Trei membri din delegația Republicii Moldova la APCE s-au abținut să voteze retragerea Rusiei din Consiliul Europei

1144
0

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recomandat marți, 15 martie, prin vot unanim, Consiliului de Miniștri să ceară Federației Ruse să se retragă imediat din Consiliul Europei (CE) ca urmare a invadării militare a Ucrainei, scrie ziarulnational.md.  Din cei cinci membri ai delegației din R. Moldova la APCE, doar doi au votat pro, trei s-au abținut. Prim – vicepreședinta PUN, Ana Guțu, a apreciat cele trei abțineri cu calificativul „Rușine!”. Acestea aparțin deputaților Vlad Bătrîncea (PSRM), Adela Răileanu (PSRM) și Natalia Davidovici (PAS).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Delegația Republicii Moldova la APCE este formată din cinci membri: vicepreședinții Parlamentului, Mihai Popșoi și Vlad Batrîncea, deputații Ion Groza, Natalia Davidovici de la PAS, Adela Răileanu de la Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor.

Din toți membrii delegației R. Moldova la APCE, doar doi au votat în favoarea rezoluției APCE, Mihai Popșoi și Iulian Groza, care pe lângă solicitarea cu referire la retragerea Rusiei din Consiliul Europei conține și amendamentul potrivit căruia Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Rusia.

Vicepreședintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), pentru perioada anului 2022, Mihai Popșoi, după exprimarea votului la APCE a scris într-o postare pe Facebook: „Am susținut din nou prietenii noștri ucraineni în cadrul APCE. Cu 216 voturi pentru, 0 – împotrivă și trei abțineri. APCE a recomandat Consiliului de Miniștri excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Statele care-și atacă vecinii nu-și au locul în forul european al păcii, libertății și democrației. În contextul reglementării transnistrene, rămânem ferm atașați procesului de negocieri actual. Nu există altă cale decât cea diplomatică”, a scris vicepreședintele legislativului, Mihai Popșoi, pe rețeaua de socializare.

Politiciana Ana Guțu scrie pe Facebook, referindu-se la votul exprimat în cadrul APCE de către delegația Republicii Moldova:

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat rezoluția “Consecințele agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Documentul a fost votat cu 216 voturi pentru, 3 abțineri și 0 împotrivă. Federația Rusă a fost exclusă din Consiliul Europei. A fost votat și amendamentul deputatului român Titus Corlățean, prin care se constată că zona transnistreană este teritoriu ocupat de Rusia. Cele 3 abțineri (rușineeeee!) aparțin deputaților din delegația Republicii Moldova: Vlad Bătrîncea (PSRM),  Adela Răileanu (PSRM) și Natalia Davidovici (PAS)”.

Deputata PAS, Natalia Davidovici, a spus pentru ziarulnational.md că ea a participat la toată ședința APCE, dar nu a putut vota în favoarea rezoluției, așa cum a discutat din timp cu colegii din fracțiune, din cauza unei probleme tehnice.

„Am scris imediat un mesaj Secretariatului APCE prin care am solicitat ca votul meu să fie considerat „pentru”, dar mi s-a explicat că acest lucru ar fi fost posibil dacă eram prezentă la Strasbourg”, a explicat Davidovici pentru ziarulnational.md, prezentând și mesajul pe care l-a expediat Secretariatului APCE.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE