Anastasia Nichita a mai câștigat un turneu internațional de mare prestigiu

931
0

Luptătoarea Anastasia Nichita s-a impus într-un stil de-a dreptul grandios la un turneu desfășurat sub egida Federației Internaționale de profil (United World Wrestling – UWW), fără să cedeze măcar un punct pe parcursul competiției. Întrecerea de lupte libere, greco-romane și feminine „Yaşar Doğu, Vehbi Emre & Hamit Kaplan”, consacrată acestor trei mari luptători turci, a avut loc în perioada 24-27 februarie curent la Istanbul (Turcia), contând pentru stabilirea ratingului mondial în domeniu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Anastasia Nichita, pe treapta supremă a podiumului de premiere
Anastasia Nichita, pe treapta supremă a podiumului de premiere

Durerea Ucrainei e și durerea noastră

După cum a mărturisit ulterior Anastasia Nichita, turneul a purtat pentru ea o încărcătură simbolică și în același timp stresantă din punct de vedere emoțional, date fiind evenimentele tragice ce se întâmplă în Ucraina, dar și eventualul lor impact asupra țării noastre. „Sper cât mai curând să se termine tot haosul acesta și suferința. Durerea Ucrainei e și durerea noastră. Cu toate acestea, am putut să mă mobilizez și să-mi demonstrez – întâi de toate mie – că totul devine posibil dacă este muncă, dorință și răbdare”, a menționat discipola antrenorilor Tudor Cîrlan și Anatol Guidea.

Partida inaugurală a Anastasiei (23 de ani) la acest turneu, desfășurat în primitorul Complex Başakşehir Spor Parkı, a fost prima după accidentarea la spate suferită anul trecut la Jocurile Olimpice de la Tokyo, lucru care nu i-a permis să se antreneze timp de patru luni. Atleta originară din Tătărești, Strășeni, a evoluat în categoria de greutate de 59 kg, făcând o veritabilă demonstrație de forță în compania sportivei din Azerbaidjan, Alyona Kolesnik (27 de ani), triplă medaliată cu bronz a Campionatelor Europene. Astfel, luptătoarea noastră a câștigat prin tuș în minutul 2 al partidei, la prima acțiune rezultativă. A doua partidă, din sferturi de finală, A. Nichita a încheiat-o la fel de rapid ca și prima, prin tuș, în fața adversarei Elif Yanik (25 de ani, Turcia). Traseul triumfal a continuat și în semifinale, când compatrioata noastră a dat piept cu sportiva română de origine ucraineană, Kateryna Jydacevska (28 de ani), medaliată cu bronz la ultima ediție a Europenelor (2021). Anastasia s-a impus prin superioritate tehnică, înainte de expirarea timpului regulamentar, scor 10-0. Finala s-a derulat după un scenariu asemănător, doar că mult mai rapid, moldoveanca învingând-o încă în prima repriză pe vicecampioana europeană din 2013, Jargalma Țîrempilova-Țîrenova (32 de ani), o atletă de origine bureată.

O secvență din lupta finală cu participarea Anastasiei Nichita
O secvență din lupta finală cu participarea Anastasiei Nichita

Bronz pentru Iulia Leorda

O evoluție de succes la acest turneu a avut-o și Iulia Leorda. Debutul primei partide pentru ea însă s-a dovedit a fi nefavorabil, în confruntarea cu Emma Jonna Denise Malmgren (20 de ani, Suedia), o sportivă redutabilă care în 2021 a devenit campioană mondială printre juniori, când în finală a învins-o pe compatrioata noastră Mihaela Samoil. Mai întâi Iulia a fost condusă cu 0-4 după două procedee reușite ale adversarei; totuși, fără să iasă din parter, ea a avut forța și îndemânarea să contraatace și să egaleze. A doua repriză începu cu încercarea sportivei scandinave de a prelua inițiativa, însă ea a fost surprinsă la contraprocedeu și forțată să capituleze.

În faza sferturilor, Iulia Leorda a avut de înfruntat rezistența luptătoarei din Germania, Annika Wendle (24 de ani), dublă medaliată cu bronz la ultimele două ediții ale Campionatelor Europene, pe care a învins-o cu 6-4. Urmă semifinala disputată în compania atletei Milana Dadașeva (27 de ani), reprezentanta puternicei școli daghestaneze de lupte, dublă medaliată cu bronz european. Din debut Iulia o surprinde cu un procedeu de aruncare peste umăr, apreciat cu 4 puncte. Până la urmă, conaționala noastră a cedat prin tuș într-o luptă extrem de solicitantă. A doua zi, în confruntarea pentru medalia de bronz, discipola școlii moldovenești de lupte a surclasat-o fără drept de apel (5-0) pe Zhuldyz Eshimova (34 de ani, Kazahstan), vicecampioană mondială în 2008.

Iulia Leorda (a doua din dreapta)
Iulia Leorda (a doua din dreapta)

Victor Ciobanu și Mihai Bradu, vicecampioni

La masculin, o prestație demnă de toată lauda a avut-o luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu (29 de ani, 63 kg). În etapa calificărilor, elevul antrenorului Mihail Cucul s-a duelat cu reprezentantul gazdelor, Abdurrahman Altan (25 de ani), acesta din urmă câștigând prima repriză cu 1-0. În a doua parte a meciului felul insistent al lui Victor de a aborda ostilitățile i-a permis să restabilească egalitatea, după care urmă un procedeu de rostogolire prin aruncare din parter, unul de-a dreptul amețitor, într-un stil de spectacol aparte: scor final 4-1 pentru sportivul nostru. În semifinale atletul originar din Vărvăreuca, Florești, în maniera lui caracteristică l-a învins încă în prima repriză, prin procedee executate la sol, pe turcul Ahmet Uyar (24 de ani). În finală, Victor Ciobanu a cedat în fața lui Islomjon Bakhramov (26 de ani, Uzbekistan), campion al Asiei în anul 2019, fiind penalizat excesiv de arbitri prin plasarea în parter.

De la stânga la dreapta: Iulia Leorda, Tudor Cîrlan (antrenor), Anastasia Nichita
De la stânga la dreapta: Iulia Leorda, Tudor Cîrlan (antrenor), Anastasia Nichita

La rândul său, Mihai Bradu (26 de ani, 82 kg) în optimi a dat peste rezistența dârză a kazahului Rakhmet Sapiyev (25 de ani), care a realizat în debut o aruncare de mare amplitudine (0-4). Apoi lucrurile au luat o întorsătură la care adversarul nicidecum nu se aștepta: acesta încercă încă o aruncare, însă din cauza că n-o pregăti bine din punct de vedere tehnic, se pomeni la sol (2-4), după care Bradu reuși tocmai cinci procedee de rostogolire (12-4), adjudecându-și astfel victoria prin superioritate tehnică. În semifinale, Mihai s-a impus în fața lui Tunjay Vazirzade (25 de ani, Azerbaidjan): mai întâi îl plasă la sol (2-0), după care urmă un procedeu similar realizat de adversar (2-2). În repriza secundă moldoveanul a fost trecut de arbitri în parter (2-3), poziție din care reușește să evadeze prin contraatac (4-3), ca apoi să inițieze la rându-i o ofensivă devastatoare și să câștige prin tuș!

 

În marea finală, Mihai Bradu l-a înfruntat pe reprezentantul gazdelor, Burhan Akbudak (26 de ani), vicecampion mondial în exercițiu, cedându-i într-un meci deosebit de echilibrat cu 1-2. Turneul a contat în vederea calificării la Campionatele Mondiale ce vor avea loc în luna septembrie a.c. la Belgrad (Serbia).

Mihai Bradu (în stânga), în acțiune
Mihai Bradu (în stânga), în acțiune

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE