Gazpromul, curat politică. Guvernul Republicii Moldova este obligat să intervină ca să plătească în avans furnizările de gaze Gazpromului

699
0

Incapacitatea Moldovagaz de a plăti, în avans, livrările de gaze naturale pentru luna ianuarie acționarului său majoritar, Gazprom, a provocat un scurtcircuit în relațiile dintre Chișinău și Kremlin.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Moldovagaz a trebuit să plătească circa 63 de milioane de dolari gigantului rusesc, Gazprom, pentru a doua jumătate a lunii decembrie și pentru prima jumătate a lunii ianuarie. Moldovagaz avea posibilitatea să acopere doar 38 milioane de dolari, alte 25 urmând să fie identificate.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat joi două măsuri prin care urma să fie acoperită suma de 25 de milioane de dolari pentru asigurarea plății în avans solicitată de Gazprom.

Este vorba despre amânarea achitării taxei pe valoarea adăugată pentru gazele importate deja în această lună de către Moldovagaz, precum și plata în avans de către Guvern a compensațiilor oferite consumatorilor la factura de gaz.

Gavrilița acuză Gazpromul de duplicitate

Numai că Natalia Gavrilița a acuzat Gazpromul de duplicitate în raport cu Republica Moldova, subliniind că în anii precedenți nu a fost la fel de intransigent cu guvernarea socialiștilor.

Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru societatea pe acțiuni pe care o controlează, Moldovagaz, să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze”, a declarat premierul despre scrisoarea Gazprom la adresa Moldovagaz, prin care a amenințat marți cu stoparea livrării de gaze în cazul în care nu vor fi efectuate plățile în avans pentru ianuarie.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cel care a negociat acordul din octombrie 2021 cu Gazprom, a declarat că regretă această schimbare de atitudine din partea Gazprom, declarând că Guvernul va interveni și va rezolva problema asigurării cu gaze a consumatorilor.

Peskov: „O problemă curat comercială”

În aceeași zi, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că livrarea de gaze naturale de către Gazprom Republicii Moldova este „o problemă curat comercială” și că „nu există niciun fel de politică”.

Nu, absolut. Se livrează gaze, dar trebuie plătite. Aici nu este nimic duplicitar”, a afirmat Peskov, răspunzând la o întrebare dacă nu consideră Kremlinul că situația privind livrarea de gaze naturale în Republica Moldova a ieșit din limitele acordurilor comerciale.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a mai remarcat că această întrebare trebuie pusă în primul rând Gazpromului, și nu Kremlinului.

Aceasta este mai curând o problemă comercială, și aici v-aș recomanda să vă adresați Gazpromului cum stau lucrurile”, a relevat el.

Gazpromul are obligații contractuale față de consumatorii de gaze naturale, obligații contractuale. Există o anumită sumă care trebuie plătită. În calitatea sa de companie, internațională și acționară, Gazprom trebuie să vândă produsul și să primească pentru asta bani, el nu poate să ofere gratuit produsul”, a adăugat Peskov.

Gaz gratuit, Cuciurganul și armata transnistreană

În cadrul dezbaterilor de joi pentru instituirea stării de urgență, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a invocat trei argumente care demonstrează duplicitatea Kremlinului în relațiile sale cu Republica Moldova.

Prețul la gazele naturale livrate consumatorilor casnici pentru anul 2022 [constituie în Transnistria] 83 de kopeici pentru un metru cub cu condiția că se consumă până la 500 de metri cubi pe lună, ceea ce constituie cu 5 cenți mai puțin decât achităm noi [locuitorii] de pe malul drept al Nistrului”, a reaționat Oazu Nantoi într-un discurs de la tribuna Parlamentului joi, în timpul dezbaterilor pentru instituirea stării de urgență.

Asta nu este politică, Domnule Peskov? Ce ne facem noi cu faptul că Federația Rusă a privatizat ilegal Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care consumă gratuit gazele naturale și ne livrează nouă energie electrică și noi o achităm?”, a întrebat parlamentarul PAS.

Ce ne facem noi, Domnule Peskov, cu faptul că Federația Rusă întreține ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupele sale din contul cărora este finanțată așa-zisa armată transnistreană?”, a mai subliniat deputatul moldovean.

Stare de urgență pentru a plăti avansul

În aceeași zi, Parlamentul a adoptat Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile. Instalarea stării de urgență permite Executivului să poată transfera către Moldovagaz în avans bani pentru factura Gazpromului.

Conform documentului adoptat, pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri: dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;

adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;

coordonarea activității mijloacelor de informare în masă;

instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;

alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;

efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE