CTESP Orhei se opune noilor reguli COVID-19. Deciziile ei sunt considerate nule de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică

617
0

După ce joi, 20 ianuarie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că toate școlile din Republica Moldova trec în regim online pe o perioadă de două săptămâni, Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) Orhei s-a opus deciziei. Cei din urmă au decis ca școlile să activeze cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) a fost examinată de către membrii CTESP Orhei în cadrul unei ședințe. În urma acesteia ei au decis că vor ține cont doar parțial de noile restricții emise de autorități.

„La data de 10 ianuarie în Republica Moldova, prin metoda de secvențiere, s-a confirmat prezența tulpinii Omicron, care este cu o virulență de circa 7,7 ori mai mare. Aceste argumente au fost aduse inclusiv în cadrul ședinței CTESP Orhei din 21 ianuarie, inclusiv situația epidemiologică la nivel de raion, care se agravează în fiecare zi. Astfel, Centrul de Sănătate Publică (CSP) Orhei a propus către Comisie proiectul de hotărâre ghidat de cel național și s-a opus aprobării modificărilor ce ar putea duce la situația epidemiologică și mai rea”, au scris reprezentanții CSP într-o postare pe facebook.

În acest context, autoritățile de la Chișinău s-au sesizat și au venit cu o reacție. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a solicitat responsabililor să verifice legalitatea acestei decizii.

„Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

La începutul săptămânii, raionul era în cod portocaliu care deja prevede anumite  restricții. Pe parcursul săptămânii trecute, în Orhei s-au înregistrat 128 de cazuri și în doar câteva zile numărul de cazuri s-a dublat. În fiecare zi, Orheiul raportează cazuri de îmbolnăvire a cadrelor medicale. Presiunea pe sistemul medical este enormă și paturile pediatrice în țară sunt la limită. Administrația raionului însă nu are nicio grijă.

Este important să înțelegem toți, inclusiv responsabilii din raioane, de mobilizarea noastră și de consolidarea eforturilor în aceste două săptămâni depinde și presiunea pe sistemul medical, și numărul celor care nu vor putea fi salvați.

Înțelegem presiunea pe care o trăiesc acum părinții ai căror copii vor trece în următoarele două săptămâni la învățământul în regim online, dar e sigur că niciun părinte nu-și dorește copilul în spital.

Știm cu toții că medicii au obosit. Noi toți am obosit de restricții, doar că oboseala noastră e foarte diferită de cea a medicilor. În aceste condiții cel mai grav ce pot face funcționarii responsabili e să încalce prevederile CNESP și să permită activitatea fără restricții a tuturor instituțiilor”, a menționat Ala Nemerenco într-o postare pe facebook.

Contactată de „Gazeta de Chișinău”, administrația Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei a declarat că elevii din instituție studiază online. „Copiii sunt plecați, conform ordinului de vineri al Ministerului, iar de sâmbătă în instituție se află doar administrația”, conchide Valentina Sandul, directorul Colegiului „Vasile Lupu” din Orhei.

Liceul „Alecu Russo” din Orhei a evitat să discute cu jurnaliștii noștri. Contactați de „Gazeta de Chișinău”, responsabilii de la secretariat ai instituției de învățământ au spus că directorii adjuncți sunt la ore. „Reveniți la 09:45, directorul adjunct este la lecții.” Ulterior nu a mai răspuns nimeni la telefon.

În opinia unor orheieni, cetățenii sunt indignați de indiferența conducerii din Orhei, considerând că aceasta sfidează deciziile CNESP punând în joc sănătatea și viețile copiilor și cadrelor didactice.

„De astă dată, însă, circumstanţele sunt prea serioase pentru a trata faptele ca pe un nou populism marca Șor (deși nici precedentele nu erau tocmai nevinovate)”, opinează jurnalista Tatiana Djamanov, directoare a radioorhei.info.

„Va fi curios să vedem ce va întreprinde „ținta” acestor manevre instigatoare. Ce va urma după ce, aşa cum s-a dispus, „instituțiile specializate ale statului vor verifica legalitatea acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei”. Va fi ceva mai palpabil şi, deci, mai credibil, decât obişnuitul deja arătat dojenitor din deget din partea guvernării?

De altfel, cred că puterea centrală, împreună cu „instituţiile specializate” demult deţin nu doar informaţii, ci şi suficiente probe despre cum Shor&Co acţionează la Orhei”, scrie într-o postare pe facebook Tatiana Djamanov.

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova precizează că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică sunt o încălcare a legii.

Diana Botnaru

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE