La șapte ani de la cazul cumpărării celor 14 foști deputați comuniști, procuratura a procedat la investigarea acestui dosar. Miercuri dimineață, Procuratura Anticorupție a anunțat descinderi la 13 foști parlamentari, precizând că numărul celor investigați este mai mare. Până la sfârșitul zilei de miercuri, au fost arestați cinci mercenari politici – Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Anatolie Zagorodnîi și Serghei Sîrbu.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPreședintele PCRM, Vladimir Voronin, a vorbit pe larg, joi, în cadrul unui briefing, despre încercările de mituire a foștilor săi colegi de partid. El a relatat un episod în care fostul democrat Eugeniu Nichiforciuc ar fi încercat să o mituiască pe deputata comunistă Elena Bodnarenco.
„Se apropie Nichiforciuc de Bodnarenco, 300.000 de euro îi propunea să treacă la democrați, iar eu stăteam alături și ascultam […] Eu m-am sculat și l-am apucat pe acest Nichiforciuc și l-am împins lângă boxerul Țuțu […] Asta nu e politică, e banditism”, a povestit Voronin.
Procurorii anticorupție au efectuat miercuri percheziții în cadrul investigării îmbogățirii ilicite a foștilor deputați comuniști, care au părăsit în decembrie 2015 PCRM și au aderat la platforma social-democrată moșită de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
„Totul s-a discutat individual”
În urma investigațiilor, oamenii legii au identificat 47 de imobile și 13 autoturisme. Cazurile de îmbogățire ilicită sunt puse în conexiune cu anchetele penale privind coruperea unor deputați pentru părăsirea fracțiunii parlamentare a PCRM.
Este vorba de cei 14 foşti deputaţi – Alexandr Banicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoş, Sergiu Stati, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reşetnicov, Vladimir Vitiuc.
„Ei nici nu știau unul de altul. Totul s-a discutat individual, pesemne că și sumele au fost individuale… Tot ei le-au spus… Vom colabora cu ancheta și vom vorbi despre valori și despre totul”, a spus liderul comuniștilor în cadrul aceleiași conferințe.
Deputata PCRM, Elena Botnarenco, a declarat în 2016 că un deputat din PDM i-a propus o sumă generoasă în dolari, „cu şase zerouri”, ca să părăsească formaţiunea şi să voteze Guvernul Filip.
Actualmente, în urma investigaţiilor preliminare, s-a stabilit că cheltuielile foștilor parlamentari depășesc veniturile legale ale acestora în unele cazuri cu 350.000 de lei, iar în altele această diferență atinge valoarea de circa 4,6 milioane de lei.
La Violeta Ivanov, cea mai mare diferență
Cei cinci foști deputați comuniști reținuți – Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi și Serghei Sîrbu sunt cercetați pentru îmbogățire ilicită și bănuiți că au negociat trecerea colegilor lor de la PCRM la PDM.
Vom urmări traseul politic a trei foști comuniști – Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc și Serghei Sîrbu – din 2015 până în prezent și, evident, evoluția bunurilor pentru care au fost acuzați că le-au dobândit ilegal.
Cea mai mare diferență dintre venituri și cheltuieli, în valoare de 4,6 milioane de lei, a fost depistată de procurori la Violeta Ivanov. Mai întâi, în 2015, aceasta a aderat la platforma social-democrată, în 2017, a devenit membră PDM, iar în 2020 a trecut la Partidul „Șor”.
După ANI și CNI, Violeta e curată
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) i-a verificat averea Violetei Ivanov, dar nu a constatat o diferență substanțială între veniturile dobândite și cele declarate sau o avere cu caracter nejustificat.
Nici Comisia Națională de Integritate (CNI), predecesoarea ANI, nu a depistat averi ascunse în familia acestei deputate. Cauza cu pricina a fost atunci clasată pentru lipsă de încălcări intenționate ale regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru 2015.
Controlul CNI a fost demarat după ce fiica Violetei Ivanov, Margareta, a ajuns în atenția presei când tânăra a postat pe reţelele de socializare fotografii în care își etalează bijuteriile și gențile produse de marile case de modă.
La fel ca Violeta Ivanov, fostul parlamentar Vladimir Vitiuc a fost mai întâi membru al platformei lui Plahotniuc, apoi a aderat la PDM. Vitiuc chiar a devenit unul dintre vicepreședinții acestei formațiuni. În mai 2020, el a părăsit fracțiunea Partidului Democrat și a aderat la Partidul „Șor”.
Vitiuc și Sîrbu, copleșiți de donații
Spre deosebire de cazul Violetei Ivanov, ANI a reușit să depisteze la Vladimir Vitiuc aproape 3 milioane de lei nejustificați.
Cel de-al treilea fost deputat reținut miercuri este Serghei Sîrbu. Fostul deputat PCRM, PDM, al Platformei Pentru Moldova, actualmente, vicepreședinte al Partidului „Șor”, Serghei Sîrbu, a fost reținut în același dosar.
Averea lui Serghei Sîrbu a crescut în paralel cu mutarea dintr-o formațiune politică în alta. În declarația de avere pentru 2010, alesul poporului nu raporta niciun imobil în proprietate.
Schimbări au intervenit în 2013, când în declarațiile sale de avere încep să curgă cadouri și donații de sute de mii de lei și zeci de mii de euro de la nuntă, cumătrie, zile de naștere.
În 2015, deputatul a primit drept cadou un apartament de aproape 200 de metri pătrați, evaluat la peste 800.000 de lei. În 2021, Sergiu Sîrbu a declarat două automobile – un autoturism BMW X5, care ar costa 875.000 de lei, și un Renault Megane de 137.000 de lei.
Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi nu au ajuns în Partidul „Șor”. În schimb, în timpul guvernării democraților, cel dintâi a ajuns judecător la Curtea Constituțională, iar cel de-al doilea – șef al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE