Este Oleg Serebrian pe postul de idiot util?

2414
0

La începutul lunii septembrie anul trecut, Mihai Gribincea, ex-ambasador al Republicii Moldova la București, se întreba într-un articol publicat de „Podul.ro” cine face politica externă a Moldovei – Sandu sau consilierul ei german, Martin Sieg?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întrebarea fostului diplomat apărea în legătură cu incapacitatea MAEIE de la Chișinău de a se debarasa de Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch, cetățean german, care face deschis jocurile Rusiei în Transnistria. Deși în anii 2020-2021 MAEIE a intervenit repetat pe lângă Președintele în Exercițiu al OSCE solicitând schimbarea lui Neukirch, ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, care a exercitat președinția OSCE în 2021, i-a tras pe sfoară pe moldoveni extinzându-i mandatul șefului misiunii OSCE în Moldova până pe 7 septembrie a.c.

Acest lucru a fost însă posibil doar cu acordul Președintei Maia Sandu, care, la rândul ei, a fost sfătuită de către consilierul ei din umbră, Martin Sieg, să accepte menținerea în funcție a lui Neukirch, în pofida insistențelor MAEIE ca acesta să fie schimbat. Deci, răspunsul la întrebarea dacă politica externă a Moldovei era făcută de Maia Sandu sau Martin Sieg se clarificase odată cu extinderea mandatului șefului Misiunii OSCE în Moldova. O făcea atunci consilierul actual al președintei.   

La 11 ianuarie a.c., Președinta Maia Sandu ne-a anunțat fericită că echipei ei de consilieri s-a alăturat „Un nou Înalt Consilier al UE, pe coordonare strategică și afaceri europene”, Martin Sieg.

Noul Înalt Consilier al UE” este, de fapt, vechiul Martin Sieg, care l-a păstrat pe prorusul Klaus Neukirch în funcție la misiunea OSCE din Moldova. Știrea despre revenirea lui Sieg în echipa Maiei Sandu a rămas aproape neobservată și necomentată în mass-media de la Chișinău. Și păcat, pentru că numirea  lui Oleg Serebrian în funcția de  prim-viceministru pentru reintegrare vorbește că Martin Sieg, de acum înainte, va face nu doar politica externă a Moldovei, dar și cea internă. Surse din administrația prezidențială ne-au informat că „nașul” numirii lui Serebrian în funcție n-a fost nimeni altul decât Martin Sieg, cei doi cunoscându-se foarte bine pe când „au plodit” în comun cu rușii așa-numitul „pachet de la Berlin”.

Esența politicii externe a Maiei Sandu, sfătuită fiind de Martin Sieg, s-a redus în primul ei an de mandat la politica „nu cumva să-i supărăm pe ruși”. Așteptăm cu nerăbdare să aflăm care va fi politica lui Martin Sieg, scuzați, Oleg Serebrian,  față de Transnistria. Va fi fostul ambasador al Moldovei la Berlin și Paris pe postul de „idiot util” ce va realiza în practică planul ruso-german de federalizare a Moldovei?

Suntem siguri că vom afla răspunsul foarte curând. Urmăriți-l pe Martin Sieg. Până atunci vă informăm că proverbiala axă politică Moscova-Berlin-Chișinău s-a finalizat cu mult succes, nu și fără lipsa oricărei reacții din partea Bucureștiului, care ne-a lăsat doar pe mâna Moscovei și a Berlinului. E tocmai ceea ce și-au dorit cel mai mult Petru Lucinschi și Dumitru Diacov, care l-au pus în circuitul politic pe Oleg Serebrian, iar Maia Sandu pe Martin Sieg (sau viceversa!)

Ion Spătaru, expert în politică externă

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE