La ce să ne așteptăm în cazul unei invazii a armatei ruse în Ucraina?

1407
0
15 ianuarie, Tiraspol. Tineri recrutați în armata ilegală transnistreană depun jurământul militar. Foto: mopmr.org

O eventuală invazie a armatei ruse în Ucraina ar putea afecta direct Republica Moldova, care are trupe rusești în stânga Nistrului, forțe ce s-au activizat pe parcursul ultimelor două luni. La 13 ianuarie, militarii ruși din stânga Nistrului au efectuat exerciții cu lansatoare de grenade.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La 17 ianuarie, ministerul rus al Apărării anunța despre efectuarea unor aplicații de combatere „a terorismului”, cu aplicarea „lansatoarelor de grenade RPG-7 și din blindate”. Ministerul Apărării al Ucrainei a emis un comunicat în care atenționa că responsabilii brigăzii a 3-a de infanterie din regiunea transnistreană au informat la 13 ianuarie personalul că s-ar aştepta la provocări din partea Ucrainei în zona localității Cobasna, lucru care nu corespunde realității.

Eu nu exclud că o eventuală invazie ar putea porni inclusiv din regiunea transnistreană, deoarece Rusia are nevoie de Gura Dunării, o ieșire la Balcani. Astfel Ucraina ar putea fi încleștată din trei părți, inclusiv dinspre Donețk și Crimeea”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău”, expertul în problematica transnistreană, Ion Leahu.

El a adăugat că există mai multe semnale care demonstrează că trupele din Transnistria se pregătesc activ. „În decembrie 2021, la ordinul lui Vadim Krasnoselski au fost mobilizați și încorporați toți ofițerii în rezervă, cu vârsta de până la 30 de ani. Recent așa-numitul ministru al apărării de la Tiraspol, Oleg Obrucev, a avut întâlniri cu întreg efectivul militar din stânga Nistrului, de la sergenți până la superiori, cărora le-a vorbit despre necesitatea „de a-și apăra cu eroism patria”. Astfel de acțiuni au loc în premieră în stânga Nistrului”, informează Ion Leahu.

Expertul nu exclude că rușii ar putea pune la cale și o provocare pentru a destabiliza situația în regiune. „În ultimul timp în presa rusă apar tot mai multe știri false că agenți NATO înarmați ar circula în stânga Nistrului. La fel e și cu acea știre referitor la Cobasna. Ei înșiși ar putea pune în aplicare un scenariu care ar duce la degradarea situației. Chișinăul ar trebui să fie pregătit, o eventuală invazie în Ucraina ar putea transforma și Republica Moldova într-un teatru de război”, a mai spus expertul.

Autoritățile din Zona de Securitate, în alertă

La începutul lunii ianuarie, în premieră, trupele rusești împreună cu cele transnistrene au efectuat exerciții și aplicații militare chiar pe teritoriul localităților Corjova, din raionul Dubăsari, și Varnița. „Suntem în Zona de Securitate, așa ceva este inacceptabil. Oamenii s-au speriat. Militarii au ocupat capul de pod al Hidrocentralei de la Dubăsari și strada până la biserica din sat. Au efectuat trageri ca la poligon. Nu s-a mai pomenit așa ceva din 92 până în prezent”, ne-a informat primarul de Corjova, Sergiu Oprea.

El a mai adăugat că oamenii nu mai întreabă nimic la primărie, pentru că știu că asta nu-i va ajuta. Fiecare în parte își rezolvă problemele cum pot. „La celălalt capăt al satului, spre Cocieri, acolo sunt exclusiv militari ruși, care la fel fac exerciții, împușcă. Ai noștri nu se aud, nici nu se văd. În ultima perioadă însă avem atât de multe probleme: financiare, pandemice, că nu mai discutăm și despre un eventual război. Unica noastră speranță e să nu existe provocări aici”, a spus Sergiu Oprea.

Primarul a mai adăugat că a ridicat de multe ori problema ca militarii de la posturile care înconjoară satul, să nu stea cu arme încărcate. Dar situația nu s-a schimbat. „Dacă astfel de probleme nu sunt rezolvate, ce război ar mai putea să-i sperie pe locuitori? Ei traversează zilnic aceste posturi, merg pe lângă blindatele care până mai ieri nici măcar nu erau acoperite, acum le-au pus niște prelate. Ne-am fi dorit ca deputații să vină măcar o dată pe lună, să ia act de problemele oamenilor și să vadă situația de aici”, a spus Sergiu Oprea.

Și Raisa Spinovschi, primar de Corjova, confirmă că deseori se aud împușcături la marginea satului, dar ține să precizeze că, de regulă, când trupele ruse fac aplicații, autoritățile din Cocieri sunt anunțate din timp despre acestea. „Eu personal nu cred că Rusia ar putea invada Ucraina. Urmăresc cu atenție știrile și sper că liderii lumii vor avea suficientă minte ca să evite un nou dezastru. Nu prea discutăm despre aceasta. Și așa mulți oameni din sat au plecat, dar dacă mai vorbim de un eventual război care ne-ar putea afecta, riscăm să plece și tinerii care au mai rămas”, a spus Spinovschi.

Un alt primar din Zona de Securitate, Anatolie Iepure, din Hagimus, Căușeni, spune că aici aproape că în fiecare săptămână au loc manevre. „Ne-am obișnuit cu pericolul, deoarece din 92 până în prezent suntem ca la război. Foarte des se aud împușcături, fac aplicații. Ai noștri nu fac. Apar posturi militare ilegale peste noapte, oricine îți poate cere actele la control. Dacă ne permit să trecem – bine. Dacă nu – nu. Oamenii s-au obișnuit deja cu această situație anormală. Sperăm să fie pace, pentru că și așa avem multe probleme pe capul nostru legate de pandemie și sărăcie. Era bine dacă Ucraina pe parcursul ultimilor 30 de ani conștientiza mai clar pericolul transnistrean care acum o paște și pe ea, nu doar Chișinăul”, a spus primarul.

Dacă nu ne hrănim propria armată, riscăm să hrănim armata lui Putin”

La 13 și 17 ianuarie site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse a emis două comunicate în care informa despre aplicațiile efectuate de Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din stânga Nistrului care au desfășurat antrenamente cu lansatoare de grenade antitanc RPG-7 și AGS-17. „În timpul exercițiilor s-a atras o atenție deosebită utilizării fortificațiilor de apărare împotriva atacurilor avioanelor și elicopterelor”. La 17 ianuarie, trupele ruse din Transnistria au simulat un eventual atac anti-terorist prin blocarea eventualei retrageri „cu lansatoare de grenade RPG-7 și din blindate”, se spune în comunicate.

Mai mulți comentatori politici de la Chișinău, inclusiv Anatol Țăranu, consideră că aceste exerciții au legătură strânsă cu tensiunile dintre Ucraina și Rusia. Potrivit expertului, Chișinăul trebuie să fie pregătit, să monitorizeze atent în special situația din regiunea transnistreană. Dacă Rusia va decide să intervină militar în Ucraina, este foarte probabil ca și Republica Moldova să fie afectată de această intervenție.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării, observă că estul Europei se transformă într-un butoi de pulbere care ar putea afecta nu doar bătrânul continent, ci întreg sistemul internațional. În această situație Republica Moldova este din nou „prinsă” pe picior greșit, iar anii de subfinanțare a Armatei Naționale, ca și a întregului sistem de securitate, își arată efectele.

Suntem nepregătiți, cu armament învechit, cu o neutralitate șubredă, cu trupe străine pe teritoriul nostru și tot ce putem face în acest moment este să ne rugăm să nu înceapă un război, în epicentrul căruia am ajunge mai devreme sau mai târziu. În contextul în care noile tehnologii dictează modul de ducere a războiului și mai toate țările din regiune investesc masiv în apărare doar patriotismul și dedicația ofițerilor noștri sunt insuficiente. Cu siguranță, Maia Sandu și actuala guvernare nu puteau recupera într-un an tot ce nu s-a făcut în 30 de ani, dar, totuși, o nouă strategie de securitate și alocarea de resurse acum era necesară”, susține Anatol Șalaru.

Fostul ministru al Apărării observă că puține sunt țările care pot face față Rusiei, însă o armată pregătită și bine echipată ar mări costurile agresorului în caz de invazie.

Traversăm o criză economică majoră, dictată de prețurile mari la energie și gaze, iar sprijinirea populației este necesară, dar apărarea națională nu este mai prejos. Cât mai este timp, trebuie alocate resurse pentru întărirea sistemului național de apărare și mai ales întărirea Armatei Naționale. Dacă nu ne vom hrăni propria armată, riscăm să hrănim armata lui Putin”, a conchis Anatol Șalaru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE