Denis Vieru, medaliat cu aur la Grand Prix-ul Portugaliei

608
0
Denis Vieru (în dreapta) în semifinala cu ucraineanul Bogdan Iadov

Judocanul Denis Vieru (25 de ani) și-a adjudecat trofeul principal la primul Grand Prix al anului, ce a avut loc în perioada 28-30 ianuarie a.c. la Almada, Portugalia. El și-a învins toți adversarii într-o manieră cât se poate de categorică, evoluând în cântarul de 66 kg. Mai întâi conaționalul nostru s-a impus în compania lui Kainan Pires, un reprezentant al școlii braziliene de judo, care în prezent evoluează pentru Portugalia. În această partidă, Vieru a făcut față unui test psihologic, rezistând atmosferei din tribune, în care publicul își încuraja frenetic favoritul.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Chișinăuianul a preluat din start inițiativa, ca să nu ofere pentru arbitri motiv de interpretări și decizii discutabile. Antrenorul Valeriu Duminică îi arăta de pe margine să aplice procedee de dezechilibrare, ceea ce Denis realiză cu succes, secătuindu-și oponentul de forțe și de încredere. Foarte repede epuizarea fizică a reprezentantului gazdelor a devenit evidentă, el acuzând dureri insuportabile la picior și recunoscându-se învins – o victorie tactică pe deplin meritată a lui Denis Vieru.

Denis Vieru, pe treapta supremă a podiumului de premiere (al doilea din stânga)

În etapa sferturilor de finală, sportivul din Chișinău a luptat cu compatriotul său Radu Izvoreanu, reușind să se impună practic în ultima secundă a partidei, printr-un procedeu de aruncare peste umăr: waza-ari. În semifinale, judocanul nostru a dat piept cu ucraineanul Bogdan Iadov; cu 90 de secunde înainte de expirarea celor 4 minute ale partidei, Denis a reușit să execute unul din procedeele sale preferate, din arsenalul tehnicilor de proiectare Naghe Waza – secerarea la gambă pe interior (ouchi-gari), reușind să puncteze prin waza-ari. El a dat dovadă de o abordare tactică excelentă, nu a cedat inițiativa și a continuat să atace, în același timp etalând prudență și cumpătare lucidă și încheind meciul în ofensivă.

În lupta pentru medalia de aur cu elvețianul Freddy Waizenegger, sportivul nostru a demonstrat că este un veritabil maestru al luptei combinative, controlând partida de la cap la coadă. După două minute ale meciului, Denis execută mai întâi un procedeu de waza-ari, ca în scurt timp să aplice procedeul său îndrăgit, tai-otoshi (aruncarea laterală cu prize la ambele mâneci), și să învingă prin ippon.

De remarcat că, datorită rezultatelor sale excepționale, obținute pe parcursul ultimului an, Denis Vieru a avansat pe locul 2 în ratingul mondial.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT