Marina Ovsyannikova, amendată și lăsată în libertate. Kremlinul califică acțiunea sa drept „act de huliganism”

969
0
Marina Ovsyannikova, a Channel One employee who staged an on-air protest as she held up a anti-war sign behind a studio presenter, leaves the court building in Moscow, Russia March 15, 2022 in this still image taken from a video. REUTERS TV via REUTERS

Jurnalista rusă, Marina Ovsyannikova, care a protestat luni seară în direct împotriva războiului declanșat de Kremlin în Ucraina în timpul difuzării celui mai urmărit buletin de știri al zilei „Vremea” de pe Pervîi Kanal, a fost amendată marți și lăsată în libertate, relatează AFP, citat de Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Soarta acestei jurnaliste curajoase de la televiziunea publică rusă a stârnit preocupare după ce avocații ei au declarat marți că nu știu nimic despre ea de peste 12 ore, după ce fusese arestată imediat după gestul său de protest, transmite postul de televiziune independent currenttime.tv, citat de Agerpres.

Găsită vinovată pentru comiterea unei „infracțiuni administrative”, Marina Ovsyannikova a fost supusă la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble (aproximativ 250 de euro la cursul actual ), potrivit unei jurnaliste AFP prezente la audiere.

„Îmi pare bine că am spus ceea ce gândesc. Mult mai important e că a apărut o nouă tendință: alți jurnaliști îmi urmează exemplul”, a declarat Marina Ovsyannikova pentru France Press la finalul audierii.

Într-o scurtă declarație de presă, ea a spus că înainte de toate și-ar dori „să se odihnească” după această încercare „foarte dificilă” pentru ea.

Imaginile acestui gest au făcut înconjurul lumii, mulți internauți salutând un act de „curaj extraordinar” într-un context de represiune severă împotriva oricărei voci critice în Rusia.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene exprimase anterior preocuparea Bruxellesului în legătură cu soarta jurnalistei, cu care avocații ei nu puteau lua legătura, iar președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat marți că este dispus să ofere „protecție consulară” Marinei Ovsyannikova, fie la ambasadă, fie acordându-i azil în Franța.

Deși a fost pusă în libertate marți, ea riscă în continuare urmăriri penale pasibile de ani grei de închisoare.

Audierea de marți nu a fost consacrată expres protestului în direct al jurnalistei, ci înregistrării video difuzate de ea în paralel pe internet în care denunța intrarea trupelor ruse în Ucraina.

Avocatul ei a declarat pentru AFP că se teme că ea va fi judecată pentru publicarea de „informații false” despre armata rusă, infracțiune pentru care pedeapsa ajunge până la 15 ani de închisoare.

Kremlinul a declarat marți că acțiunile femeii care a întrerupt emisia live a buletinului de știri de pe postul de Stat Rus Pervîi Canal pentru a denunța războiul din Ucraina constituie un „act de huliganism”, informează Reuters.

Întrebat despre incident, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că, „în ceea ce o privește pe această femeie, este vorba despre huliganism”.  Oficialul rus a lăudat în schimb Pervîi Kanal pentru „obiectivitatea și calitatea programelor”.

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, a anunțat deja că a lansat propria investigație privind incidentul, notează hotnews.ro .

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE