această propagandă rusească. Merită încurajate asemenea gesturi, deși tare mă tem că și Kremlinul va lua niște măsuri suplimentare «de siguranță» pentru a nu mai admite astfel de ieșiri. Mi-aș dori mult ca acest gest să fie urmat, să recidiveze și alți jurnaliști de primă linie din Federația Rusă. Războiul sub orice formă trebuie condamnat și nu are nicio justificare”.

Sursa foto: prime.md
Sursa foto: prime.md

Lili Lozan, prezentatoarea matinalului de la ora 07 din cadrul aceluiași post de televiziune, a evitat să se pronunțe: „Nu e în competența mea să mă expun. Fac divertisment și cumva ar suna neprofesional, iar părerile strict personale nu pot fi obiective”.

Sursa foto: prime.md
Sursa foto: prime.md

Anca Butnariuc, producător TV la General MEDIA GROUP, și-a spus părerea despre gestul Marinei  Ovsiannikova: „Cu siguranță nu e atât de ușor să intri acolo. Știu că acolo se asigură securitatea la nivel foarte înalt și e greu de crezut că a fost ușor să ajungă în spatele prezentatorului. Aștept să văd toată dramaturgia, ca să înțeleg exact dacă e vorba de curaj sau despre altceva”.

Sursa foto: facebook.com
Sursa foto: facebook.com

Veaceslav Perunov, ziarist, fondator al ziarului „СП” din Bălți, ne-a declarat: „Marina este o adevărată jurnalistă”.

Sursa foto: facebook.com
Sursa foto: facebook.com

Solicitată să-și exprime opinia privind acțiunea Marinei  Ovsiannikova, Elena Lewicka-Pahomova, NTV, ne-a spus că nu comentează acum nimic pentru mass-media. „Vă rog să mă scuzați, dar mă abțin să discut public subiectul, din moment ce nu avem acces la informații reale, nu la rapoarte interne și emoții umane. Nu e deloc o informare din care poți trage concluzii”, a declarat Elena Lewicka-Pahomova pentru „Gazeta de Chișinău”.

Sursa foto: facebook.com
Sursa foto: facebook.com

Întrebat de reporterul nostru, Anatol Golea, prezentator la RTR Moldova, ne-a răspuns: „Indiscutabil, gestul Marinei Ovsiannikova este un act de mare curaj. În Rusia sunt destul de mulți oameni lucizi care gândesc la fel. Dar nu se pot pronunța, în virtutea circumstanțelor. Acum, când cuțitul a ajuns la os, unii preferă să se concedieze, alții – să plece provizoriu din Rusia, alții – să protesteze, chiar cu riscul de a fi arestați. Marina Ovsiannikova a procedat așa cum i-a dictat conștiința. Există și unele întrebări. Intrarea în clădirile Ostankino este extrem de securizată. Sunt sigur, în condițiile actuale, nivelul de securizare a fost ridicat la maximum. Intrarea în studio, cu pancarte sau alte lucruri interzise, este aproape exclusă. De aici reiese că jurnalista sau a avut „complici” – susținători (deci, astfel gândește acolo mai multă lume), sau… a fost un scenariu. Nu vreau să dezvolt subiectul, pentru că nu avem prea multe detalii. Sper că timpul va limpezi apele, iar Marina va rămâne un exemplu de poziție civică în jurnalism”, a opinat Anatol Golea, RTR Moldova.

Sursa foto: facebook.com
Sursa foto: facebook.com

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” l-a contactat pe directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care a menționat: „Să nu uităm că ei de fapt au contribuit la acest război, fiind complici. Cei care lucrează la instituțiile media propagandiste, din punctul meu de vedere, sunt complici la acest război, pentru că au alimentat aceste dispoziții militariste și au servit pentru manipularea opiniei publice. Acum, în al 12-lea ceas, mai bine așa decât deloc. Eu sper că mai mulți jurnaliști de la instituțiile media propagandiste de stat din Federația Rusă vor urma acest exemplu, dar mă îndoiesc. Sunt cazuri sporadice, care confirmă regula, iar regula este că foarte multe persoane care lucrează în jurnalism au făcut compromisuri criminale cu puterea din Federația Rusă și sunt complice la situația care se întâmplă acum în Ucraina”.

Sursa foto: facebook.com/ Petru Macovei
Sursa foto: facebook.com

Comitetul rus de anchetă a deschis o cercetare preliminară în privința Marinei Ovsiannikova, redactor la Pervîi Kanal, comunică Tass cu referire la o sursă din structurile de drept, neconfirmată deocamdată, scrie Radio Svoboda.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE