Scumpirea petrolului, parte a prețului pentru oprirea războiului din Ucraina

811
0

Un litru de benzină s-a scumpit joi cu 99 de bani, iar un litru de motorină – cu 1,91 lei după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru 10 martie un preț-plafon de 25,02 lei pentru un litru de motorină și de 26,68 lei pentru un litru de benzină. Scumpirea nu s-a oprit, însă, aici. Pentru ziua de vineri și sfârșitul de săptămână, prețul motorinei a mai crescut cu 78 de bani, iar cel al benzinei, cu 40 de bani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, până luni un litru de motorină va fi vândut în benzinării la prețuri de până la 25,8 lei, iar un litru de benzină, la un preț de până la 27,08 lei.

În două săptămâni un litru de motorină s-a scumpit cu aproape cinci lei

Potrivit datelor ANRE, pe parcursul a două săptămâni de la declanșarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, benzina s-a scumpit cu 2,64 lei, iar motorina – cu 4,66 lei.

ANRE arată și din ce este compus prețul. Din cei 25,8 lei care reprezintă prețul pentru un litru de motorină, 16,36 lei reprezintă prețul de furnizare a combustibilului, stabilit în baza valorii medii a cotațiilor Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului.

Taxa pe Valoarea Adăugată percepută de pe un litru vândut de motorină este de 4,3 lei, iar acciza este de 2,52 lei. Marja comercială, adică venitul nemijlocit obținut de companiile ce vând motorina, ar fi de 2,62 lei la un litru.

În cazul benzinei, prețul de furnizare a unui litru este de 14,58 lei, TVA este de 4,51 lei, acciza – de 5,37 lei, iar marja de venit –de 2,62 lei.

Prețurile sunt influențate exclusiv de evoluțiile pe piața internațională

ANRE precizează că evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate. Doar în primele opt zile ale lunii curente cotațiile Platts s-au majorat cu 278 de dolari pentru o tonă de benzină și cu 529 de dolari pentru o tonă de motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată vreodată pe piața produselor petroliere. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în state precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere.

Totodată, ANRE dă asigurări că în Republica Moldova mecanismul existent de reglementare de către stat a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei nu permite companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

Mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte și transparente. Acestea sunt influențate exclusiv de evoluțiile pe piața internațională, care sunt în afara controlului instituțiilor naționale de stat”, se spune într-un comunicat de presă al autorității.

Panică și cozi lungi la benzinării

Miercuri, după ce ANRE a anunțat majorările de preț care urmau să intre în vigoare de joi, la majoritatea benzinăriilor din Republica Moldova s-au format cozi lungi, șoferii intenționând să-și facă plinul până când nu au intrat în vigoare prețurile majorate. Aceeași situație a fost înregistrată și în România, unde cozile erau și mai mari din cauza faptului că peste Prut numărul de benzinării raportat la numărul populației este mai mic.

În urma cererii excesive de motorină din partea consumatorilor, la unele benzinării într-un timp record s-au epuizat stocurile deținute.

ANRE: rezervele de carburanți sunt suficiente

Drept urmare, ANRE a fost nevoită să mai emită un comunicat prin care amintește despre suficiența stocurilor de carburanți, astfel încât să acopere cererea pe piață. „Întreruperea livrărilor de produse la unele benzinării comportă un caracter izolat și nu prezintă caracteristici de risc sistemic, fiind generate de elementele de panică din partea unor consumatori”, anunță ANRE.

Mecanismul de monitorizare zilnică de către ANRE a importurilor și a stocurilor de produse petroliere la depozite demonstrează că astăzi nu există semne de neacoperire a consumului curent”, spune Agenția.

În acest context, ea menționează că o situație similară există și în România.

Tradițional, Republica Moldova este asigurată în cea mai mare parte cu carburanți din România, fapt ce permite o securizare a pieței noastre de efectele negative ale situației din Ucraina”, anunță ANRE.

Mici semne de optimism

În același timp, ANRE anunță că, în comparație cu zilele precedente, joi se atesta o descreștere pe piața internațională a cotațiilor la țiței și a prețurilor la produsele derivate. În caz că tendința de scădere va persista, ar permite diminuarea prețurilor la pompă.

În dimineața de joi, la bursa de la Londra, un baril de țiței era cotat cu 114,53 dolari pe baril, după ce în seara de joi ajunsese și la 111,14 dolari.

Scăderea vine după ce cotațiile petrolului la începutul săptămânii au atins niveluri record din vara lui 2008 ajungând la 139 de dolari pe baril după ce Statele Unite au anunțat că renunță să mai cumpere țiței și gaz rusesc, dar și produse derivate.

Pentru a amortiza scumpirea, SUA au solicitat altor producători de petrol să mărească activ producția pentru a compensa lipsa de aprovizionare pe piață. Potrivit mass-media occidentale, guvernul irakian a spus că este gata să crească aprovizionarea dacă OPEC+ o cere. Mai târziu, secretarul de stat al SUA Anthony Blinken i-a asigurat pe reporteri că Emiratele Arabe Unite sunt, de asemenea, pregătite să susțină o creștere mai substanțială a producției în cadrul OPEC+.

În plus, statele membre ale Agenției Internaționale pentru Energie au vândut săptămâna trecută puțin peste 60 de milioane de barili de petrol din rezerve pentru a compensa întreruperile aprovizionării din cauza războiului din Ucraina.

Joi, și Venezuela, care deține cea mai mare rezervă de petrol la nivel mondial, a anunțat că intenționează să dubleze producția de țiței în 2022 la două milioane de barili pe zi, potrivit companiei energetice de stat Petroleos de Venezuela SA, citându-l pe președintele Nicolas Maduro.

Acum avem un milion de barili produși pe cont propriu, dar suntem pregătiți să ajungem la 2 milioane de barili, iar dacă vom primi ajutor, atunci și trei milioane de barili în scurt timp. Venezuela este deschisă pentru investiții în extracțiile de petrol și gaze, asigurând stabilitatea prețurilor în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite. Suntem pregătiți să vindem petrol și gaze către Statele Unite, nu ar trebui să politizăm problemele economice”, citează compania spusele liderului venezuelean.

Și Ministrul Energiei al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Suheil al-Mazrui, a declarat că țara va respecta termenii acordului OPEC+ în domeniul ajustării producției de petrol.

Potrivit acesteia, țările OPEC+ au decis ca, în martie, să crească producția de petrol cu ​​400 mii de barili pe zi pentru a stăvili creșterea prețurilor începută încă anul trecut.

Este un progres, însă insuficient. Dacă aliații occidentali ai Washingtonului susțin decizia SUA de a interzice complet importurile rusești de energie, acest lucru ar putea duce la „o gaură pe piață de 4,3 milioane barili pe zi. Pentru a astupa această gaură SUA a declarat și despre intenția excluderii sancțiunilor contra Iranului, un alt mare producător mondial de țiței. În altă ordine de idei, liderii occidentali s-au arătat în mare parte determinați să aplice sancțiuni economice dure Kremlinului pentru ca acesta să oprească agresiunea militară în Ucraina, soldată până acum cu mii de civili morți și pagube de sute de miliarde de dolari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE