Ultimul studiu realizat de CNA arată că există riscuri de corupție în ocrotirea de stat a monumentelor

1048
0

Într-un comunicat de presă, Direcția analitică a Centrului Național Anticorupție (CNA) a anunțat că a  realizat un studiu în cadrul căruia experți anticorupție au analizat activitatea Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) și au identificat mai multe amenințări care apar la etapa de examinare și adoptare a deciziilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Una dintre principalele concluzii formulate de CNA în analiza sa este că odată cu schimbarea, înainte de termen, a componenței CNMI numărul proiectelor avizate s-a majorat de la 47% la 95%. Analiza a identificat 15 cazuri în care vechea componență a Consiliului a respins, cel puțin o dată, proiectele solicitanților, iar noua componență a acceptat avizarea acestora. Studiul arată că, în mare parte, era vorba despre edificarea unor construcții în zonele istorice ale capitalei, reconstrucția unor anexe la monumente sau restaurarea fațadelor unor clădiri cu statut protejat.

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, Ion Ștefăniță, expert în domeniul patrimoniului, ne-a spus că studiul CNA nu este bazat pe probe.

„La noi se face multă politică. Da, într-adevăr, pot să vă spun că consiliul precedent a fost mai permisiv și cel mai progresist consiliu din istoria acestei stări de profil. Aș vrea ca ei să vină de fiecare dată cu declarații în baza probelor și proiectelor concrete, pentru că eu sunt un om al argumentelor”.

În același timp, CNA atrage atenția asupra necesității instituirii unui mecanism de salarizare viabil a membrilor CNMI. Studiul arată că unii membri ai consiliului au încasat venituri salariale doar în baza funcției de specialitate, nu și din calitatea de membru al CNMI.

Ion Ștefăniță a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că el a pledat întotdeauna pentru remunerarea acestui consiliu, totuși: „Consiliul trebuie să fie bazat în general pe profesioniști cărora să le pese cu adevărat de tot ce înseamnă patrimoniu și dezvoltare urbană”.

Toate riscurile de corupție identificate de CNA compromit atât integritatea membrilor Consiliului Național al Monumentelor Istorice, cât și a persoanelor fizice sau juridice interesate de monumentele aflate sub protecția statului, și ele trebuie înlăturate, este concluzia finală a studiului.

Diana Botnaru

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE