Prezintă sau nu GOTR pericol pentru Ucraina?

1049
0

Evoluția ostilităților militare din Ucraina demonstrează că moralul trupelor ruse, inclusiv al celor din Transnistria, este la pământ   

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Autoritățile ucrainene au emis două comunicate/știri despre o eventuală implicare a trupelor rusești care staționează ilegal în Transnistria în ostilitățile militare de pe teritoriul statului vecin. Atenția autorităților ucrainene asupra contingentului militar rusesc din stânga Nistrului denotă, pentru unii, intenția oficialilor ucraineni de a extinde războiul, iar pentru alții – nu altceva decât conștientizarea pericolului adevărat al trupelor rusești din Transnistria.

Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a comunicat joi că Rusia ar putea să folosească în războiul său contra Ucrainei 800 de militari staționați în Transnistria.

Conform informațiilor disponibile, din cauza numeroaselor pierderi de oameni, inamicul continuă să efectueze mobilizări ascunse sub pretextul taberelor de antrenament pe teritoriul ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea, în Krasnodar, în anumite zone din Donețk și în regiunea Lugansk; recrutarea intensificată de voluntari pentru războiul de pe teritoriul Ucrainei”, se menționează într-un comunicat al Statului-Major al FA ale Ucrainei.

Mai mult, continuă sursa citată, au fost înregistrate cazuri de expulzare a tinerilor de vârstă militară din universitățile Federației Ruse pentru a completa rezerva armatei ruse. Ocupanții nu exclud posibilitatea de a implica până la 800 de militari din nerecunoscuta republică transnistreană – Moldova în războiul cu Ucraina, dar starea morală și psihologică a acestui personal rămâne la un nivel scăzut”, estimează responsabilii militari ucraineni.

Potențial insuficient”

În aceeași zi, ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski, a declarat că situaţia pe segmentul transnistrean al frontierei Ucrainei cu Republica Moldova este stabilă, iar potenţialul militar din regiunea separatistă este insuficient pentru a prezenta pericol.

Serviciile noastre speciale au constatat mişcări de trupe în Transnistria, însă numărul lor este insuficient ca să prezinte pericol pentru frontiera noastră. Dar noi suntem conștienți că Rusia va încerca să atragă toate subdiviziunile militare posibile, chiar şi din îndepărtata Sirie”, a declarat Monastîrski.

Acesta nu este singurul caz în care autoritățile ucrainene au lansat comunicate că trupele ruse din Transnistria ar putea să fie implicate în războiul din Ucraina.

Pe 6 martie, responsabilii militari ucraineni au anunțat că cele opt rachete care au lovit Aeroportul civil din Vinița au fost lansate din Transnistria.

Ulterior, s-a constatat că această știre a fost falsă. „Nu au existat niciodată rachete de croazieră pe teritoriul Transnistriei. Au doar mai multe lansatoare de rachete GRAD cu o distanță de tragere de 20 km’, scrie „Evropeiskaia pravda”.

Rachetele lansate peste Transnistria

Ministerul Apărării al Republicii Moldova s-a declarat convins că lansările au avut loc de pe nave rusești din Marea Neagră.

Cu toate acestea, traiectoria rachetelor lansate dinspre Marea Neagră către Vinița a trecut într-adevăr peste Transnistria.

Toate aceste știri au menirea, în opinia unor experți, să extindă războiul din Ucraina. În timp ce comunitatea internațională încearcă să localizeze războiul pe teritoriul Ucrainei, autoritățile acestui stat au tendința de a lărgi suprafața ostilităților militare.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, colonelul SIS, Ion Leahu, susține că Ucraina nu are nicio intenție să extindă acest conflict militar, invocând pierderile pe care le suportă.

În decursul unor operații militare, există posibilitatea să se comită greșeli, mai ales cele de comunicare. Mai curând, după mine, Ucraina abia acum a realizat pericolul pe care îl prezintă regimul secesionist din Transnistria, pe care l-au sprijinit atât de mult timp”, a afirmat el.

Moralul rușilor din Transnistria

Trupele rusești din Transnistria, completate cu localnici în proporție de 90%, după estimările mai multor experți din R.Moldova și Ucraina, nu sunt capabile să prezinte pericol pentru Ucraina, în general pentru regiune, din cauza lipsei lor de experiență de luptă și a stării lor morale.

Această opinie este larg împărtășită de responsabili militari și de experți atât din Ucraina, cât și din Republica Moldova.

În opinia fostului membru al Comisiei Unificate de Control, colonelul SIS, Ion Leahu, asemenea afirmații despre moralul și pregătirea militară a soldaților ruși din Transnistria sunt hazardate.

În orice unitate militară, efectivul este diferit, unii au o instruire mai bună, alții mai proastă, însă atitudinea față de Rusia, inclusiv față de regimul transnistrean, a locuitorilor din Transnistria este net mai puternică, mai motivată, decât a mai multor locuitori din dreapta Nistrului față de Republica Moldova. Ceea ce le oferă Moldova celor din stânga Nistrului, inclusiv UE, nu le convine. Ei nu sunt pregătiți pentru democrație”, a opinat colonelul.

De asemenea, Ion Leahu a subliniat că nici efectivul militar pe care poate să îl mobilizeze Transnistria nu este de neglijat.

Capacitatea maximă a Transnistriei

Trupele rusești care sunt dislocate în Transnistria – Grupul Operativ de Trupe Ruse – au un efectiv de peste 2.000 de soldați, plus 400 de militari din contingentul de pacificatori, și cei 6.000 de militari transnistreni, obținem, cel puțin, 10.000 de militari. La aceștia, după diferite estimări, de la 15.000 la 20.000, Transnistria poate să adune rezerviști. Prin urmare, avem 30.000 de militari, care pot fi convocați în orice clipă”, a estimat el, subliniind că toți acești soldați sunt antrenați în sistemul de pregătire permanentă.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, constatând felul în care au evoluat ostilitățile militare în Ucraina, consideră că trupele rusești din stânga Nistrului nu reprezintă mare pericol pentru Ucraina.

Având în vedere că suntem la peste două săptămâni de ostilități și trupele ruse nu au reușit să cucerească niciun oraș important și faptul că navele rusești au renunțat astăzi la asediul Odesei și s-au deplasat la locul lor de staționare permanentă, eu consider că aceste trupe rusești din Transnistria nu reprezintă un pericol pentru Forțele Armate ale Ucrainei”, a menționat fostul ministru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE